Britanijos FSA primygtinai rekomenduoja neplauti vištienos 

Didžiosios Britanijos gyventojai yra perspėjami neplauti žalios vištienos, nes taip jie rizikuoja ... apsinuodyti. Šalies Maisto standartų agentūra (FSA) atliko 4500 žmonių apklausą, kuri parodė, kad prieš ruošdami vištieną mėsą plauna 44 proc. žmonių.

Kaip skelbia BBC, ekspertai perspėja, kad plaudami vištiena žmonės skatina Campylobacter bakterijų plitimą, nes plaunant mėsą šių bakterijų per vandenį patenka ant rankų, darbinio paviršiaus, drabužių, virtuvės įrangos. O ši bakterija kasmet sukelia maždaug 280 tūkst. apsinuodijimo atvejų Britanijoje.

Įdomiausia, kad tik 28 proc. minėtoje apklausoje dalyvavusių žmonių žinojo apie tokias bakterijas. Ir tik trečdalis žinojo, kad pagrindinis šių bakterijų šaltinis yra paukštiena.

Dažniausiai žmonės sakė, kad plauna vištieną, nes nori pašalinti purvą ir bakterijas. Arba tiesiog todėl, kad visuomet tai daro. Tačiau Campylobacter bakterijos yra dažniausia apsinuodijimo maistu priežastis JK. Apsinuodijimo simptomai yra viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas ir bendra bloga savijauta. Dažniausiai žmonės prastai jaučiasi kelias dienas, tačiau šios bakterijos gali sukelti ir ilgalaikių komplikacijų, kaip, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą. O jaunesnius nei penkerių metų vaikus toks apsinuodijimas net gali pražudyti.

FSA specialistai pabrėžia, kad tinkamai termiškai apdorojus vištieną žūsta visi mikrobai, todėl mėsos nereikia prieš paruošimą plauti. Taip pat patariama po vištienos dorojimo kruopščiai išsiplauti rankas ir nuplauti visus naudotus įrankius.

www.anglija.lt

Anglija.lt naujienas ar jų dalį publikuoti ir/ar kitaip naudoti be raštiško "Anglija.lt Ltd." sutikimo draudžiama.

Didžiosios Britanijos gyventojai yra perspėjami neplauti žalios vištienos, nes taip jie rizikuoja ... apsinuodyti. Šalies Maisto standartų agentūra (FSA) atliko 4500 žmonių apklausą, kuri parodė, kad prieš ruošdami vištieną mėsą plauna 44 proc. žmonių.

Kaip skelbia BBC, ekspertai perspėja, kad plaudami vištiena žmonės skatina Campylobacter bakterijų plitimą, nes plaunant mėsą šių bakterijų per vandenį patenka ant rankų, darbinio paviršiaus, drabužių, virtuvės įrangos. O ši bakterija kasmet sukelia maždaug 280 tūkst. apsinuodijimo atvejų Britanijoje.

Įdomiausia, kad tik 28 proc. minėtoje apklausoje dalyvavusių žmonių žinojo apie tokias bakterijas. Ir tik trečdalis žinojo, kad pagrindinis šių bakterijų šaltinis yra paukštiena.

Dažniausiai žmonės sakė, kad plauna vištieną, nes nori pašalinti purvą ir bakterijas. Arba tiesiog todėl, kad visuomet tai daro. Tačiau Campylobacter bakterijos yra dažniausia apsinuodijimo maistu priežastis JK. Apsinuodijimo simptomai yra viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas ir bendra bloga savijauta. Dažniausiai žmonės prastai jaučiasi kelias dienas, tačiau šios bakterijos gali sukelti ir ilgalaikių komplikacijų, kaip, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą. O jaunesnius nei penkerių metų vaikus toks apsinuodijimas net gali pražudyti.

FSA specialistai pabrėžia, kad tinkamai termiškai apdorojus vištieną žūsta visi mikrobai, todėl mėsos nereikia prieš paruošimą plauti. Taip pat patariama po vištienos dorojimo kruopščiai išsiplauti rankas ir nuplauti visus naudotus įrankius.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: