Britų mokslininkai: padegę skrebučiai ir bulvės didina vėžio riziką - Anglija.lt
 

Britų mokslininkai: padegę skrebučiai ir bulvės didina vėžio riziką 

Duona ir bulvės turi būti kepamos, kol pagels, tačiau neturėtų paruduoti, nes tokiu atveju išsiskiria cheminė medžiaga, didinanti vėžio riziką, skelbia britų mokslininkai.

Akrilamidas susidaro tuomet, kai krakmolingi produktai yra skrudinami grilyje ar kepame aliejuje itin ilgai ir itin aukštoje temperatūroje. Britanijos maisto standartų agentūra (FSA) rekomenduoja vengti kepimo iki produkto parudavimo.

Tiesa, organizacija „Cancer Research UK“ sako, ryšys tarp padegusių bulvių ar skrebučio ir vėžio rizikos nėra tiksliai įrodytas.

FSA taip pat atkreipia žmonių dėmesį, kad nereikėtų bulvių laikyti šaldytuve, nes tuomet jose padidėja cukraus kiekis, o bulves kepant susidaro daugiau akrilamido. Bulves patariama laikyti vėsioje (ne mažesnėje nei šešių laipsnių Celsijaus temperatūroje) ir tamsioje patalpoje.

Akrilamido yra daugelyje maisto produktų ir tai yra natūralus maisto apdorojimo šalutinis produktas. Daugiausia jo yra krakmolinguose produktuose, kurie buvo ruošiami didesnėje nei 120 laipsnių Celsijaus temperatūroje: traškučiuose, duonoje, sausuose pusryčiuose, sausainiuose, pyraguose ir kavoje.

FSA teigia negali tiksliai pasakyti, kokį kiekį akrilamido žmonės gali toleruoti, tačiau ekspertai mano, kad mes suvartojame jo per daug.

Su gyvuliai atlikti tyrimai rodo, kad akrilamidas daro toksinį poveikį DNR ir sukelia vėžį. Mokslininkai spėja, kad žmonėms daromas toks pat poveikis, nors kol kas tvirtų to įrodymų neturi ir sako, kad būtina atlikti daugiau tyrimų.

Duona ir bulvės turi būti kepamos, kol pagels, tačiau neturėtų paruduoti, nes tokiu atveju išsiskiria cheminė medžiaga, didinanti vėžio riziką, skelbia britų mokslininkai.

Akrilamidas susidaro tuomet, kai krakmolingi produktai yra skrudinami grilyje ar kepame aliejuje itin ilgai ir itin aukštoje temperatūroje. Britanijos maisto standartų agentūra (FSA) rekomenduoja vengti kepimo iki produkto parudavimo.

Tiesa, organizacija „Cancer Research UK“ sako, ryšys tarp padegusių bulvių ar skrebučio ir vėžio rizikos nėra tiksliai įrodytas.

FSA taip pat atkreipia žmonių dėmesį, kad nereikėtų bulvių laikyti šaldytuve, nes tuomet jose padidėja cukraus kiekis, o bulves kepant susidaro daugiau akrilamido. Bulves patariama laikyti vėsioje (ne mažesnėje nei šešių laipsnių Celsijaus temperatūroje) ir tamsioje patalpoje.

Akrilamido yra daugelyje maisto produktų ir tai yra natūralus maisto apdorojimo šalutinis produktas. Daugiausia jo yra krakmolinguose produktuose, kurie buvo ruošiami didesnėje nei 120 laipsnių Celsijaus temperatūroje: traškučiuose, duonoje, sausuose pusryčiuose, sausainiuose, pyraguose ir kavoje.

FSA teigia negali tiksliai pasakyti, kokį kiekį akrilamido žmonės gali toleruoti, tačiau ekspertai mano, kad mes suvartojame jo per daug.

Su gyvuliai atlikti tyrimai rodo, kad akrilamidas daro toksinį poveikį DNR ir sukelia vėžį. Mokslininkai spėja, kad žmonėms daromas toks pat poveikis, nors kol kas tvirtų to įrodymų neturi ir sako, kad būtina atlikti daugiau tyrimų.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: