Londono lietuvei studijos Anglijoje tapo sėkmingo gyvenimo pradžia - Anglija.lt
 

Londono lietuvei studijos Anglijoje tapo sėkmingo gyvenimo pradžia 

Tendencija aiški – nemaža dalis mokyklas baigusių abiturientų iškart po mokslų pasirenka ne studijas, o kitokias veiklas, atitolinančias nuo studijų. Visgi mokslų apleisti nereikėtų, o Didžiosios Britanijos universitetai – puiki vieta. Tai patyrė Londone gyvenanti Marytė Kairytė, įgytą išsilavinimą panaudojusi klestinčio verslo kūrimui.

Visiems žinoma, jog dalis jaunų žmonių iki 25-erių dar nestudijuoja ir atideda tolimesnius mokslus neapibrėžtai ateičiai. Neretai mokyklą baigęs jaunimas daro pertrauką dėl noro užsidirbti pinigų užsienyje bei laisvo laiko apmąstymams dėl ateities.

Tarp Jungtinės Karalystės lietuvių taip pat nemažai tokių jaunų žmonių, po mokyklos dar nepradėjusių studijų aukštojoje mokykloje. Tokį pasirinkimą lemia ne tik užimtumas, bet ir psichologiniai barjerai – dažniausiai jaunimas norėtų studijuoti tik gerą vardą turinčiuose Anglijos universitetuose, tačiau nuo jų atbaido nepasitikėjimas savimi.

16 metų Londone gyvenanti M. Kairytė pradžioje niekuo nesiskyrė iš didžiosios dalies emigrantų ir dirbo įprastus samdomus darbus, o šiandien dirba sau – mergina įkūrė verslą ir Anglijos lietuviams yra puikiai pažįstama kaip vertimų biuro „Vertėjai Londone“ bei studijų centro „Studijos Londone“ įkūrėja ir vadovė.

Netoli Šilutės augusi moteris gali laisvai pasakyti, jog raktą į sėkmę atrado ne kažkur kitur, o būtent studijose Anglijoje, dėl kurių nuėjo kryžiaus kelius. Užsispyrusi moteris net negalvojo sustoti siekti savo tikslų, o šiandien siekti savųjų padeda ir tiems, kurių svajonė – studijos Anglijoje.

M. Kairytė pasidalino mintimis apie gyvenimą JK sostinėje, tikslų siekį, verslus bei pagalbą studijuoti Anglijoje norintiems lietuviams.

– Maryte, kaip atsidūrėte Jungtinėje Karalystėje?
– Po vidurinės mokyklos baigimo Lietuvoje galvojau apie studijas, tačiau įstoti į norimą vietą nepavyko – nors mokiausi gerai, tam tikros susiklosčiusios aplinkybės užtvėrė kelius į universitetą. Buvau labai nusiminusi, todėl nusprendžiau, kad reikia išbandyti save užsienyje ir pamatyti pasaulį. Taip atsidūriau Londone, kuriame galvojau apsistoti trumpam, bet dabar gyvenu čia jau 16 metų.

– Papasakokite apie savo gyvenimo pradžią šioje šalyje.
– Pradžia pernelyg nesiskyrė nuo daugelio kitų emigrantų: teko dirbti įvairius darbus, tačiau daugiausiai dirbau padavėja, tuo pat metu tobulindama anglų kalbos įgūdžius. Neilgai trukus nusprendžiau pabandyti įstoti čia – turėjau visus reikiamus dokumentus, gerai mokėjau kalbą. Tuo metu į lietuviškus diplomus britai nežiūrėjo taip pat paprastai, kaip dabar – nežinojo, kaip juos vertinti. Britų aukštosios mokyklos vis rasdavo prie ko prikibti – retkarčiais netgi atrodydavo, jog yra kažkoks išankstinis nusistatymas.

Galiausiai po kelių bandymų man pavyko – dabartiniai čia studijuoti norintys lietuviai net neįsivaizduoja, kokia sudėtinga stojimo sistema čia veikė anuomet.

– Taigi galime teigti, jog pats siekis įstoti Jums buvo mokslas iš savęs, padėjęs
pamatus dabartiniai veiklai su lietuviais stojančiaisiais.

– Tiesiog atradau šią veiklą, nes ji man pasirodė įdomi. Supratau, kad dauguma stojančiųjų neįstoja ne dėl to, kad jiems trūksta tam tikrų įgūdžių – pati patyrusi problemų šioje srityje žinojau, kur gali iškilti kliūtys, kokie įmanomi nesklandumai ir kokių sprendimų reikia imtis, norint jų išvengti – tai buvo kompanijos „Vertėjai Londone–Studijų centras“ pradžia.

Jei stojantieji turi visus reikalingus dokumentus ir yra morališkai pasiruošę, šansai pradėti studijas Britanijoje yra gan nemaži, net jeigu brandos atestato vidurkis svyruoja tarp 7-8.

Neretai iškyla problemos ne su įvertinimais, o su tam tikrais universitetų reikalavimais, tokiais kaip pasiruošimas interviu, dokumentų tvarkymas ir anglų kalbos testo pasiruošimas – štai čia būsimiems studentams ir prireikia mūsų paslaugų.

Be jokių rūpesčių ir visiškai nemokamai suderiname jaunimo lūkesčius su Londono ir kitų JK universitetų galimybėmis. Realiai esame tiltas tarp stojančiųjų ir universitetų. Tarpininkaujame ir bendradarbiaujame su 8 universitetais Londone, Birminghame, Sunderlande, Manchesteryje ir Worcesteryje – juose stojantieji ir pradeda mokslus su „Vertėjai Londone–Studijų centras“ pagalba.

– Jūsų kompanija puikiai žinoma tarp JK gyvenančių lietuvių. Kaip pradėjote
verslą?

– Kai baigiau turizmo vadybą, pradėjau mąstyti, ką nuveikti su diplomu bei puikiomis anglų ir lietuvių kalbų žiniomis. Iškart į galvą šovė vertėjos profesija – tai nereikalauja darbo biure, veikla gan lanksti ir derinama prie kitų projektų. Taip sugalvojau įkurti vertimų biurą. Londone jų buvo išties daug, tačiau konkurentų kokybė manęs netenkino, mačiau tobulintinas vietas ir po savaitės jau įkūriau biurą – taip gimė „Vertėjai Londone“. Nors konkurencija tarp vertėjų didžiulė, iškėliau sau aukštus klientų aptarnavimo standartus ir greitai tapome lyderiais visoje JK ir Šiaurės Airijoje.

– Kaip to pasiekėte?
– Daugiausiai sėkmės lėmė klientų rekomendacijos – norint jų sulaukti reikia nepriekaištingai atlikti savo darbą, būti operatyviems ir nebijoti taikyti naujų sprendimų. Jau nuo pradžių pradėjau naudotis „Facebook“ teikiamomis galimybėmis – studijų baigiamąjį darbą rašiau apie reklamą socialiniuose tinkluose, nes numačiau, jog ateityje tai turės milžinišką įtaką. Anuomet tai buvo naujovė, o dabar informacijos apie tai pilna. Iš mano darbo kai kurie juokėsi, bet akivaizdu, jog neklydau.

Šiek tiek vėliau supratau, jog galiu neapsiriboti vien vertimais, tad pradėjau šį darbą derinti su konsultacijomis dėl stojimo į Anglijos universitetus – taip prasidėjo verslo plėtimas. Įdėjau nemažai darbo, norėdama įrodyti aukštosioms mokykloms, jog galime būti puikūs partneriai – šiandien bendradarbiavimas vyksta užtikrintai.

– Kokių klausimų dažniausiai sulaukiate iš norinčių studijuoti?
– Daugiausiai neaiškumų kyla su formų pildymų – būtent ši sudėtinga dalis dažniausiai atbaido žmones, tačiau tam ir esame, kad padėtumėme žmonėms susitvarkyti ir universitetai mus samdo tam, kad atkristų kuo mažiau kandidatų.

Brandos atestato įvertinimai nėra svarbiausias faktorius stojant – kandidatams privaloma tinkamai pasiruošti interviu su universiteto atstovu bei stojamajam anglų kalbos egzaminui – padedame ir su tuo. Būsimas studentas gali dar besimokydamas sužinoti apie galimybes studijuoti JK universitetuose.

Jaunimą taip pat domina studijų derinimas su darbu. Šioje srityje Anglijos universitetai puikūs – juose praleidžiama sąlyginai nedaug laiko, todėl studentai gali dirbti net pilnu etatu. Suprantama, kad dalis universiteto užduočių turi būti atliekama savarankiškai, tačiau viskas suderinama.

Yra žmonių, kuriems rūpi visai kas kita – dažniausiai tai vyresni žmonės, norintys siekti magistro laipsnio – jiems taip pat padedame pasiruošti bei konsultuojame įvairiais klausimais.

Stojantys į Didžiosios Britanijos universitetus – labai motyvuoti žmonės.

– Ar palaikote kontaktą su studijas baigusiais studentais?
– Žinoma – dažniausiai susitinkame per diplomų įteikimo šventes, bet bendraujame ir studijų metu, kadangi ir tada iškyla nemažai klausimų ir problemų, kurias padedu išspręsti.

– Tad esate kaip antra mama!
– Galima ir taip pasakyti (juokiasi). Esu kai kuriuos studentus netgi sūneliais pavadinusi!

– Kuo išsiskiria Britanijos aukštosios mokyklos?
– Angliškus universitetus renkasi žmonės iš viso pasaulio – tai tikrai nėra dėl tradicijos ar tiesiog gero vardo. Dažniausiai priežastimis tampa garantuojamas studijų finansavimas ir galimybė derinti studijas su darbu. JK diplomai vertinami visur, kadangi tai yra įrodymas, jog išsilavinimas įgytas tarptautine kalba, o žinios pritaikomos visur.

Britanijos universitetus renkasi ir tie, kurie dar nenusprendė, kokią profesiją nori rinktis, tačiau mano, jog nereikėtų švaistyti laiko: pirmąjį kursą tokie studentai išklauso bendrų dalykų modulius, o tikslesnę kryptį renkasi tik vėliau.

Šiuo metu itin palanku rinktis mokslus Britanijoje, nes iki 2019-ųjų įstojusių užsieniečių nelies su „Brexit“ susiję apribojimai.

– Ką patartumėt stojantiesiems, norintiems mokytis Jungtinėje Karalystėje, tačiau
abejojančiais savo sugebėjimais?

– Nebijokite. Daugelis bijo, kad finansinė mokslo našta bus pakeliama, tačiau tai nėra tiesa – dirbti besimokant nėra sudėtinga. Kai kurie bijo išmetimo iš universiteto dėl sugebėjimų trūkumų – jei universitetas jus jau priėmė, tai reiškia, kad tikrai sugebėsite ir esate tinkamas studijoms. Sąlygos studijuojantiems sudaromos tikrai puikios.

Bet kokiu atveju išsilavinimas atvers didžiules galimybes – kvalifikuotą darbą lengvai rasite dar studijų metu.

„Vertėjai Londone, „Studijų centras“
Tel: 07540321275
E-mail: info@vertejailondone.com
Facebook: facebook.com/StudijosAnglijoje
www.vertejai-londone.com

„Studijų centro“ informacija

Tendencija aiški – nemaža dalis mokyklas baigusių abiturientų iškart po mokslų pasirenka ne studijas, o kitokias veiklas, atitolinančias nuo studijų. Visgi mokslų apleisti nereikėtų, o Didžiosios Britanijos universitetai – puiki vieta. Tai patyrė Londone gyvenanti Marytė Kairytė, įgytą išsilavinimą panaudojusi klestinčio verslo kūrimui.

Visiems žinoma, jog dalis jaunų žmonių iki 25-erių dar nestudijuoja ir atideda tolimesnius mokslus neapibrėžtai ateičiai. Neretai mokyklą baigęs jaunimas daro pertrauką dėl noro užsidirbti pinigų užsienyje bei laisvo laiko apmąstymams dėl ateities.

Tarp Jungtinės Karalystės lietuvių taip pat nemažai tokių jaunų žmonių, po mokyklos dar nepradėjusių studijų aukštojoje mokykloje. Tokį pasirinkimą lemia ne tik užimtumas, bet ir psichologiniai barjerai – dažniausiai jaunimas norėtų studijuoti tik gerą vardą turinčiuose Anglijos universitetuose, tačiau nuo jų atbaido nepasitikėjimas savimi.

16 metų Londone gyvenanti M. Kairytė pradžioje niekuo nesiskyrė iš didžiosios dalies emigrantų ir dirbo įprastus samdomus darbus, o šiandien dirba sau – mergina įkūrė verslą ir Anglijos lietuviams yra puikiai pažįstama kaip vertimų biuro „Vertėjai Londone“ bei studijų centro „Studijos Londone“ įkūrėja ir vadovė.

Netoli Šilutės augusi moteris gali laisvai pasakyti, jog raktą į sėkmę atrado ne kažkur kitur, o būtent studijose Anglijoje, dėl kurių nuėjo kryžiaus kelius. Užsispyrusi moteris net negalvojo sustoti siekti savo tikslų, o šiandien siekti savųjų padeda ir tiems, kurių svajonė – studijos Anglijoje.

M. Kairytė pasidalino mintimis apie gyvenimą JK sostinėje, tikslų siekį, verslus bei pagalbą studijuoti Anglijoje norintiems lietuviams.

– Maryte, kaip atsidūrėte Jungtinėje Karalystėje?
– Po vidurinės mokyklos baigimo Lietuvoje galvojau apie studijas, tačiau įstoti į norimą vietą nepavyko – nors mokiausi gerai, tam tikros susiklosčiusios aplinkybės užtvėrė kelius į universitetą. Buvau labai nusiminusi, todėl nusprendžiau, kad reikia išbandyti save užsienyje ir pamatyti pasaulį. Taip atsidūriau Londone, kuriame galvojau apsistoti trumpam, bet dabar gyvenu čia jau 16 metų.

– Papasakokite apie savo gyvenimo pradžią šioje šalyje.
– Pradžia pernelyg nesiskyrė nuo daugelio kitų emigrantų: teko dirbti įvairius darbus, tačiau daugiausiai dirbau padavėja, tuo pat metu tobulindama anglų kalbos įgūdžius. Neilgai trukus nusprendžiau pabandyti įstoti čia – turėjau visus reikiamus dokumentus, gerai mokėjau kalbą. Tuo metu į lietuviškus diplomus britai nežiūrėjo taip pat paprastai, kaip dabar – nežinojo, kaip juos vertinti. Britų aukštosios mokyklos vis rasdavo prie ko prikibti – retkarčiais netgi atrodydavo, jog yra kažkoks išankstinis nusistatymas.

Galiausiai po kelių bandymų man pavyko – dabartiniai čia studijuoti norintys lietuviai net neįsivaizduoja, kokia sudėtinga stojimo sistema čia veikė anuomet.

– Taigi galime teigti, jog pats siekis įstoti Jums buvo mokslas iš savęs, padėjęs
pamatus dabartiniai veiklai su lietuviais stojančiaisiais.

– Tiesiog atradau šią veiklą, nes ji man pasirodė įdomi. Supratau, kad dauguma stojančiųjų neįstoja ne dėl to, kad jiems trūksta tam tikrų įgūdžių – pati patyrusi problemų šioje srityje žinojau, kur gali iškilti kliūtys, kokie įmanomi nesklandumai ir kokių sprendimų reikia imtis, norint jų išvengti – tai buvo kompanijos „Vertėjai Londone–Studijų centras“ pradžia.

Jei stojantieji turi visus reikalingus dokumentus ir yra morališkai pasiruošę, šansai pradėti studijas Britanijoje yra gan nemaži, net jeigu brandos atestato vidurkis svyruoja tarp 7-8.

Neretai iškyla problemos ne su įvertinimais, o su tam tikrais universitetų reikalavimais, tokiais kaip pasiruošimas interviu, dokumentų tvarkymas ir anglų kalbos testo pasiruošimas – štai čia būsimiems studentams ir prireikia mūsų paslaugų.

Be jokių rūpesčių ir visiškai nemokamai suderiname jaunimo lūkesčius su Londono ir kitų JK universitetų galimybėmis. Realiai esame tiltas tarp stojančiųjų ir universitetų. Tarpininkaujame ir bendradarbiaujame su 8 universitetais Londone, Birminghame, Sunderlande, Manchesteryje ir Worcesteryje – juose stojantieji ir pradeda mokslus su „Vertėjai Londone–Studijų centras“ pagalba.

– Jūsų kompanija puikiai žinoma tarp JK gyvenančių lietuvių. Kaip pradėjote
verslą?

– Kai baigiau turizmo vadybą, pradėjau mąstyti, ką nuveikti su diplomu bei puikiomis anglų ir lietuvių kalbų žiniomis. Iškart į galvą šovė vertėjos profesija – tai nereikalauja darbo biure, veikla gan lanksti ir derinama prie kitų projektų. Taip sugalvojau įkurti vertimų biurą. Londone jų buvo išties daug, tačiau konkurentų kokybė manęs netenkino, mačiau tobulintinas vietas ir po savaitės jau įkūriau biurą – taip gimė „Vertėjai Londone“. Nors konkurencija tarp vertėjų didžiulė, iškėliau sau aukštus klientų aptarnavimo standartus ir greitai tapome lyderiais visoje JK ir Šiaurės Airijoje.

– Kaip to pasiekėte?
– Daugiausiai sėkmės lėmė klientų rekomendacijos – norint jų sulaukti reikia nepriekaištingai atlikti savo darbą, būti operatyviems ir nebijoti taikyti naujų sprendimų. Jau nuo pradžių pradėjau naudotis „Facebook“ teikiamomis galimybėmis – studijų baigiamąjį darbą rašiau apie reklamą socialiniuose tinkluose, nes numačiau, jog ateityje tai turės milžinišką įtaką. Anuomet tai buvo naujovė, o dabar informacijos apie tai pilna. Iš mano darbo kai kurie juokėsi, bet akivaizdu, jog neklydau.

Šiek tiek vėliau supratau, jog galiu neapsiriboti vien vertimais, tad pradėjau šį darbą derinti su konsultacijomis dėl stojimo į Anglijos universitetus – taip prasidėjo verslo plėtimas. Įdėjau nemažai darbo, norėdama įrodyti aukštosioms mokykloms, jog galime būti puikūs partneriai – šiandien bendradarbiavimas vyksta užtikrintai.

– Kokių klausimų dažniausiai sulaukiate iš norinčių studijuoti?
– Daugiausiai neaiškumų kyla su formų pildymų – būtent ši sudėtinga dalis dažniausiai atbaido žmones, tačiau tam ir esame, kad padėtumėme žmonėms susitvarkyti ir universitetai mus samdo tam, kad atkristų kuo mažiau kandidatų.

Brandos atestato įvertinimai nėra svarbiausias faktorius stojant – kandidatams privaloma tinkamai pasiruošti interviu su universiteto atstovu bei stojamajam anglų kalbos egzaminui – padedame ir su tuo. Būsimas studentas gali dar besimokydamas sužinoti apie galimybes studijuoti JK universitetuose.

Jaunimą taip pat domina studijų derinimas su darbu. Šioje srityje Anglijos universitetai puikūs – juose praleidžiama sąlyginai nedaug laiko, todėl studentai gali dirbti net pilnu etatu. Suprantama, kad dalis universiteto užduočių turi būti atliekama savarankiškai, tačiau viskas suderinama.

Yra žmonių, kuriems rūpi visai kas kita – dažniausiai tai vyresni žmonės, norintys siekti magistro laipsnio – jiems taip pat padedame pasiruošti bei konsultuojame įvairiais klausimais.

Stojantys į Didžiosios Britanijos universitetus – labai motyvuoti žmonės.

– Ar palaikote kontaktą su studijas baigusiais studentais?
– Žinoma – dažniausiai susitinkame per diplomų įteikimo šventes, bet bendraujame ir studijų metu, kadangi ir tada iškyla nemažai klausimų ir problemų, kurias padedu išspręsti.

– Tad esate kaip antra mama!
– Galima ir taip pasakyti (juokiasi). Esu kai kuriuos studentus netgi sūneliais pavadinusi!

– Kuo išsiskiria Britanijos aukštosios mokyklos?
– Angliškus universitetus renkasi žmonės iš viso pasaulio – tai tikrai nėra dėl tradicijos ar tiesiog gero vardo. Dažniausiai priežastimis tampa garantuojamas studijų finansavimas ir galimybė derinti studijas su darbu. JK diplomai vertinami visur, kadangi tai yra įrodymas, jog išsilavinimas įgytas tarptautine kalba, o žinios pritaikomos visur.

Britanijos universitetus renkasi ir tie, kurie dar nenusprendė, kokią profesiją nori rinktis, tačiau mano, jog nereikėtų švaistyti laiko: pirmąjį kursą tokie studentai išklauso bendrų dalykų modulius, o tikslesnę kryptį renkasi tik vėliau.

Šiuo metu itin palanku rinktis mokslus Britanijoje, nes iki 2019-ųjų įstojusių užsieniečių nelies su „Brexit“ susiję apribojimai.

– Ką patartumėt stojantiesiems, norintiems mokytis Jungtinėje Karalystėje, tačiau
abejojančiais savo sugebėjimais?

– Nebijokite. Daugelis bijo, kad finansinė mokslo našta bus pakeliama, tačiau tai nėra tiesa – dirbti besimokant nėra sudėtinga. Kai kurie bijo išmetimo iš universiteto dėl sugebėjimų trūkumų – jei universitetas jus jau priėmė, tai reiškia, kad tikrai sugebėsite ir esate tinkamas studijoms. Sąlygos studijuojantiems sudaromos tikrai puikios.

Bet kokiu atveju išsilavinimas atvers didžiules galimybes – kvalifikuotą darbą lengvai rasite dar studijų metu.

„Vertėjai Londone, „Studijų centras“
Tel: 07540321275
E-mail: info@vertejailondone.com
Facebook: facebook.com/StudijosAnglijoje
www.vertejai-londone.com

„Studijų centro“ informacija

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: