Britų mokslininkai: veganams ir vegetarams – didesnė insulto rizika - Anglija.lt
 

Britų mokslininkai: veganams ir vegetarams – didesnė insulto rizika 

Vegetarams ir veganams yra mažesnė širdies ligų rizika, tačiau tokia mityba gali padidinti insulto rizika, skelbia tyrimą atlikę Oksfordo universiteto mokslininkai, aiškinantys, kad tai gali būti susiję su vitaminų trūkumu.

Žurnale „British Medical Journal“ aprašyto tyrimo metu buvo analizuoti daugiau nei 48 tūkst. žmonių duomenys. Tyrimo dalyviai nesirgo širdies ligomis ir nebuvo patyrę insulto. Jie buvo padalinti į tris grupės: mėsavalgius, nevalgančius mėsos, bet valgančius žuvies ir vegetarus bei veganus.

Po 18 metų gauti duomenys parodė, kad šiuo laikotarpiu buvo užfiksuot 2820 širdies ligų atvejai ir 1072 insulto atvejai. Mokslininkai nustatė, kad valgantiems tik žuvies buvo 13 proc. mažesnės širdies ligų rizika, lyginant su mėsavalgiais. O vegetarams ir veganams tokia rizika buvo 22 proc. mažesnė: dešimt atvejų mažiau tūkstančiui žmonių per dešimties metų laikotarpį.

Tačiau insulto rizika veganams ir vegetarams buvo 20 proc. didesnė, lyginant su dviem kitomis grupėmis. Tai prilygtų trims papildomiems insulto atvejams tūkstančiui žmonių per dešimties metų laikotarpį. Mokslininkai sako, kad tokia didesnė rizika gali būti susijusi su vitaminų trūkumų.

Specialistai pabrėžia, kad reikia dar atlikti daugiau tyrimų dėl mitybinių veiksnių. Jie pridūrė, kad įtakos tam gali turėti ir bendras cholesterolio kiekis vegetarų ir veganų organizme.

„Nors tai yra labai įdomus rezultatas, šis tyrimas buvo stebimasis ir nesuteikė pakankamai įrodymų, todėl šioj srityje būtina atlikti daugiau mokslinių tyrimų“, – sakė Britanijos širdies fondo vyresnioji dietologė Tracy Parker.

Vegetarams ir veganams yra mažesnė širdies ligų rizika, tačiau tokia mityba gali padidinti insulto rizika, skelbia tyrimą atlikę Oksfordo universiteto mokslininkai, aiškinantys, kad tai gali būti susiję su vitaminų trūkumu.

Žurnale „British Medical Journal“ aprašyto tyrimo metu buvo analizuoti daugiau nei 48 tūkst. žmonių duomenys. Tyrimo dalyviai nesirgo širdies ligomis ir nebuvo patyrę insulto. Jie buvo padalinti į tris grupės: mėsavalgius, nevalgančius mėsos, bet valgančius žuvies ir vegetarus bei veganus.

Po 18 metų gauti duomenys parodė, kad šiuo laikotarpiu buvo užfiksuot 2820 širdies ligų atvejai ir 1072 insulto atvejai. Mokslininkai nustatė, kad valgantiems tik žuvies buvo 13 proc. mažesnės širdies ligų rizika, lyginant su mėsavalgiais. O vegetarams ir veganams tokia rizika buvo 22 proc. mažesnė: dešimt atvejų mažiau tūkstančiui žmonių per dešimties metų laikotarpį.

Tačiau insulto rizika veganams ir vegetarams buvo 20 proc. didesnė, lyginant su dviem kitomis grupėmis. Tai prilygtų trims papildomiems insulto atvejams tūkstančiui žmonių per dešimties metų laikotarpį. Mokslininkai sako, kad tokia didesnė rizika gali būti susijusi su vitaminų trūkumų.

Specialistai pabrėžia, kad reikia dar atlikti daugiau tyrimų dėl mitybinių veiksnių. Jie pridūrė, kad įtakos tam gali turėti ir bendras cholesterolio kiekis vegetarų ir veganų organizme.

„Nors tai yra labai įdomus rezultatas, šis tyrimas buvo stebimasis ir nesuteikė pakankamai įrodymų, todėl šioj srityje būtina atlikti daugiau mokslinių tyrimų“, – sakė Britanijos širdies fondo vyresnioji dietologė Tracy Parker.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: