Britų auginamose austrėse - norovirusinės infekcijos sukėlėjai 

Tokia sisteminga britų auginamų austrių analizė atlikta pirmą kartą. Maisto standartų agentūros atstovai pareiškė, kad jie nieko negalintys patarti. Jie tik priminė, kad pažeidžiamų vartotojų grupių atstovai privalo prisiminti, kad turėtų vengti neparuoštų ir niekaip neapdorotų vėžiagyvių, moliuskų ir kitų jūros gėrybių.

Pasak Maisto standartų agentūros gydytojo Andrew Wadge, šis tyrimas esą neatskleidė naujų grėsmių: "Jeigu jums patinka valgyti žalias austres ir ruošiatės taip maitintis ir toliau, mūsų kalbos, kad tai gali būti daugiau ar mažiau pavojinga, nieko vertos. Sakome tik tiek, kad esama rizikos."

Visuotinai žinoma, kad valgant niekaip termiškai neapdorotas ar per trumpai virtas jūros gėrybės galima susirgti, tačiau sudėtinga pamatuoti riziką. Dabartiniais tyrimų metodais neįmanoma atskirti infekcinių ir neinfekcinių noroviruso formų. Be to, ligi šiol nenustatytas saugus infekcijos sukėlėjų kiekis.

Pasak A.Wadge, šis tyrimas yra tik pirmasis žingsnis siekiant įvertinti grėsmes idant jų išvengti. Anot gydytojo, jis tikisi, kad pradedant šiuo tyrimu, kada nors bus galima nustatyti standartus Europos lygiu ir jų paisyti.

Tyrimas buvo atliktas su 8000 austrių iš 39 austrių fermų įvairiose Jungtinės Karalystės vietose.

Vienas iš tyrimo tikslų buvo išsiaiškinti, as gali jūros gėrybės būti viena priežasčių, dėl kurių žiemą nustatoma daugiau apsinuodijimų maistu.

Viena iš mokslininkų daromų prielaidų - austrių fermose taikomi valymo metodai kur kas mažiau efektyvūs tuomet, kai trūksta saulės šviesos. Šie valymo metodai remiasi principu, kad saulės skleidžiami ultravioletiniai spinduliai turėtų suskaidyti visas jūrinės kilmės infekcijas.

Norovirusine infekcija susergama nuo noro virusu užkrėsto maisto, po to virusas gali plisti žmogui nuo žmogaus. Virusas plinta labai greitai, todėl ligos protrūkiai būna darželiuose, mokyklose. Daugiau nei pusei asmenų, užsikrėtusių noro virusu, jokių ligos simptomų nebūna. Norovirusai itin atsparūs temperatūrai bei dezinfektantams.

Parengta pagal www.bbc.co.uk informaciją

www.anglija.lt

Anglija.lt naujienas ar jų dalį publikuoti ir/ar kitaip naudoti be raštiško "Anglija.lt Ltd." sutikimo draudžiama.

Tokia sisteminga britų auginamų austrių analizė atlikta pirmą kartą. Maisto standartų agentūros atstovai pareiškė, kad jie nieko negalintys patarti. Jie tik priminė, kad pažeidžiamų vartotojų grupių atstovai privalo prisiminti, kad turėtų vengti neparuoštų ir niekaip neapdorotų vėžiagyvių, moliuskų ir kitų jūros gėrybių.

Pasak Maisto standartų agentūros gydytojo Andrew Wadge, šis tyrimas esą neatskleidė naujų grėsmių: "Jeigu jums patinka valgyti žalias austres ir ruošiatės taip maitintis ir toliau, mūsų kalbos, kad tai gali būti daugiau ar mažiau pavojinga, nieko vertos. Sakome tik tiek, kad esama rizikos."

Visuotinai žinoma, kad valgant niekaip termiškai neapdorotas ar per trumpai virtas jūros gėrybės galima susirgti, tačiau sudėtinga pamatuoti riziką. Dabartiniais tyrimų metodais neįmanoma atskirti infekcinių ir neinfekcinių noroviruso formų. Be to, ligi šiol nenustatytas saugus infekcijos sukėlėjų kiekis.

Pasak A.Wadge, šis tyrimas yra tik pirmasis žingsnis siekiant įvertinti grėsmes idant jų išvengti. Anot gydytojo, jis tikisi, kad pradedant šiuo tyrimu, kada nors bus galima nustatyti standartus Europos lygiu ir jų paisyti.

Tyrimas buvo atliktas su 8000 austrių iš 39 austrių fermų įvairiose Jungtinės Karalystės vietose.

Vienas iš tyrimo tikslų buvo išsiaiškinti, as gali jūros gėrybės būti viena priežasčių, dėl kurių žiemą nustatoma daugiau apsinuodijimų maistu.

Viena iš mokslininkų daromų prielaidų - austrių fermose taikomi valymo metodai kur kas mažiau efektyvūs tuomet, kai trūksta saulės šviesos. Šie valymo metodai remiasi principu, kad saulės skleidžiami ultravioletiniai spinduliai turėtų suskaidyti visas jūrinės kilmės infekcijas.

Norovirusine infekcija susergama nuo noro virusu užkrėsto maisto, po to virusas gali plisti žmogui nuo žmogaus. Virusas plinta labai greitai, todėl ligos protrūkiai būna darželiuose, mokyklose. Daugiau nei pusei asmenų, užsikrėtusių noro virusu, jokių ligos simptomų nebūna. Norovirusai itin atsparūs temperatūrai bei dezinfektantams.

Parengta pagal www.bbc.co.uk informaciją

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: