Gydytoja: patarimai sveikesnėms šventėms - Anglija.lt
 

Gydytoja: patarimai sveikesnėms šventėms  

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventiniais patiekalais ir gėrimais nukrauto stalo ir, deja, persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai, yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.

Patarimai sveikesnėms šventėms:

Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).

Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 15-20 minučių pertrauką.

Naudokite mažesnes lėkštes.

Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

Ruošiant patiekalus kuo mažiau naudokite druskos - vietoj jos naudokite kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

Savo mėgstamus receptus galite padaryti sveikesniais – sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius arba šaldytus vaisius, uogas.

Esant apsunkusiam virškinimui – gerkite žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).

Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.

Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia nevienodą sotumo jausmą.
Riebūs produktai nėra tokie sotūs, kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo, lyginant su balta duona.

Paruošė Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventiniais patiekalais ir gėrimais nukrauto stalo ir, deja, persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai, yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.

Patarimai sveikesnėms šventėms:

Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).

Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 15-20 minučių pertrauką.

Naudokite mažesnes lėkštes.

Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

Ruošiant patiekalus kuo mažiau naudokite druskos - vietoj jos naudokite kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

Savo mėgstamus receptus galite padaryti sveikesniais – sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius arba šaldytus vaisius, uogas.

Esant apsunkusiam virškinimui – gerkite žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).

Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.

Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia nevienodą sotumo jausmą.
Riebūs produktai nėra tokie sotūs, kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo, lyginant su balta duona.

Paruošė Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: