Merų rinkimai Lietuvoje: triuškinančios pergalės ir dideli nusivylimai - Anglija.lt
 

Merų rinkimai Lietuvoje: triuškinančios pergalės ir dideli nusivylimai 

Pradėjus skaičiuoti rinkimų į savivaldybių tarybas ir merų postus balsus, kai kuriuose štabuose pergalės šampanas pradėjo lietis nė nepaskelbus galutinių rezultatų, o kai kuriuose įtempta kova laikėsi iki pat paskutinių minučių.

Įtemptai dėl galimybės patekti į antrąjį rinkimų turą kovojo „Darbo partijos“ pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir mero posto vėl siekiantis Artūras Zuokas. Abu kandidatai, laukdami rezultatų, teigė tikintys pergale, nors jų galimybės, skaičiuojant balsus, vis kito. Apie 7.45 val. ryto Vilniuje buvo suskaičiuoti visų 151 apylinkių balsai. Į antrąjį rinkimų turą sostinėje patenka Remigijus Šimašius, jis surinko 37,33 proc. balsų, ir Artūras Zuokas, kurį palaikė 22,7 proc. rinkėjų.

Klaipėdos mieste balsai baigti skaičiuoti apie 5 val. ryto. Antrajame merų rinkimų ture klaipėdiečiai savo balsus galės atiduoti už Vytautą Grubliauską, kuris surinko 31,15 proc. balsų, arba už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Arvydą Vaitkų, jį pirmajame ture palaikė 22,82 proc. rinkėjų.

Jau pirmojo turo metu paaiškėjo, kad ir toliau metų postuose lieka Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Širvintų merė Živilė Pinskuvienė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Mero postą išsaugojo ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pirmieji merai buvo išrinkti nė neatėjus vidurnakčiui. Kad antrojo turo neprireiks, pirmiausia džiaugėsi Joniškis, Širvintos, Rietavas, Šalčininkai, Akmenė ir daug kitų miestų bei rajonų.

Vilniaus rajone pergalę švenčia Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ (KKŠS) kandidatė Marija Rekst. Kauno rajono mero poste ir toliau lieka LSDP narys Valerijus Makūnas, savo postą išsaugojo ir Švenčionių rajono meras, Lietuvos laisvės sąjungos narys Rimantas Klipčius.

Jau aišku, kad ir be antrojo turo mero postą Širvintose toliau užims Živilė Pinskuvienė, kuri į rinkimus ėjo kartu su komitetu „Živilės Pinskuvienės komanda – už sėkmingą Širvintų kraštą“.

Joniškyje pergale džiaugiasi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) ir meru tapęs Vitalijus Gailius. To paties sąjūdžio atstovas Antanas Černeckis laimėjo mero rinkimus Rietave.

Šalčininkuose pergalė atiteko Lietuvos lenkų akcijos – Krikščionių šeimų sąjungos, Politinės partijos Rusų aljansas kandidatui Zdzislavui Palevičiui. Antroje vietoje liko LSDP kandidatė Jolanta Butkevičienė.


Akmenės rajone pergalę švenčia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Vitalijus Mitrofanovas. LSDP mero postą iškovojo ir Jonavoje – mero postą užėmė Mindaugas Sinkevičius. Šiaulių rajone rinkėjai daugiausia balsų atidavė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatui Antanui Bezarui.

LVŽS pergalę švenčia ir Biržuose – mero postą čia užims Vytas Jareckas, surinkęs kiek daugiau nei penkiasdešimt procentų rinkėj balsų. Šiaulių mieste, likus suskaičiuoti vos vienos apylinkės rezultatus, pergalę jau pirmajame ture galėjo švęsti Artūras Visockas. Antras Šiaulių miesto rinkimuose liko Valerijus Simulik, surinkęs tik kiek vos daugiau nei dešimt procentų palaikymo.

Antrojo turo nereikės Šakiuose, čia mero postą laimėjo TS-LKD atstovas Edgaras Pilypaitis, nurungęs LSDP atstovą Darių Jakavičių. Birštone pergalę švenčia LSDP kandidatė Nijolė Dirginčienė.

Surinkusi beveik 60 procentų ji aplenkė LSDDP kandidatą Juozą Aleksandravičių.

Druskininkuose antrojo turo taip pat neprireiks, po vidurnakčio, susumavus visų 14 apylinkių rezultatus, triuškinančiai pirmavo Ričardas Malinauskas. Surinkęs daugiau nei 70 procentų balsų, jis TS-LKD kandidatą Antaną Balkę, kuris buvo surinkęs vos 11 procentų. Ričardas Malinauskas Ričardas Malinauskas.

Panašiu skirtumu pergale džiaugtis gali ir Palangos miesto meras, TS-LKD kandidatas Šarūnas Vaitkus, iškovojęs dar vieną kadenciją poste. Antroje vietoje liko LSDP kandidatė Svetlana Grigorian, sulaukusi vos kiek daugiau nei 10 procentų rinkėjų palankumo.

Vos per plauką pergalę pirmajame ture išplėšė iš TS-LKD narys Gintautas Gegužinskas. Jis toliau lieka Pasvalio rajono mero poste. 4 val. 15 min.

Vyriausiajai rinkimų komisijai atnaujinus rezultatus, paaiškėjo, kad Neringos miesto meras. Poste dar vienai kadencijai lieka LSDP narys Darius Jasaitis, surinkęs kiek daugiau nei 64 procentus rinkėjų balsų.

Kova vyks ir antrajame ture Anykščių rajone dėl mero posto toliau kovos TS-LKD kandidatas Sigutis Obelevičius ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus atėjęs Kęstutis Tubis.

Kandidatai pasidalijo kone lygiomis rinkėjų simpatijomis – surinkti balsai šiek tiek viršijo po dvidešimt procentų. Molėtuose, suskaičiavus visų apylinkių balsus, buvo aišku, kad antrojo turo prireiks, o jame kausis TS-LKD kandidatas Saulius Jauneika ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus ėjęs Mindaugas Kildišius.

S. Jauneika surinko beveik 41,22 procentų rinkėjų palaikymo, M. Kildišius – daugiau nei 10 proc. mažiau.

Pagėgiuose rinkėjai prie urnų stos ir antrojo turo metu, kai dėl mero posto kausis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Vaidas Bendaravičius, sulaukęs trečdalio rinkėjų palaikymo, ir Edgaras Kuturys, kuris tik paskutinėmis akimirkomis iš antrosios vietos išstūmė Kęstą Komskį.

Telšiuose antrame ture susikaus „Darbo partijos“ kandidatas Petras Kuizinas ir LSDP kandidatas Kęstutis Gusarovas. Abu kandidatai sulaukė panašaus rinkėjų palankumo – po maždaug 20 procentų.

Antrajame ture merą rinks ir Alytuje, čia daugiausia rinkėjų palankumo sulaukė LSDP kandidatas Nerijus Cesiulis ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus ėjęs Gediminas Daukšys, taip pat ir Elektrėnuose, čia į antrąjį turą pateko LRLS kandidatas Kęstutis Vaitiukaitis ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus atėjusi Sigutė Lengvinienė.

Ignalinos, Kalvarijos, Lazdijų, Marijampolės miestų gyventojai taip pat savo merus rinks antrame ture. Antrojo turo prireiks ir Klaipėdos, ir sostinės gyventojams.

Aš – už darbų tęstinumą“, – po balsavimo sekmadienį DELFI teigė ne vienas rinkėjas sostinėje. Uždarius balsadėžes ir skaičiuojant balsus šie žodžiai pradėjo pildytis – į pirmąją vietą išsiveržė ir ilgai jos neužleido antrą kartą mero posto siekiantis Remigijus Šimašius.

Vilniaus miesto meras ir kandidatas į mero postą Remigijus Šimašius sako, kad jeigu jis taps savivaldybės vadovu antrą kadenciją, sutarimas dėl sklandaus nacionalinio stadiono projekto įgyvendinimo bus vienas svarbiausių kriterijų formuojant koaliciją miesto taryboje.

„Niekas nesikeičia, viskas sutarta su premjeru, viskas suderėta, einame ir statome stadioną. Tai bus vienas iš kertinių akmenų derantis dėl koalicijos, kuris nulems, ar galima su tomis partijomis ar judėjimais šnekėti, ar ne. Aš turiu sąrašą keleto punktų, ką reikia išsaugoti ir ką naujai padaryti, kuris lems, kaip mes galime sulipdyti tą koaliciją, susitarti. Nes judėti reikia toliau labai smarkiai ir netgi sparčiau, nei iki šiol“, – LRT televizijos studijoje rinkimams skirtoje laidoje sekmadienio vakarą sakė R. Šimašius.

Prieš vidurnaktį į antrąją vietą buvo išsiveržęs V. Uspaskichas, tačiau vėliau jį vėl aplenkė A. Zuokas, nors kiek po vidurnakčio kalbintas V. Uspaskichas teigė, kad galutinių rezultatų nė nelauks – miegoti eis ramus, o apie jam nepalankius rezultatus nė negalvojo – buvo užtikrintas galimybe kautis antrajame ture.

Virginijų Sinkevčių į kandidatus iškėlę LVŽS skaičiuojant balsus tikino, kad didžiausias jų laimėjimas būtų – „valstiečių“ frakcijos taryboje suformavimas. Tai būtų istorinis momentas, nes iki šiol „valstiečiai“ to sostinės taryboje neturėjo. Aiškėjant rezultatams LVŽS lyderis R. Karbauskis teigė, kad antrame rinkimų ture, jo nuomone, jo sąjunga turėtų palaikyti A. Zuoką.

Paklaustas apie nacionalinio stadiono projektą, jis teigė, kad tas klausimas jau seniai turėjo būti išspręstas. „Jeigu jis būtų sprendžiamas skaidriai, tai be abejonės jis turi atsirasti kuo skubiau. Aš negaliu atsakyti į klausimą, ar skaidrus“, – sakė R. Karbauskis.

Optimistiškai nusiteikęs buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas jau žino, kokį darbą, jeigu laimėtų mero rinkimus sostinėje.

„Džiugina aktyvumas, džiugina stebėtojų komentarai. Žmonės ėjo su šypsena veide“, – sako A. Zuokas. Anot jo, Vilnius nori pokyčių. „Žmonės nori pokyčių, Vilnius dinamiškas miestas, Vilnius negali būti lyginamas su kitais miestais, pokyčiai stimuliuoja kraują, gyvenimas tada atrodo geresnis ir gyvybingesnis“, – rinkimų naktį kalbėjo buvęs Vilniaus meras.

„Aš turėjau 102 žmonių komandą, ir mano žmona man labai padėjo, mūsų sąrašas tikrai vertas pokyčių. Pirmiausia patekęs į antrą turą tęsiu bendravimą su vilniečiais, ir turiu suplanavęs gyvenimą skirtingose savivaldybių vietose. Pirmas darbas, kurį nuveiksiu – bus labai daug darbų, pirmiausia, neprarasti ES lėšų, yra rizika, kad Vilnius praras labai didelę pinigų sumą, noriu, kad to nebūtų“, – sakė A. Zuokas.

Kaune – pergalės šampanas net nesulaukus galutinių rezultatų Pradėjus skaičiuoti Kauno rinkėjų balsus, į priekį išsiveržė antrą kartą mero posto siekiantis Visvaldas Matijošaitis. Jis niekam neužleido pozicijų, tik didino skirtumą.

Skaičiuojant balsus V. Matijošaitis veržėsi net iki beveik 80 procentų. Vidurnaktį, suskaičiavus 25 iš 95 apylinkių rezultatus, V. Matijošaitis pirmavo surinkęs 79,32 procentus rinkėjų balsų. Antroje vietą ilgą laiką laikėsi TS-LKD kandidatė Jurgita Šiugždinienė su 12,47 proc. V. Matijošaitis pergalės šampaną iššovė nė nesibaigus balsų skaičiavimui.

Paklaustas, ar tikėjosi tokios lengvos kovos mero rinkimuose, V. Matijošaitis sakė visada pasitikėjęs Kauno gyventojų valia.

„Nesu burtininkas, todėl palikau tai spręsti miestiečiams, o dėl tokios mūsų komandos pergalės yra „kalti“ miesto gyventojai. Tą miesto kaitą, kurią jie uždėjo ant mūsų komandos pečių, mes ją atidirbsime, todėl naudodamasis ta proga tariu didelį, nuoširdų „ačiū“ visiems kauniečiams“, – dėkojo meras.


Dėl didelės persvaros savivaldybių rinkimuose, „Vieningui Kaunui“, greičiausiai neteks jungtis į koaliciją, tačiau, anot V. Matijošaičio dar per anksti apie tai kalbėti. „Nenorėčiau spėlioti, bet aš nebijau koalicijų, tačiau man nepatinka kartais neadekvatūs jų sprendimai. Man norisi tartis, galvoti apie miestą, jo žmones“, – sakė Kaunas meras.

Pasiteiravus, ar jautė bent mažiausią jaudulį laukdamas rinkimų rezultatų, V. Matijošaitis teigė, jau seniai pamiršęs, kas yra jaudulys.„Jau kuris laikas nesinervuoju, nors mūsų komandos narių tarpe ir buvo šiek tiek nerimo, aš ramia sąžine palikau spręsti kauniečiams“, – kalbėjo meras.

Grubliauskas dėl rinkėjų simpatijų stipriausiai kovojo su LVŽS kandidatu Arvydu Vaitkumi. V. Grubliauskas vidurnaktį buvo išsiveržęs į pirmąją vietą – surinkęs daugiau nei trečdalio rinkėjų palaikymo, A. Vaitkus į antrąją vietą išsiveržė surinkęs daugiau nei dvidešimt procentų rinkėjų palaikymo. Tiesioginiai merų rinkimai: graudžios pergalės ir laukianti žūtbūtinė kova „Kaip pirmam kartui – neblogai“, – juokavo A. Vaitkus, stebėdamas pirmuosius rezultatus.

Jis teigė, kad jei taps nauju miesto vadovu, jis nebus paklusnus kuriai nors partijai. LVŽS iškeltas kandidatas tikino, kad 2017 metais palikęs Socialdemokratų.

Anot A. Vaitkaus, jei visgi mero kėdė išslys, jis tikisi sulaukti pakankamo balsavusiųjų palaikymo ir patekti į miesto tarybą.

Pradėjus skaičiuoti rinkimų į savivaldybių tarybas ir merų postus balsus, kai kuriuose štabuose pergalės šampanas pradėjo lietis nė nepaskelbus galutinių rezultatų, o kai kuriuose įtempta kova laikėsi iki pat paskutinių minučių.

Įtemptai dėl galimybės patekti į antrąjį rinkimų turą kovojo „Darbo partijos“ pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir mero posto vėl siekiantis Artūras Zuokas. Abu kandidatai, laukdami rezultatų, teigė tikintys pergale, nors jų galimybės, skaičiuojant balsus, vis kito. Apie 7.45 val. ryto Vilniuje buvo suskaičiuoti visų 151 apylinkių balsai. Į antrąjį rinkimų turą sostinėje patenka Remigijus Šimašius, jis surinko 37,33 proc. balsų, ir Artūras Zuokas, kurį palaikė 22,7 proc. rinkėjų.

Klaipėdos mieste balsai baigti skaičiuoti apie 5 val. ryto. Antrajame merų rinkimų ture klaipėdiečiai savo balsus galės atiduoti už Vytautą Grubliauską, kuris surinko 31,15 proc. balsų, arba už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Arvydą Vaitkų, jį pirmajame ture palaikė 22,82 proc. rinkėjų.

Jau pirmojo turo metu paaiškėjo, kad ir toliau metų postuose lieka Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Širvintų merė Živilė Pinskuvienė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Mero postą išsaugojo ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pirmieji merai buvo išrinkti nė neatėjus vidurnakčiui. Kad antrojo turo neprireiks, pirmiausia džiaugėsi Joniškis, Širvintos, Rietavas, Šalčininkai, Akmenė ir daug kitų miestų bei rajonų.

Vilniaus rajone pergalę švenčia Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ (KKŠS) kandidatė Marija Rekst. Kauno rajono mero poste ir toliau lieka LSDP narys Valerijus Makūnas, savo postą išsaugojo ir Švenčionių rajono meras, Lietuvos laisvės sąjungos narys Rimantas Klipčius.

Jau aišku, kad ir be antrojo turo mero postą Širvintose toliau užims Živilė Pinskuvienė, kuri į rinkimus ėjo kartu su komitetu „Živilės Pinskuvienės komanda – už sėkmingą Širvintų kraštą“.

Joniškyje pergale džiaugiasi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) ir meru tapęs Vitalijus Gailius. To paties sąjūdžio atstovas Antanas Černeckis laimėjo mero rinkimus Rietave.

Šalčininkuose pergalė atiteko Lietuvos lenkų akcijos – Krikščionių šeimų sąjungos, Politinės partijos Rusų aljansas kandidatui Zdzislavui Palevičiui. Antroje vietoje liko LSDP kandidatė Jolanta Butkevičienė.


Akmenės rajone pergalę švenčia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Vitalijus Mitrofanovas. LSDP mero postą iškovojo ir Jonavoje – mero postą užėmė Mindaugas Sinkevičius. Šiaulių rajone rinkėjai daugiausia balsų atidavė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatui Antanui Bezarui.

LVŽS pergalę švenčia ir Biržuose – mero postą čia užims Vytas Jareckas, surinkęs kiek daugiau nei penkiasdešimt procentų rinkėj balsų. Šiaulių mieste, likus suskaičiuoti vos vienos apylinkės rezultatus, pergalę jau pirmajame ture galėjo švęsti Artūras Visockas. Antras Šiaulių miesto rinkimuose liko Valerijus Simulik, surinkęs tik kiek vos daugiau nei dešimt procentų palaikymo.

Antrojo turo nereikės Šakiuose, čia mero postą laimėjo TS-LKD atstovas Edgaras Pilypaitis, nurungęs LSDP atstovą Darių Jakavičių. Birštone pergalę švenčia LSDP kandidatė Nijolė Dirginčienė.

Surinkusi beveik 60 procentų ji aplenkė LSDDP kandidatą Juozą Aleksandravičių.

Druskininkuose antrojo turo taip pat neprireiks, po vidurnakčio, susumavus visų 14 apylinkių rezultatus, triuškinančiai pirmavo Ričardas Malinauskas. Surinkęs daugiau nei 70 procentų balsų, jis TS-LKD kandidatą Antaną Balkę, kuris buvo surinkęs vos 11 procentų. Ričardas Malinauskas Ričardas Malinauskas.

Panašiu skirtumu pergale džiaugtis gali ir Palangos miesto meras, TS-LKD kandidatas Šarūnas Vaitkus, iškovojęs dar vieną kadenciją poste. Antroje vietoje liko LSDP kandidatė Svetlana Grigorian, sulaukusi vos kiek daugiau nei 10 procentų rinkėjų palankumo.

Vos per plauką pergalę pirmajame ture išplėšė iš TS-LKD narys Gintautas Gegužinskas. Jis toliau lieka Pasvalio rajono mero poste. 4 val. 15 min.

Vyriausiajai rinkimų komisijai atnaujinus rezultatus, paaiškėjo, kad Neringos miesto meras. Poste dar vienai kadencijai lieka LSDP narys Darius Jasaitis, surinkęs kiek daugiau nei 64 procentus rinkėjų balsų.

Kova vyks ir antrajame ture Anykščių rajone dėl mero posto toliau kovos TS-LKD kandidatas Sigutis Obelevičius ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus atėjęs Kęstutis Tubis.

Kandidatai pasidalijo kone lygiomis rinkėjų simpatijomis – surinkti balsai šiek tiek viršijo po dvidešimt procentų. Molėtuose, suskaičiavus visų apylinkių balsus, buvo aišku, kad antrojo turo prireiks, o jame kausis TS-LKD kandidatas Saulius Jauneika ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus ėjęs Mindaugas Kildišius.

S. Jauneika surinko beveik 41,22 procentų rinkėjų palaikymo, M. Kildišius – daugiau nei 10 proc. mažiau.

Pagėgiuose rinkėjai prie urnų stos ir antrojo turo metu, kai dėl mero posto kausis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Vaidas Bendaravičius, sulaukęs trečdalio rinkėjų palaikymo, ir Edgaras Kuturys, kuris tik paskutinėmis akimirkomis iš antrosios vietos išstūmė Kęstą Komskį.

Telšiuose antrame ture susikaus „Darbo partijos“ kandidatas Petras Kuizinas ir LSDP kandidatas Kęstutis Gusarovas. Abu kandidatai sulaukė panašaus rinkėjų palankumo – po maždaug 20 procentų.

Antrajame ture merą rinks ir Alytuje, čia daugiausia rinkėjų palankumo sulaukė LSDP kandidatas Nerijus Cesiulis ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus ėjęs Gediminas Daukšys, taip pat ir Elektrėnuose, čia į antrąjį turą pateko LRLS kandidatas Kęstutis Vaitiukaitis ir su visuomeniniu komitetu į rinkimus atėjusi Sigutė Lengvinienė.

Ignalinos, Kalvarijos, Lazdijų, Marijampolės miestų gyventojai taip pat savo merus rinks antrame ture. Antrojo turo prireiks ir Klaipėdos, ir sostinės gyventojams.

Aš – už darbų tęstinumą“, – po balsavimo sekmadienį DELFI teigė ne vienas rinkėjas sostinėje. Uždarius balsadėžes ir skaičiuojant balsus šie žodžiai pradėjo pildytis – į pirmąją vietą išsiveržė ir ilgai jos neužleido antrą kartą mero posto siekiantis Remigijus Šimašius.

Vilniaus miesto meras ir kandidatas į mero postą Remigijus Šimašius sako, kad jeigu jis taps savivaldybės vadovu antrą kadenciją, sutarimas dėl sklandaus nacionalinio stadiono projekto įgyvendinimo bus vienas svarbiausių kriterijų formuojant koaliciją miesto taryboje.

„Niekas nesikeičia, viskas sutarta su premjeru, viskas suderėta, einame ir statome stadioną. Tai bus vienas iš kertinių akmenų derantis dėl koalicijos, kuris nulems, ar galima su tomis partijomis ar judėjimais šnekėti, ar ne. Aš turiu sąrašą keleto punktų, ką reikia išsaugoti ir ką naujai padaryti, kuris lems, kaip mes galime sulipdyti tą koaliciją, susitarti. Nes judėti reikia toliau labai smarkiai ir netgi sparčiau, nei iki šiol“, – LRT televizijos studijoje rinkimams skirtoje laidoje sekmadienio vakarą sakė R. Šimašius.

Prieš vidurnaktį į antrąją vietą buvo išsiveržęs V. Uspaskichas, tačiau vėliau jį vėl aplenkė A. Zuokas, nors kiek po vidurnakčio kalbintas V. Uspaskichas teigė, kad galutinių rezultatų nė nelauks – miegoti eis ramus, o apie jam nepalankius rezultatus nė negalvojo – buvo užtikrintas galimybe kautis antrajame ture.

Virginijų Sinkevčių į kandidatus iškėlę LVŽS skaičiuojant balsus tikino, kad didžiausias jų laimėjimas būtų – „valstiečių“ frakcijos taryboje suformavimas. Tai būtų istorinis momentas, nes iki šiol „valstiečiai“ to sostinės taryboje neturėjo. Aiškėjant rezultatams LVŽS lyderis R. Karbauskis teigė, kad antrame rinkimų ture, jo nuomone, jo sąjunga turėtų palaikyti A. Zuoką.

Paklaustas apie nacionalinio stadiono projektą, jis teigė, kad tas klausimas jau seniai turėjo būti išspręstas. „Jeigu jis būtų sprendžiamas skaidriai, tai be abejonės jis turi atsirasti kuo skubiau. Aš negaliu atsakyti į klausimą, ar skaidrus“, – sakė R. Karbauskis.

Optimistiškai nusiteikęs buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas jau žino, kokį darbą, jeigu laimėtų mero rinkimus sostinėje.

„Džiugina aktyvumas, džiugina stebėtojų komentarai. Žmonės ėjo su šypsena veide“, – sako A. Zuokas. Anot jo, Vilnius nori pokyčių. „Žmonės nori pokyčių, Vilnius dinamiškas miestas, Vilnius negali būti lyginamas su kitais miestais, pokyčiai stimuliuoja kraują, gyvenimas tada atrodo geresnis ir gyvybingesnis“, – rinkimų naktį kalbėjo buvęs Vilniaus meras.

„Aš turėjau 102 žmonių komandą, ir mano žmona man labai padėjo, mūsų sąrašas tikrai vertas pokyčių. Pirmiausia patekęs į antrą turą tęsiu bendravimą su vilniečiais, ir turiu suplanavęs gyvenimą skirtingose savivaldybių vietose. Pirmas darbas, kurį nuveiksiu – bus labai daug darbų, pirmiausia, neprarasti ES lėšų, yra rizika, kad Vilnius praras labai didelę pinigų sumą, noriu, kad to nebūtų“, – sakė A. Zuokas.

Kaune – pergalės šampanas net nesulaukus galutinių rezultatų Pradėjus skaičiuoti Kauno rinkėjų balsus, į priekį išsiveržė antrą kartą mero posto siekiantis Visvaldas Matijošaitis. Jis niekam neužleido pozicijų, tik didino skirtumą.

Skaičiuojant balsus V. Matijošaitis veržėsi net iki beveik 80 procentų. Vidurnaktį, suskaičiavus 25 iš 95 apylinkių rezultatus, V. Matijošaitis pirmavo surinkęs 79,32 procentus rinkėjų balsų. Antroje vietą ilgą laiką laikėsi TS-LKD kandidatė Jurgita Šiugždinienė su 12,47 proc. V. Matijošaitis pergalės šampaną iššovė nė nesibaigus balsų skaičiavimui.

Paklaustas, ar tikėjosi tokios lengvos kovos mero rinkimuose, V. Matijošaitis sakė visada pasitikėjęs Kauno gyventojų valia.

„Nesu burtininkas, todėl palikau tai spręsti miestiečiams, o dėl tokios mūsų komandos pergalės yra „kalti“ miesto gyventojai. Tą miesto kaitą, kurią jie uždėjo ant mūsų komandos pečių, mes ją atidirbsime, todėl naudodamasis ta proga tariu didelį, nuoširdų „ačiū“ visiems kauniečiams“, – dėkojo meras.


Dėl didelės persvaros savivaldybių rinkimuose, „Vieningui Kaunui“, greičiausiai neteks jungtis į koaliciją, tačiau, anot V. Matijošaičio dar per anksti apie tai kalbėti. „Nenorėčiau spėlioti, bet aš nebijau koalicijų, tačiau man nepatinka kartais neadekvatūs jų sprendimai. Man norisi tartis, galvoti apie miestą, jo žmones“, – sakė Kaunas meras.

Pasiteiravus, ar jautė bent mažiausią jaudulį laukdamas rinkimų rezultatų, V. Matijošaitis teigė, jau seniai pamiršęs, kas yra jaudulys.„Jau kuris laikas nesinervuoju, nors mūsų komandos narių tarpe ir buvo šiek tiek nerimo, aš ramia sąžine palikau spręsti kauniečiams“, – kalbėjo meras.

Grubliauskas dėl rinkėjų simpatijų stipriausiai kovojo su LVŽS kandidatu Arvydu Vaitkumi. V. Grubliauskas vidurnaktį buvo išsiveržęs į pirmąją vietą – surinkęs daugiau nei trečdalio rinkėjų palaikymo, A. Vaitkus į antrąją vietą išsiveržė surinkęs daugiau nei dvidešimt procentų rinkėjų palaikymo. Tiesioginiai merų rinkimai: graudžios pergalės ir laukianti žūtbūtinė kova „Kaip pirmam kartui – neblogai“, – juokavo A. Vaitkus, stebėdamas pirmuosius rezultatus.

Jis teigė, kad jei taps nauju miesto vadovu, jis nebus paklusnus kuriai nors partijai. LVŽS iškeltas kandidatas tikino, kad 2017 metais palikęs Socialdemokratų.

Anot A. Vaitkaus, jei visgi mero kėdė išslys, jis tikisi sulaukti pakankamo balsavusiųjų palaikymo ir patekti į miesto tarybą.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: