Ar saugus lietuviškas maistas? 

Zita Čepaitė


Praeitą savaitę Didžiosios Britanijos maisto kokybės agentūra (angl. Food Standarts Agency) paskelbė, kad iš Lietuvos importuotame vyniotinyje aptiko didelį kiekį pavojingų bakterijų, sukeliančių itin retą, bet pavojingą ligą. Gaminius buvo pareikalauta pašalinti iš prekybos, žmonės įspėti šių produktų nevartoti.

Pavojingų, listeriozę sukeliančių bakterijų britai rado ausų ir liežuvių vyniotiniuose iš dviejų partijų, importuotų antroje rugsėjo pusėje. „Listerijos bakterijų kiekis, aptiktas valgyti paruoštuose gaminiuose, yra vienas didžiausių, kurį kada nors buvo radusi agentūra“, – teigiama pranešime spaudai.

Listeriozę sukeliančios bakterijos buvo aptiktos bendrovės „Samsonas“ pagamintame kiaulių ausų ir liežuvio vyniotinyje. Jį į Didžiąją Britaniją importavo lietuvių kompanija „Lignesa Foods Ltd“. Šis vyniotinis buvo pardavinėjamas maisto parduotuvėse Londone, Birmingeme, Derbyje ir Lidse. Maisto standartų agentūra ne tik paprašė „Lignesos Foods Ltd“ sustabdyti prekybą vyniotiniu, bet ir nurodė vietos valdžiai užtikrinti, kad jo nebeliktų parduotuvėse.

Kartu apie radinį buvo informuoti atitinkami pareigūnai Lietuvoje, o žmonės, suspėję įsigyti šio gaminio, paprašyti jo nevalgyti.

Iš prekybos pašalino ne tik vyniotinį

„Lignesa Foods Ltd“ direktorė Edita Klimavičiūtė-Sieradzka patikino, kad visa produkcija, kurioje rastas užkratas, yra pašalinta iš prekybos. “Be to, prieš pusvalandį gavome iš “Samsono” pranešimą, kad sustabdytume visos jų produkcijos prekybą Anglijoje. Kaip tik tuo šiuo metu ir užsiimame”, – antradienio popietę sakė E.Klimavičiūtė-Sieradzka.

Ji sakė pasitikėjusi iš Lietuvos išvežamų gaminių kokybe, nes jų negalima eksportuoti, jei neturi specialaus sertifikato, o jam gauti reikalavimai gana griežti, produkcija yra kruopščiai tikrinama. “Kiek dirbame, tokių dalykų nėra buvę. Tik kartą vienuose iš prieskonių – iš Brazilijos importuotuose pipiruose – kadaise buvo rasta sveikatai kenksmingų medžiagų, taigi juos pašalinom iš prekybos ir tiek. Šitas atvejis daug rimtesnis ir tai matyti iš Maisto kokybės tarnybos veiksmų”, – sako didmeninės prekybos įmonės direktorė.

Kaip toliau bus su “Samsono” gaminių prekyba ji sakė kol kas nesvarstanti, reikia palaukti Lietuvoje atliekamų tyrimų rezultatų. “Ta produkcija tikrai buvo labai populiari ir pirkėjai jos tikrai pasiges”, – sakė “Lignesa Foods Ltd” direktorė.

Nuostolius kompensuos gamintojai

E.Klimavičiūtė-Sieradzka sakė, kad kompensaciją už gaminius, jų utilizavimo išlaidas žadėjo atlyginti gamintojai.

Gediminas Tilindis, “Samsono” gamybos padalinio vadovas, patikino, kad gamintojai padengs nuostolius, kuriuos patyrė prekybininkai dėl to, kad teko pašalinti gaminius iš prekybos. Jis sakė, kad jie nemažą dalį savo produkcijos jau ketverius metus eksportuoja į Angliją ir Airiją, todėl ir prekybininkų, ir vartotojų pasitikėjimas jų gaminiais bei firmos įvaizdis yra labai svarbus.

“Paskutinė ausų ir liežuvių vyniotinio siunta buvo prieš dvi savaites, taigi šių gaminių prekyboje jau turėtų nebūti. Paprašėme, kad pašalintų iš prekybos visą mūsų produkciją. Labai rimtai ėmėsi darbo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, jie dabar daro auditą. Mes patys pradėjome tyrimus ir kol neišsiaiškinsime, sustabdėme visų mėsos produktų eksportą“, – sakė G.Tilindis.

Lietuvoje jau septyniolika metų dirbanti įmonė su tokia situacija susiduria pirmą kartą. “Tokio atvejo, kad būtų rastos patogeninės bakterijos, iki šiol nebuvo. Tai pirmas kartas ir mes į šį atvejį žiūrime labai rimtai, vartotojus būtinai informuosime apie atlikto tyrimo rezultatus”, – kalbėjo “Samsono” gamybos padalinio vadovas.


“Lituanica” vyniotiniu irgi neprekiauja

Didmeninės prekybos įmonės “Lituanica Ltd” direktorius Rolandas Sakauskas patikino, kad “Samsono” ausų ir liežuvių vyniotinį jie taip pat pašalino iš prekybos. “Britų maisto kokybės tarnyba paskambino, pasakė, kad jame rado bakterijų, taigi pasiūliau atvažiuoti patikrinti, perdaviau sąrašą, kuriose parduotuvėse tuo gaminiu prekiaujama, pagal tą sąrašą ir pasiūlė pašalinti iš prekybos. Paskui pasirodo, kad rado ne mūsų, bet kitos firmos platinamoje produkcijoje. Tačiau ir mes perkame iš to paties “Samsono” gaminius. Dabar paėmė dar vienus tyrimui ir bus matyti, kokie dabar rezultatai”, – sakė “Lituanicos” direktorius.

Jis teigė, kad sunku įsivaizduoti, kaip ta bakterija galėjo ten atsirasti, galbūt gaminant, nes produkcijos gabenimo ir laikymo reikalavimai yra labai griežti. “Gabenama turi būti tam tikroje temperatūroje. Dabar kiekvienas šaldytuvas turi kompiuterius, kurie automatiškai fiksuoja temperatūrą – tikrintojas gali patikrinti bet kuriame taške, kokia buvo gabenimo temperatūra. Čia, sandėlyje, šaldytuvuose taip pat automatiškai fiksuojamas temperatūros režimas, nieko neapgausi”, – sakė R.Sakauskas.


Teko sunaikinti krovinį

R.Sakauskui pačiam teko įsitikinti, kad pasienio pareigūnai į maisto gabenimo sąlygas žiūri labai griežtai. Jis pasakojo, kad kartą keliantis keltu iš Prancūzijos muitininkams pasirodė, kad šaldytuvai neveikė.

“Kadangi vairuotojas nemokėjo angliškai, nelabai ką galėjo paaiškinti, taigi muitininkai liepė viską iškrauti tiesiai aikštelėje, pralaikė pusę dienos, paskui paskambino į departamentą, kuris rūpinasi maisto saugumu. Tie atvažiavo, pamatavo temperatūrą, sako per aukšta temperatūra, ir pareikalavo tą produktą sunaikinti. Transporto kompanija sutiko, kad sunaikintų, tačiau paskui apskundė pareigūnų veiksmus, nes jie neturėjo teisės iškrauti produkcijos tam nepritaikytoje aikštelėje“, – pasakoja R.Sakauskas.

Jis tikisi, kad vežėjams pavyks prisiteisti nuostolių atlyginimą, nes 30 tūkst. svarų Lietuvos firmai – nemaži pinigai.

Nuostolių nesureikšmina

Vida Malikova, parduotuvių “Vida&Sons“ savininkė, sakė, kad nuostoliai nebuvę dideli – tik tą vyniotinį teko pašalinti iš prekybos, o pirkėjai kaip pirko kitą mėsą taip ir perka.

Ji sakė, kad Britanijos maisto kokybės tarnyba tikrina parduotuves, bet ne itin dažnai. “Dažniausiai žiūri etiketes, kad sudėtis būtų anglų kalba surašyta, kad reikalavimus atitiktų, o kokybės – nelabai, gal kokius du kartus per septynerius metus. Prieš penkerius metus tikrino adžiką, kuria prekiavome, tada sakė, jei ją valgysite, numirsite, liepė pašalinti iš prekybos. Pašalinome, nebepardavinėjame, o patys kaip ją valgėme, taip valgome ir nieko, gyvi”, – sako V.Malikova.

Neigiama įtaka verslui

LR ambasados patarėja ekonomikai Jane Hanel atidžiai stebi susiklosčiusią situaciją. Jos nuomone, svarbu, kad prekybininkai sąžiningai įvykdytų visus Maisto kokybės agentūros nurodymus.

“Be abejonės, tai daro neigiamą įtaką maisto produktų verslui. Visi laukiame pranešimo apie vėl atliekamą tyrimą. Jei tai buvo vienetinis atvejis, tada nereikia kelti panikos, dirbti toliau, galbūt atsisakant eksportuoti tokius gaminius, kurie gali būti itin jautrūs transportavimo sąlygoms ir lengvai pažeidžiami”, – sakė J.Hanel.

Ambasados patarėjos žiniomis listerijos bakterijos tikrinimas Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, pradėtas nuo 2007 metų ir kol kas niekas dar neturi pakankamai patirties, ką tokiu atveju daryti.

Kas ta bakterija?

Listerijos bakterijos pavojingos tuo, kad gali sukelti retą, bet pavojingą ligą – listeriozę. Ši liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų ir sąnarių skausmais, angina, limfmazgių uždegimu, bėrimu, vėmimu ar viduriavimu. Pakenkus nervų sistemai, liga pasireiškia stipriais galvos skausmais, sprando sustingimu, pusiausvyros sutrikimu, traukuliais, nemiga.

Ypač ji pavojinga nėščiosioms, nes gali tapti persileidimo, naujagimio listeriozės ar vaisiaus mirties priežastimi.

Inkubacinis ligos periodas tęstis nuo 3 iki 70 dienų, paprastai – apie 3 savaites.
Lietuvoje ši liga – itin reta. 2002 metais Lietuvoje buvo užregistruoti keturi listeriozės atvejai. Anykščiuose nuo šios ligos mirė 50 metų moteris, Vilniaus rajono gyventojai gimė negyvas vaisius.

Listeriozės užkrato šaltinis dažnai būna peliniai graužikai, vandens žiurkės, triušiai, kiškiai, kurie infekciją perduoda naminiams gyvūnams. Sergantis gyvūnas per šlapimą, išmatas, vaisiaus vandenis listerijomis užteršia aplinką. Pavojinga gerti nevirintą sergančio gyvulio pieną, valgyti žalią mėsą.

„Listerijos bakterijų sukelta listeriozė yra reta, bet gyvybei grėsmę galinti kelti liga. Nėščios moterys, vyresni nei 60 metų ir nusilpusios imuninės sistemos žmonės listerijos bakterijai yra mažiau atsparūs. Jei jūs valgėte šio gaminio ir sunegalavote, turėtumėte pasikonsultuoti su daktaru arba tiesiogiai susisiekti su Nacionaline sveikatos apsaugos tarnyba telefonu: 0845 4647“, – ragina britų Maisto kokybės agentūra išplatintame pranešime spaudai.

Zita Čepaitė


Praeitą savaitę Didžiosios Britanijos maisto kokybės agentūra (angl. Food Standarts Agency) paskelbė, kad iš Lietuvos importuotame vyniotinyje aptiko didelį kiekį pavojingų bakterijų, sukeliančių itin retą, bet pavojingą ligą. Gaminius buvo pareikalauta pašalinti iš prekybos, žmonės įspėti šių produktų nevartoti.

Pavojingų, listeriozę sukeliančių bakterijų britai rado ausų ir liežuvių vyniotiniuose iš dviejų partijų, importuotų antroje rugsėjo pusėje. „Listerijos bakterijų kiekis, aptiktas valgyti paruoštuose gaminiuose, yra vienas didžiausių, kurį kada nors buvo radusi agentūra“, – teigiama pranešime spaudai.

Listeriozę sukeliančios bakterijos buvo aptiktos bendrovės „Samsonas“ pagamintame kiaulių ausų ir liežuvio vyniotinyje. Jį į Didžiąją Britaniją importavo lietuvių kompanija „Lignesa Foods Ltd“. Šis vyniotinis buvo pardavinėjamas maisto parduotuvėse Londone, Birmingeme, Derbyje ir Lidse. Maisto standartų agentūra ne tik paprašė „Lignesos Foods Ltd“ sustabdyti prekybą vyniotiniu, bet ir nurodė vietos valdžiai užtikrinti, kad jo nebeliktų parduotuvėse.

Kartu apie radinį buvo informuoti atitinkami pareigūnai Lietuvoje, o žmonės, suspėję įsigyti šio gaminio, paprašyti jo nevalgyti.

Iš prekybos pašalino ne tik vyniotinį

„Lignesa Foods Ltd“ direktorė Edita Klimavičiūtė-Sieradzka patikino, kad visa produkcija, kurioje rastas užkratas, yra pašalinta iš prekybos. “Be to, prieš pusvalandį gavome iš “Samsono” pranešimą, kad sustabdytume visos jų produkcijos prekybą Anglijoje. Kaip tik tuo šiuo metu ir užsiimame”, – antradienio popietę sakė E.Klimavičiūtė-Sieradzka.

Ji sakė pasitikėjusi iš Lietuvos išvežamų gaminių kokybe, nes jų negalima eksportuoti, jei neturi specialaus sertifikato, o jam gauti reikalavimai gana griežti, produkcija yra kruopščiai tikrinama. “Kiek dirbame, tokių dalykų nėra buvę. Tik kartą vienuose iš prieskonių – iš Brazilijos importuotuose pipiruose – kadaise buvo rasta sveikatai kenksmingų medžiagų, taigi juos pašalinom iš prekybos ir tiek. Šitas atvejis daug rimtesnis ir tai matyti iš Maisto kokybės tarnybos veiksmų”, – sako didmeninės prekybos įmonės direktorė.

Kaip toliau bus su “Samsono” gaminių prekyba ji sakė kol kas nesvarstanti, reikia palaukti Lietuvoje atliekamų tyrimų rezultatų. “Ta produkcija tikrai buvo labai populiari ir pirkėjai jos tikrai pasiges”, – sakė “Lignesa Foods Ltd” direktorė.

Nuostolius kompensuos gamintojai

E.Klimavičiūtė-Sieradzka sakė, kad kompensaciją už gaminius, jų utilizavimo išlaidas žadėjo atlyginti gamintojai.

Gediminas Tilindis, “Samsono” gamybos padalinio vadovas, patikino, kad gamintojai padengs nuostolius, kuriuos patyrė prekybininkai dėl to, kad teko pašalinti gaminius iš prekybos. Jis sakė, kad jie nemažą dalį savo produkcijos jau ketverius metus eksportuoja į Angliją ir Airiją, todėl ir prekybininkų, ir vartotojų pasitikėjimas jų gaminiais bei firmos įvaizdis yra labai svarbus.

“Paskutinė ausų ir liežuvių vyniotinio siunta buvo prieš dvi savaites, taigi šių gaminių prekyboje jau turėtų nebūti. Paprašėme, kad pašalintų iš prekybos visą mūsų produkciją. Labai rimtai ėmėsi darbo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, jie dabar daro auditą. Mes patys pradėjome tyrimus ir kol neišsiaiškinsime, sustabdėme visų mėsos produktų eksportą“, – sakė G.Tilindis.

Lietuvoje jau septyniolika metų dirbanti įmonė su tokia situacija susiduria pirmą kartą. “Tokio atvejo, kad būtų rastos patogeninės bakterijos, iki šiol nebuvo. Tai pirmas kartas ir mes į šį atvejį žiūrime labai rimtai, vartotojus būtinai informuosime apie atlikto tyrimo rezultatus”, – kalbėjo “Samsono” gamybos padalinio vadovas.


“Lituanica” vyniotiniu irgi neprekiauja

Didmeninės prekybos įmonės “Lituanica Ltd” direktorius Rolandas Sakauskas patikino, kad “Samsono” ausų ir liežuvių vyniotinį jie taip pat pašalino iš prekybos. “Britų maisto kokybės tarnyba paskambino, pasakė, kad jame rado bakterijų, taigi pasiūliau atvažiuoti patikrinti, perdaviau sąrašą, kuriose parduotuvėse tuo gaminiu prekiaujama, pagal tą sąrašą ir pasiūlė pašalinti iš prekybos. Paskui pasirodo, kad rado ne mūsų, bet kitos firmos platinamoje produkcijoje. Tačiau ir mes perkame iš to paties “Samsono” gaminius. Dabar paėmė dar vienus tyrimui ir bus matyti, kokie dabar rezultatai”, – sakė “Lituanicos” direktorius.

Jis teigė, kad sunku įsivaizduoti, kaip ta bakterija galėjo ten atsirasti, galbūt gaminant, nes produkcijos gabenimo ir laikymo reikalavimai yra labai griežti. “Gabenama turi būti tam tikroje temperatūroje. Dabar kiekvienas šaldytuvas turi kompiuterius, kurie automatiškai fiksuoja temperatūrą – tikrintojas gali patikrinti bet kuriame taške, kokia buvo gabenimo temperatūra. Čia, sandėlyje, šaldytuvuose taip pat automatiškai fiksuojamas temperatūros režimas, nieko neapgausi”, – sakė R.Sakauskas.


Teko sunaikinti krovinį

R.Sakauskui pačiam teko įsitikinti, kad pasienio pareigūnai į maisto gabenimo sąlygas žiūri labai griežtai. Jis pasakojo, kad kartą keliantis keltu iš Prancūzijos muitininkams pasirodė, kad šaldytuvai neveikė.

“Kadangi vairuotojas nemokėjo angliškai, nelabai ką galėjo paaiškinti, taigi muitininkai liepė viską iškrauti tiesiai aikštelėje, pralaikė pusę dienos, paskui paskambino į departamentą, kuris rūpinasi maisto saugumu. Tie atvažiavo, pamatavo temperatūrą, sako per aukšta temperatūra, ir pareikalavo tą produktą sunaikinti. Transporto kompanija sutiko, kad sunaikintų, tačiau paskui apskundė pareigūnų veiksmus, nes jie neturėjo teisės iškrauti produkcijos tam nepritaikytoje aikštelėje“, – pasakoja R.Sakauskas.

Jis tikisi, kad vežėjams pavyks prisiteisti nuostolių atlyginimą, nes 30 tūkst. svarų Lietuvos firmai – nemaži pinigai.

Nuostolių nesureikšmina

Vida Malikova, parduotuvių “Vida&Sons“ savininkė, sakė, kad nuostoliai nebuvę dideli – tik tą vyniotinį teko pašalinti iš prekybos, o pirkėjai kaip pirko kitą mėsą taip ir perka.

Ji sakė, kad Britanijos maisto kokybės tarnyba tikrina parduotuves, bet ne itin dažnai. “Dažniausiai žiūri etiketes, kad sudėtis būtų anglų kalba surašyta, kad reikalavimus atitiktų, o kokybės – nelabai, gal kokius du kartus per septynerius metus. Prieš penkerius metus tikrino adžiką, kuria prekiavome, tada sakė, jei ją valgysite, numirsite, liepė pašalinti iš prekybos. Pašalinome, nebepardavinėjame, o patys kaip ją valgėme, taip valgome ir nieko, gyvi”, – sako V.Malikova.

Neigiama įtaka verslui

LR ambasados patarėja ekonomikai Jane Hanel atidžiai stebi susiklosčiusią situaciją. Jos nuomone, svarbu, kad prekybininkai sąžiningai įvykdytų visus Maisto kokybės agentūros nurodymus.

“Be abejonės, tai daro neigiamą įtaką maisto produktų verslui. Visi laukiame pranešimo apie vėl atliekamą tyrimą. Jei tai buvo vienetinis atvejis, tada nereikia kelti panikos, dirbti toliau, galbūt atsisakant eksportuoti tokius gaminius, kurie gali būti itin jautrūs transportavimo sąlygoms ir lengvai pažeidžiami”, – sakė J.Hanel.

Ambasados patarėjos žiniomis listerijos bakterijos tikrinimas Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, pradėtas nuo 2007 metų ir kol kas niekas dar neturi pakankamai patirties, ką tokiu atveju daryti.

Kas ta bakterija?

Listerijos bakterijos pavojingos tuo, kad gali sukelti retą, bet pavojingą ligą – listeriozę. Ši liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų ir sąnarių skausmais, angina, limfmazgių uždegimu, bėrimu, vėmimu ar viduriavimu. Pakenkus nervų sistemai, liga pasireiškia stipriais galvos skausmais, sprando sustingimu, pusiausvyros sutrikimu, traukuliais, nemiga.

Ypač ji pavojinga nėščiosioms, nes gali tapti persileidimo, naujagimio listeriozės ar vaisiaus mirties priežastimi.

Inkubacinis ligos periodas tęstis nuo 3 iki 70 dienų, paprastai – apie 3 savaites.
Lietuvoje ši liga – itin reta. 2002 metais Lietuvoje buvo užregistruoti keturi listeriozės atvejai. Anykščiuose nuo šios ligos mirė 50 metų moteris, Vilniaus rajono gyventojai gimė negyvas vaisius.

Listeriozės užkrato šaltinis dažnai būna peliniai graužikai, vandens žiurkės, triušiai, kiškiai, kurie infekciją perduoda naminiams gyvūnams. Sergantis gyvūnas per šlapimą, išmatas, vaisiaus vandenis listerijomis užteršia aplinką. Pavojinga gerti nevirintą sergančio gyvulio pieną, valgyti žalią mėsą.

„Listerijos bakterijų sukelta listeriozė yra reta, bet gyvybei grėsmę galinti kelti liga. Nėščios moterys, vyresni nei 60 metų ir nusilpusios imuninės sistemos žmonės listerijos bakterijai yra mažiau atsparūs. Jei jūs valgėte šio gaminio ir sunegalavote, turėtumėte pasikonsultuoti su daktaru arba tiesiogiai susisiekti su Nacionaline sveikatos apsaugos tarnyba telefonu: 0845 4647“, – ragina britų Maisto kokybės agentūra išplatintame pranešime spaudai.

 (Komentarų: 7)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: