Britų mokslininkai sukūrė „superpomidorus“ su dideliu vitamino D kiekiu - Anglija.lt
 

Britų mokslininkai sukūrė „superpomidorus“ su dideliu vitamino D kiekiu 

Britų mokslininkai sukūrė „superpomidorus“ su dideliu vitamino D kiekiu
123RF nuotr.

Didžiosios Britanijos mokslininkai sukūrė „superpomidorus“, kurių sudėtyje yra tiek pat vitamino D, kiek ir dviejuose kiaušiniuose. Teigiama, kad tokie pomidorai galėtų apsaugoti žmones nuo vėžio, Parkinsono ligos ir demencijos.

Tokie „superpomidorai“ buvo genetiškai sukurti taip, kad gamintų daugiau vitamino D, todėl galėtų padėti sumažinti šio vitamino trūkumą visame pasaulyje.

Britų mokslininkai panaudojo genų redagavimo techniką CRISPR ir pakeitė geną, dalyvaujantį paverčiant provitaminą D3 į cholesterolį. Jie teigia, kad šio geno redagavimas leidžia pomidorams išsaugoti daugiau provitamino, kuris gali būti paverstas vitaminu D veikiant ultravioletiniams spinduliams arba Saulės šviesai.

John Innes centro Norwiche mokslininkai teigia, kad suvalgius vieną tokį genetiškai modifikuotą pomidorą galima gauti tiek vitamino D, kiek jo yra dviejuose kiaušininiuose arba 28-iuose gramuose tuno. Todėl jie gali padėti patenkinti vaikų ir suaugusiųjų vitamino D3 paros poreikį ir sumažinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip vėžys, Parkinsono liga ir demencija.

Britų mokslininkai sukūrė „superpomidorus“ su dideliu vitamino D kiekiu
123RF nuotr.

Didžiosios Britanijos mokslininkai sukūrė „superpomidorus“, kurių sudėtyje yra tiek pat vitamino D, kiek ir dviejuose kiaušiniuose. Teigiama, kad tokie pomidorai galėtų apsaugoti žmones nuo vėžio, Parkinsono ligos ir demencijos.

Tokie „superpomidorai“ buvo genetiškai sukurti taip, kad gamintų daugiau vitamino D, todėl galėtų padėti sumažinti šio vitamino trūkumą visame pasaulyje.

Britų mokslininkai panaudojo genų redagavimo techniką CRISPR ir pakeitė geną, dalyvaujantį paverčiant provitaminą D3 į cholesterolį. Jie teigia, kad šio geno redagavimas leidžia pomidorams išsaugoti daugiau provitamino, kuris gali būti paverstas vitaminu D veikiant ultravioletiniams spinduliams arba Saulės šviesai.

John Innes centro Norwiche mokslininkai teigia, kad suvalgius vieną tokį genetiškai modifikuotą pomidorą galima gauti tiek vitamino D, kiek jo yra dviejuose kiaušininiuose arba 28-iuose gramuose tuno. Todėl jie gali padėti patenkinti vaikų ir suaugusiųjų vitamino D3 paros poreikį ir sumažinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip vėžys, Parkinsono liga ir demencija.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: