Britų mokslininkai: kasdien ne penkios, o 7-10 porcijų vaisių ir daržovių! - Anglija.lt
 

Britų mokslininkai: kasdien ne penkios, o 7-10 porcijų vaisių ir daržovių! 

„Daugiau nei 7 vaisių ir daržovių porcijos per dieną gali išgelbėti gyvybę“, – skelbia „BBC News“. Neatsilieka ir kitas populiarus Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Thelegraph“: „10 daržovių ir vaisių porcijų per dieną – geriausia, ką gali pasiūlyti savo sveikatai“.

Visos šios skambios frazės nuaidėjo po didelio masto nacionalinio sveikatos tyrimo Jungtinėje Karalystėje rezultatų apibendrinimo ir interpretavimo.

Tyrime dalyvavo 65 tūkst. atsitiktinai atrinktų piliečių iš visos šalies. Tyrimo dalyviai buvo stebimi ir reguliariai apklausiami net aštuonerius metus nuo pat jų registracijos tyrime pradžios.

Remdamiesi nacionalinio sveikatos tyrimo informacija, Liverpulio (Liverpool) universiteto mokslininkai pareiškė: „Per dieną suvartojamas didelis kiekis daržovių ir vaisių yra susijęs su mažesne mirties nuo įvairių ligų, ypač tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar vėžys, rizika. Kuo daugiau žmogus suvalgo vaisių ir daržovių, tuo jo organizmo natūrali apsauga esti stipresnė. Palyginti su žmonėmis, kurie tokio maisto nemėgsta ar tiesiog nesirenka, daržovių ir vaisių „maniakai“ ligoms atsparesni net 33 proc. daugiau“.

Tokie tyrimo rezultatai paskatino Liverpulio universiteto mokslininkų komandą toliau nagrinėti vaisių ir daržovių suvartojimo sąsają su žmogaus sveikata. Kita vertus, tyrėjai pripažįsta ir štai ką: „Dažniausiai daug daržovių ir vaisių suvalgantys žmonės kartu ir mažiau rūko ar išvis nerūko, sportuoja, gali daugiau pajamų skirti savo sveikatai. O tai neabejotinai taip pat prisideda prie bendros sveikatos būklės“.

Žiniasklaida netrukus pasičiupo informaciją apie tokias naujas mitybos gaires ir rekomendacijas. Pirmiausia įvairūs laikraščiai ir interneto portalai atkreipė dėmesį į tai, kad naujos rekomendacijos nesutampa su įvairių sveikatos institucijų rekomendacijomis. Šios institucijos, anot žiniasklaidos atstovų, pataria suvalgyti penkias daržovių ir vaisių porcijas per dieną.

Tačiau nacionalinio sveikatos tyrimo rezultatus apibendrinusi tyrėjų komanda nesutrinka: „Įsiskaitykime į įvairių sveikatos institucijų, įskaitant ir mūsų (JK) Sveikatos departamentą, rekomendacijas atidžiau. Juk jos skamba taip: „Ne mažiau kaip penkias porcijas daržovių ir vaisių per dieną“. Tai reiškia minimalią ribą, kurią žmogus turėtų pasiekti sveikatos labui. Mes porcijų skaičių ir rekomendaciją patikslinome pagal kiekvienam prieinamas viešai skelbiamas išsamias tyrimo išvadas“.

Skeptikai tvirtino, kad tokio porcijų kiekio per dieną suvalgyti tiesiog neįmanoma. Anot jų, daugelis Europos piliečių neįveikia net penkių porcijų per dieną, tad 10 porcijų atrodo kaip tikra utopija. Be to, švieži vaisiai ir daržovės neretai yra brangesni už konservuotus, šaldytus ir panašiai paruoštus vaisius ir daržoves ir ne kiekviena šeima įstengia šviežių vaisių ir daržovių įpirkti. O juk tyrimo rezultatai kalba ne tik apie porcijų kiekio naudą, bet ir apie šviežių produktų naudą sveikatai.

Apdorojant informaciją, daug dėmesio kreipta į tai, ar vaisių ir daržovių suvartojimas per dieną yra kaip nors susijęs su mažesne mirties nuo įvairių ūminių ligų rizika. Taip pat nuo lėtinių ligų. Nors tyrimo metu stengtasi atsižvelgti ir į kitus sveikatos faktorius bei rezultatus įvertinti neatmetant jų, tokią užduotį atlikti buvo išties nelengva.

Kodėl? Todėl kad daržovių ir vaisių mėgėjai neretai turėjo mažiau žalingų įpročių. Dažniausiai jie daugiau sportavo, užėmė aukštesnę socialinę padėtį, turėjo aukštąjį išsilavinimą ir geras pajamas.

„Daugiau nei 7 vaisių ir daržovių porcijos per dieną gali išgelbėti gyvybę“, – skelbia „BBC News“. Neatsilieka ir kitas populiarus Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Thelegraph“: „10 daržovių ir vaisių porcijų per dieną – geriausia, ką gali pasiūlyti savo sveikatai“.

Visos šios skambios frazės nuaidėjo po didelio masto nacionalinio sveikatos tyrimo Jungtinėje Karalystėje rezultatų apibendrinimo ir interpretavimo.

Tyrime dalyvavo 65 tūkst. atsitiktinai atrinktų piliečių iš visos šalies. Tyrimo dalyviai buvo stebimi ir reguliariai apklausiami net aštuonerius metus nuo pat jų registracijos tyrime pradžios.

Remdamiesi nacionalinio sveikatos tyrimo informacija, Liverpulio (Liverpool) universiteto mokslininkai pareiškė: „Per dieną suvartojamas didelis kiekis daržovių ir vaisių yra susijęs su mažesne mirties nuo įvairių ligų, ypač tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar vėžys, rizika. Kuo daugiau žmogus suvalgo vaisių ir daržovių, tuo jo organizmo natūrali apsauga esti stipresnė. Palyginti su žmonėmis, kurie tokio maisto nemėgsta ar tiesiog nesirenka, daržovių ir vaisių „maniakai“ ligoms atsparesni net 33 proc. daugiau“.

Tokie tyrimo rezultatai paskatino Liverpulio universiteto mokslininkų komandą toliau nagrinėti vaisių ir daržovių suvartojimo sąsają su žmogaus sveikata. Kita vertus, tyrėjai pripažįsta ir štai ką: „Dažniausiai daug daržovių ir vaisių suvalgantys žmonės kartu ir mažiau rūko ar išvis nerūko, sportuoja, gali daugiau pajamų skirti savo sveikatai. O tai neabejotinai taip pat prisideda prie bendros sveikatos būklės“.

Žiniasklaida netrukus pasičiupo informaciją apie tokias naujas mitybos gaires ir rekomendacijas. Pirmiausia įvairūs laikraščiai ir interneto portalai atkreipė dėmesį į tai, kad naujos rekomendacijos nesutampa su įvairių sveikatos institucijų rekomendacijomis. Šios institucijos, anot žiniasklaidos atstovų, pataria suvalgyti penkias daržovių ir vaisių porcijas per dieną.

Tačiau nacionalinio sveikatos tyrimo rezultatus apibendrinusi tyrėjų komanda nesutrinka: „Įsiskaitykime į įvairių sveikatos institucijų, įskaitant ir mūsų (JK) Sveikatos departamentą, rekomendacijas atidžiau. Juk jos skamba taip: „Ne mažiau kaip penkias porcijas daržovių ir vaisių per dieną“. Tai reiškia minimalią ribą, kurią žmogus turėtų pasiekti sveikatos labui. Mes porcijų skaičių ir rekomendaciją patikslinome pagal kiekvienam prieinamas viešai skelbiamas išsamias tyrimo išvadas“.

Skeptikai tvirtino, kad tokio porcijų kiekio per dieną suvalgyti tiesiog neįmanoma. Anot jų, daugelis Europos piliečių neįveikia net penkių porcijų per dieną, tad 10 porcijų atrodo kaip tikra utopija. Be to, švieži vaisiai ir daržovės neretai yra brangesni už konservuotus, šaldytus ir panašiai paruoštus vaisius ir daržoves ir ne kiekviena šeima įstengia šviežių vaisių ir daržovių įpirkti. O juk tyrimo rezultatai kalba ne tik apie porcijų kiekio naudą, bet ir apie šviežių produktų naudą sveikatai.

Apdorojant informaciją, daug dėmesio kreipta į tai, ar vaisių ir daržovių suvartojimas per dieną yra kaip nors susijęs su mažesne mirties nuo įvairių ūminių ligų rizika. Taip pat nuo lėtinių ligų. Nors tyrimo metu stengtasi atsižvelgti ir į kitus sveikatos faktorius bei rezultatus įvertinti neatmetant jų, tokią užduotį atlikti buvo išties nelengva.

Kodėl? Todėl kad daržovių ir vaisių mėgėjai neretai turėjo mažiau žalingų įpročių. Dažniausiai jie daugiau sportavo, užėmė aukštesnę socialinę padėtį, turėjo aukštąjį išsilavinimą ir geras pajamas.

 (Komentarų: 2)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: