Brangi triušių mėsa ant lietuvių stalo tampa kasdienybe - Anglija.lt
 

Brangi triušių mėsa ant lietuvių stalo tampa kasdienybe  

Triušių augintojai teigia, kad triušiena, nors gerokai brangesnė už paukštieną, lietuvių šeimose tampa kasdienybe. Žemaitijoje su muzika triušius auginantis verslininkas netrukus žada dvigubinti augintinių skaičių.

Kretingos rajone, Tūbausių kaime augantiems triušiams pavydėti galėtų ne vienas muzikos gerbėjas. Dažniausiai keturkojai klausosi vienos radijo stoties. Tiesa, ne kartą mėgavosi ir klasikos kūriniais. Ir taip – 24 val. per parą. Apsvaigę nuo muzikos garsų ilgaausiai, pasak fermos savininko, auga sveikesni.

„Dėl skanumo negaliu pasakyti, bet čia vienas pagrindinių ES gyvūnų globos reikalavimų, kad gyvūnas nestresuotų, o muzika automatiškai tą stresą nuima“, – aiškino triušių ūkio savininkas Vaidas Purmalis.

Prieš penkerius metus iš Ispanijos parsivežęs šį naujovišką triušių auginimo būdą ir pradėjęs vos nuo dešimties ilgaausių, dabar verslininkas jų augina apie 3–4 tūkstančius. Triušių prieaugį kas 40 dienų garantuoja apie 20 patinų ir 600 patelių. Verslininkas yra įdiegęs dirbinį apvaisinimą, tačiau vis tiek esą nespėja patenkinti paklausos rinkoje. Daugiau triušienos verslininkas nežada ir Kalėdom.

„Man tos šventės jau kaip keiksmažodis, nes turi teisintis, kodėl jų neturi. Nes pas mane yra kiekvienais metais, kiekvieną savaitę, du kartus savaitėje Kalėdos. Visą laiką aš turiu stabilų kiekį triušių patiekti“, – sako V. Purmalis.

Pasak verslininko, triušiena Lietuvoje išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Ir nors jos kilogramas prekybos centre ar turguje kainuoja apie 27 litų, tai yra, brangiau nei paukštiena, triušiena esą tapo lietuvio kasdienybe.

„Anksčiau žmonės pripratę buvo ir kiaules dideles, stambias valgyti. Girdavosi, kiek lašinių buvo. O dabar – kuo jaunesni, tuo geriau. Mano koziris didžiausias, kad aš parduodu jaunus triušius – nuo 2,5 iki 3 mėnesių. Nes tuomet pati skaniausia mėsa ir pagaminti ją lengviau“, – tvirtino triušių augintojas.

Verslininko teigimu, Žemaitijoje jis – bene vienintelis, o ir šalyje – vos vienas kitas triušių augintojas. Didžiausi konkurentai – lenkai, kurie triušieną siūlo kiek pigiau. Kad patenkintų rinkos poreikius ne tik šalyje (jo produkcija populiari ir Latvijoje), netrukus verslininkas žada ūkį plėsti ir muzikalių ilgaausių auginti dvigubai ar net trigubai daugiau.

Triušių augintojai teigia, kad triušiena, nors gerokai brangesnė už paukštieną, lietuvių šeimose tampa kasdienybe. Žemaitijoje su muzika triušius auginantis verslininkas netrukus žada dvigubinti augintinių skaičių.

Kretingos rajone, Tūbausių kaime augantiems triušiams pavydėti galėtų ne vienas muzikos gerbėjas. Dažniausiai keturkojai klausosi vienos radijo stoties. Tiesa, ne kartą mėgavosi ir klasikos kūriniais. Ir taip – 24 val. per parą. Apsvaigę nuo muzikos garsų ilgaausiai, pasak fermos savininko, auga sveikesni.

„Dėl skanumo negaliu pasakyti, bet čia vienas pagrindinių ES gyvūnų globos reikalavimų, kad gyvūnas nestresuotų, o muzika automatiškai tą stresą nuima“, – aiškino triušių ūkio savininkas Vaidas Purmalis.

Prieš penkerius metus iš Ispanijos parsivežęs šį naujovišką triušių auginimo būdą ir pradėjęs vos nuo dešimties ilgaausių, dabar verslininkas jų augina apie 3–4 tūkstančius. Triušių prieaugį kas 40 dienų garantuoja apie 20 patinų ir 600 patelių. Verslininkas yra įdiegęs dirbinį apvaisinimą, tačiau vis tiek esą nespėja patenkinti paklausos rinkoje. Daugiau triušienos verslininkas nežada ir Kalėdom.

„Man tos šventės jau kaip keiksmažodis, nes turi teisintis, kodėl jų neturi. Nes pas mane yra kiekvienais metais, kiekvieną savaitę, du kartus savaitėje Kalėdos. Visą laiką aš turiu stabilų kiekį triušių patiekti“, – sako V. Purmalis.

Pasak verslininko, triušiena Lietuvoje išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Ir nors jos kilogramas prekybos centre ar turguje kainuoja apie 27 litų, tai yra, brangiau nei paukštiena, triušiena esą tapo lietuvio kasdienybe.

„Anksčiau žmonės pripratę buvo ir kiaules dideles, stambias valgyti. Girdavosi, kiek lašinių buvo. O dabar – kuo jaunesni, tuo geriau. Mano koziris didžiausias, kad aš parduodu jaunus triušius – nuo 2,5 iki 3 mėnesių. Nes tuomet pati skaniausia mėsa ir pagaminti ją lengviau“, – tvirtino triušių augintojas.

Verslininko teigimu, Žemaitijoje jis – bene vienintelis, o ir šalyje – vos vienas kitas triušių augintojas. Didžiausi konkurentai – lenkai, kurie triušieną siūlo kiek pigiau. Kad patenkintų rinkos poreikius ne tik šalyje (jo produkcija populiari ir Latvijoje), netrukus verslininkas žada ūkį plėsti ir muzikalių ilgaausių auginti dvigubai ar net trigubai daugiau.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: