Britanijoje prakalbo apie mokestį ... mėsai - Anglija.lt
 

Britanijoje prakalbo apie mokestį ... mėsai 

Didžiojoje Britanijoje pasigirdo raginimų įvesti mokestį raudonai mėsai. Tai esą leistų sveikatos apsaugos sistemai sutaupyti daugiau nei £700 mln., o taip pat kasmet būtų užkardyta beveik 6 tūkst. mirčių.

Tyrimą atlikę Oksfordo universiteto mokslininkai ragina britų vyriausybę didinti raudonos mėsos – jautienos, avienos ir kiaulienos – kainas, kad būtų mažinamas tokios mėsos suvartojimas. Jie teigia, kad tokios mėsos vartojimas yra siejamas su didesne širdies ligų, insulto, diabeto ir vėžio rizika.

2015 metais Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad perdirbta mėsa, kaip įvairios dešros ir kiti mėsos gaminiai, yra „kancerogeniniai“, kas reiškia, kad jie sukelia vėžį. O neperdirbta raudona mėsa buvo klasifikuota kaip „galimai kancerogeninė“.

Oksfordo universiteto tyrimui vadovavęs dr. Marco Springmannas pažymėjo, kad gausus raudonos mėsos vartojimas yra susijęs ne tik su asmenine sveikata, bet ir našta viešosioms sveikatos apsaugos paslaugoms ir visai šalies ekonomikai, nes pastaroji dėl sveikatos problemų netenka darbo jėgos.

Be to, specialistai pažymi, kad mėsos vartojimas turi įtakos ir aplinkai dėl susijusio žemės ir vandens naudojimo auginant gyvulius bei šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo dėl mėsos gamybos.

Mokslininkai sako, kad „mėsos mokestis“ galėtų sumažinti mėsos suvartojimą dviem porcijomis per savaitę dideles pajamas gaunančiose šalyse. Jungtinėje Karalystėje, jų teigimu, optimalus mokestis siekiant sumažinti raudonos mėsos vartojimą būtų 14 proc. neperdirbtai mėsai ir 79 proc. perdirbtai mėsai.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, „Tesco“ prekybos centre parduodamo 227 gramų jautienos nugarinės kepsnio kaina padidėtų nuo £3,80 iki £4,33. O aštuonių kiaulienos dešrelių pakuotė „Sainsburys“ tinkle pabrangtų nuo £1,50 iki £2,69.

Didžiojoje Britanijoje pasigirdo raginimų įvesti mokestį raudonai mėsai. Tai esą leistų sveikatos apsaugos sistemai sutaupyti daugiau nei £700 mln., o taip pat kasmet būtų užkardyta beveik 6 tūkst. mirčių.

Tyrimą atlikę Oksfordo universiteto mokslininkai ragina britų vyriausybę didinti raudonos mėsos – jautienos, avienos ir kiaulienos – kainas, kad būtų mažinamas tokios mėsos suvartojimas. Jie teigia, kad tokios mėsos vartojimas yra siejamas su didesne širdies ligų, insulto, diabeto ir vėžio rizika.

2015 metais Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad perdirbta mėsa, kaip įvairios dešros ir kiti mėsos gaminiai, yra „kancerogeniniai“, kas reiškia, kad jie sukelia vėžį. O neperdirbta raudona mėsa buvo klasifikuota kaip „galimai kancerogeninė“.

Oksfordo universiteto tyrimui vadovavęs dr. Marco Springmannas pažymėjo, kad gausus raudonos mėsos vartojimas yra susijęs ne tik su asmenine sveikata, bet ir našta viešosioms sveikatos apsaugos paslaugoms ir visai šalies ekonomikai, nes pastaroji dėl sveikatos problemų netenka darbo jėgos.

Be to, specialistai pažymi, kad mėsos vartojimas turi įtakos ir aplinkai dėl susijusio žemės ir vandens naudojimo auginant gyvulius bei šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo dėl mėsos gamybos.

Mokslininkai sako, kad „mėsos mokestis“ galėtų sumažinti mėsos suvartojimą dviem porcijomis per savaitę dideles pajamas gaunančiose šalyse. Jungtinėje Karalystėje, jų teigimu, optimalus mokestis siekiant sumažinti raudonos mėsos vartojimą būtų 14 proc. neperdirbtai mėsai ir 79 proc. perdirbtai mėsai.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, „Tesco“ prekybos centre parduodamo 227 gramų jautienos nugarinės kepsnio kaina padidėtų nuo £3,80 iki £4,33. O aštuonių kiaulienos dešrelių pakuotė „Sainsburys“ tinkle pabrangtų nuo £1,50 iki £2,69.

 (Komentarų: 2)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: