Balti ar rudi kiaušiniai: kurie geresni? - Anglija.lt
 

Balti ar rudi kiaušiniai: kurie geresni?  

Kuris sveikesnis, kuris maistingesnis, o kurio lukštas kietesnis? Kiaušinių pasirinkimas tampa itin aktualus artėjant Velykoms, kurių be šio produkto įsivaizduoti neįmanoma. Nors tenka išgirsti, neva rudi kiaušiniai geresni už baltus ir todėl yra brangesni, iš tiesų skirtumų tarp rudo ir balto lukšto kiaušinių ne tiek ir daug.

Kiaušinio spalva priklauso nuo vištos veislės. Baltus kiaušinius deda baltų plunksnų vištos su baltais ausų lezgeliais, rudus – vištos su rudomis plunksnomis ir raudonais ausų lezgeliais. Tiesa, kiaušinių spalva jų kokybei skirtumo neturi, o ir skirtingų spalvų kiaušinių lukštai yra vienodo storio.

Dauguma naminių vištų veislių deda rudus kiaušinius, baltieji dažniau sutinkami paukštynuose. Kiaušinio spalvą lemia spalvos pigmentas, išsiskiriantis iš vištos kiaušintakio liaukos. Pavyzdžiui, rudą spalvą naminiams vištų kiaušiniams suteikia pigmentas protoforfinas.

Nors galima pastebėti, kad rudo lukšto kiaušiniai – brangesni, tai nereiškia, kad jie kažkuo pranašesni už kiaušinius baltu lukštu. Aukštesnę rudo lukšto kiaušinių kainą lemia tai, kad juos dedančioms vištoms reikia daugiau lesalo. Jei planuojate su šeima mušti kiaušinius ir išisiaiškinti, kieno stipriausias – nemanykite, kad kiaušinio spalva lemia jo tvirtumą.

Kiaušinio lukšto kietumas priklauso nuo vištos, padėjusios kiaušinį, amžiaus. Jaunesnių vištų kiaušiniai būna kietesniu lukštu, vyresnių – minkštesniu. Skirtingų spalvų kiaušiniai nei skoniu, nei maistingumu nesiskiria. Šiuos ypatumus lemia lesalas, kuriuo maitinamos vištos.

Taip pat pastebima, kad marginant kiaušinius ryškesni raštai išgaunami ant kiaušinių baltu lukštu – pavyzdžiui, tai aktualu atliekant skutinėjimo ar dažymo vašku technikas. Vis dėlto, spalvų intensyvumas dažnai priklauso nuo mirkimo dažuose laiko ir technikos, todėl kiaušinio lukšto spalva didelės reikšmės taip pat neturi.

Kuris sveikesnis, kuris maistingesnis, o kurio lukštas kietesnis? Kiaušinių pasirinkimas tampa itin aktualus artėjant Velykoms, kurių be šio produkto įsivaizduoti neįmanoma. Nors tenka išgirsti, neva rudi kiaušiniai geresni už baltus ir todėl yra brangesni, iš tiesų skirtumų tarp rudo ir balto lukšto kiaušinių ne tiek ir daug.

Kiaušinio spalva priklauso nuo vištos veislės. Baltus kiaušinius deda baltų plunksnų vištos su baltais ausų lezgeliais, rudus – vištos su rudomis plunksnomis ir raudonais ausų lezgeliais. Tiesa, kiaušinių spalva jų kokybei skirtumo neturi, o ir skirtingų spalvų kiaušinių lukštai yra vienodo storio.

Dauguma naminių vištų veislių deda rudus kiaušinius, baltieji dažniau sutinkami paukštynuose. Kiaušinio spalvą lemia spalvos pigmentas, išsiskiriantis iš vištos kiaušintakio liaukos. Pavyzdžiui, rudą spalvą naminiams vištų kiaušiniams suteikia pigmentas protoforfinas.

Nors galima pastebėti, kad rudo lukšto kiaušiniai – brangesni, tai nereiškia, kad jie kažkuo pranašesni už kiaušinius baltu lukštu. Aukštesnę rudo lukšto kiaušinių kainą lemia tai, kad juos dedančioms vištoms reikia daugiau lesalo. Jei planuojate su šeima mušti kiaušinius ir išisiaiškinti, kieno stipriausias – nemanykite, kad kiaušinio spalva lemia jo tvirtumą.

Kiaušinio lukšto kietumas priklauso nuo vištos, padėjusios kiaušinį, amžiaus. Jaunesnių vištų kiaušiniai būna kietesniu lukštu, vyresnių – minkštesniu. Skirtingų spalvų kiaušiniai nei skoniu, nei maistingumu nesiskiria. Šiuos ypatumus lemia lesalas, kuriuo maitinamos vištos.

Taip pat pastebima, kad marginant kiaušinius ryškesni raštai išgaunami ant kiaušinių baltu lukštu – pavyzdžiui, tai aktualu atliekant skutinėjimo ar dažymo vašku technikas. Vis dėlto, spalvų intensyvumas dažnai priklauso nuo mirkimo dažuose laiko ir technikos, todėl kiaušinio lukšto spalva didelės reikšmės taip pat neturi.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: