Gyveni Anglijoje ir patekai į šauktinių sąrašą? Sužinok, kaip elgtis toliau! - Anglija.lt
 

Gyveni Anglijoje ir patekai į šauktinių sąrašą? Sužinok, kaip elgtis toliau! 

Į šauktinių sąrašą papuolę Anglijos lietuviai – sutrikę. Konkrečios informacijos, ką jiems daryti, nėra, o Krašto apsaugos ministerijos pateikti telefono numeriai – užimti. Anglija.lt aiškinosi, kaip elgtis į šauktinių sąrašą įtrauktiems Anglijos lietuviams.

Tarp šauktinių – ir Anglijos lietuviai

Praėjusią savaitę trečiadienį Krašto apsaugos ministerijos (KAM) išplatintame šauktinių sąraše savo pavardę atrado ne vienas 19-26 metų Anglijos lietuvis. Dauguma Anglija.lt kalbintų jaunuolių teigia, kad apie sąrašą, kuriame yra iš viso 36 825 šauktiniai, sužinojo tik per socialinį tinklą „Facebook“.

Visi buvo nustebę – vieni tikėjosi į sąrašą nepapulti, nes negyvena Lietuvoje, kiti buvo girdėję ar skaitę apie Krašto apsaugos ministerijos darbuotojų kalbas, jog emigrantų į kariuomenę nešauks.

„Viskas labai netikėta, sužinojau per „Facebook“. Galvoju, jog niekur jau nedingčiau. Nespjaučiau į tai. Būtų įdomu išmėginti save“, – sakė Anglijos lietuvis Donatas, patekęs tarp pirmųjų 200 šauktinių Vilniaus regiono sąraše.
Tikimybė, kad Donatas bus pakviestas atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą šį rudenį – kone šimtaprocentinė, kadangi iš šios rinktinės į karinius vienetus bus skiriama 1178 jaunuolių.

Tačiau tą dieną, kai pamatė sąrašus, Donatas to dar nežinojo – po kiek šauktinių žadama pakviesti iš kiekvieno regiono, KAM paskelbė tik ketvirtadienį. Trečiadienį Donatas buvo vienas iš daugelio sutrikusių emigrantų, nežinančių, kas laukia toliau.

Jaunuoliams, kurie nėra registruoti Lietuvoje, šalia informacijos apie patekimą į sąrašą, yra nurodytas telefono numeris, kuriuo kreiptis ir gauti daugiau nurodymų. Tačiau gauti informacijos šiuo telefono numeriu, kaip Anglija.lt informavo pašnekovai, trečiadienį buvo neįmanoma – numeris buvo nuolat užimtas.

„Skambinau gal penkis kartus. Visą laiką užimtas. Tai kaip su jais susisiekti?“, – praėjusį trečiadienį piktinosi Londone gyvenantis Dalius, taip pat įtrauktas į sąrašą. Dėl užimto numerio skundėsi dar keli pašauktieji, o vienas Anglijos lietuvis, palikęs komentarą Anglija.lt „Facebook“ paskyroje, teigė, kad pavyko susisiekti, tačiau jam buvo pasakytas tik jo eilės numeris – nei jo dabartinio adreso buvo paprašyta, nei daugiau nurodymų duota.

Emigrantams – aibė klausimų

Į šauktinių sąrašą patekusiam 26-erių Martynui kilo daug klausimų. „Gyvenu UK šešerius metus ir staiga mama parašė, kad esu pakviestas į tarnybą. Baigiau teisę, dirbu pilnu etatu, vykdau praktiką ir dabar turėčiau viską metęs vykti į Lietuvą? Ar aš to noriu? Ne. Žadu grįžti į Lietuvą gyventi, tad patriotiškumo man netrūksta, tačiau visiškai nepritariu bandos jausmui ir esu už profesionalų karį. Informacija yra, bet ar ji vertinga? Kaip jie man garantuos darbo vietą? Kas mokės už mano nuomą, telefoną, mašiną? Metų pradžioje sakė, emigrantų nekliudys, dabar, kaip suprantu, juos reikia informuoti telefonu apie gyvenamąją vietą. Kas toliau, negi jie pirks man bilietą pas juos atskristi?“, – tokie klausimai kilo Martynui praėjusį trečiadienį.

Donatas svarstė apie tai, kad jam daug nepatogumų sukels vykimas į karo prievolės skyrių. „Manau, nesąmonė, jei reikės grįžti į Lietuvą artimiausiu laiku, kad prisistatyčiau į tą skyrių. Man tai kainuos pinigus ir laiką, kurio neapmokės. Jei esu UK, tai tegul man atsiunčia tikslią žinią, arba ima arba ne. Jei grįšiu, kelias dienas tvarkysiu dokumentus, eisiu sveikatos patikrą ir manęs į armiją nepaims? Viskas veltui, manau, gyvenantiems svetur, tai sukelia nepatogumų. Mes dirbam metus čia, kad gautume dvidešimt kelias dienas atostogų, kurias galėtume išnaudoti šiltuose kraštuose, o dabar turime grįžti į Lietuvą tvarkytis tokių dalykų “, – svarstė Donatas.

Dėl to, ar pakviestas 9 mėnesių tarnybai, galėtų išsaugoti darbą, Donatas buvo tikras – darbdavys tiek laiko jo darbo vietos tikrai nelaikys ir jis grįžęs turėtų ieškoti naujo pajamų šaltinio.

Kiti Anglija.lt kalbinti Anglijos lietuviai, patekę į sąrašą, tikino, kad tarnyba Lietuvoje jiems nepriimtina dėl gyvenimo planų, karjeros ir šeimos – vieni turi šeimą ir vaikų, kiti – būsto paskolą arba planuoja ją imti, taip pat siekia karjeros – 9 mėnesių pertrauka padarytų tam didelę žalą.

Emigrantams kariams – jokių soc. garantijų

Anglija.lt susisiekė su Krašto apsaugos ministerija (KAM) pasiteirauti emigrantus dominančių klausimų. Visų pirma, Lietuvoje gyvenantiems ir dirbantiems karo prievolininkams yra numatytos tam tikros socialinės garantijos ir privilegijos: garantuojama darbo vieta, eitos pareigos ar studijų vieta, jie bus draudžiami pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu, darbdaviams bus mokamos atlyginimo subsidijos.

Anglija.lt pasiteiravo KAM atstovų, ar tokios pat taisyklės galios ir emigrantams? Ar valstybė ketina mokėti atlyginimų subsidijas ir darbdaviams užsienyje, gal tarsis, kad išsaugotų jaunuolio darbą?.

„Lietuvos Respublikos įstatymai neįpareigoja užsienio įmonių. Užsienio darbdaviai neprivalėtų išsaugoti darbo vietos, nebent įvyktų susitarimas tarp jaunuolio ir darbdavio. Užsienio darbdavių atlyginimų subsidijavimas taip pat nėra numatytas, o duomenų apie ruošiamus teisės aktų pakeitimus neturime“, – Anglija.lt informavo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyr. specialistas Julius Židonis, ir pridūrė, jog karo prievolininkams, gyvenantiems užsienyje, parvykimas kompensuojamas nebus.

Ar tai ne diskriminacija emigrantų atžvilgiu, kad ne Lietuvoje gyvenantys šauktiniai negali tikėtis tokių pat privilegijų, kaip gyvenantieji Lietuvoje? Atsakymą į šį klausimą Anglija.lt gavo iš KAM Visuomenės informavimo skyriaus patarėjos Astos Galdikaitės.

„Nėra jokios diskriminacijos emigrantų atžvilgiu, nes LR įstatymai taikomi vienodai visiems LR piliečiams. O tarnyba Lietuvos kariuomenėje yra kiekvieno Lietuvos Respublikos piliečio pareiga ir prievolė. Be to, karo prievolininkas, patekęs į šaukiamųjų sąrašus, gali pateikti prašymą, pagrįstą įrodymais, regioniniame karo prievolės ir komplektavimo skyriui dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos jo interesams ir jo prašymas būtų svarstomas specialios komisijos“, – aiškino KAM atstovė.

Pranešti reikalauja įstatymas

Anglijos lietuviams neaišku, ar visi į sąrašą įtraukti jaunuoliai privalo atvykti ar kitaip kitaip apie save pranešti – juk jei esi sąrašo viduryje ar gale, tikimybė, kad pateksi tarp 3000 karo prievolininkų, labai nedidelė.

Tačiau KAM tikina, kad sureaguoti turi visi. „Šaukiami yra visi karo prievolininkai, kurie yra įtraukti į šaukiamųjų sąrašus. Šaukimo pranešimo negavimas neatleidžia nuo karo prievolės“, – aiškino J. Židonis ir pridūrė, kad sąraše esantys jaunuoliai privalo susisiekti su jį šaukiančiu regioniniu skyriumi „ir pasitikslinti paskirtą atvykimo datą, galbūt aptarti galimus karo prievolės atidėjimo atvejus ir kitą su šaukimu susijusią informaciją“.

Beje, šis reikalavimas dabar reglamentuojamas nauja įstatymo tvarka, apie kurią girdėjo labai maža dalis emigrantų. „Naujausi Karo prievolės įstatymo pakeitimai numato, kad karo prievolininkai, išvykę į kitą valstybę nuolat ar laikinai, ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, privalo nedelsiant, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo išvykimo informuoti karo prievolę administruojančią krašto apsaugos sistemos instituciją apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą“, – Anglija.lt teigė J. Židonis.

Viskas aišku su dabar išvykstančiais gyventi į kitą šalį. Tačiau jei asmuo išvyko iš šalies prieš, tarkim, penkerius metus – karo prievolės tuomet nebuvo. Kaip elgtis jam? „Nauji LR Karo prievolės įstatymo pakeitimai įsigaliojo nuo šių metų balandžio 21 d. ir visi terminai turi būti skaičiuojami nuo įstatymo įsigaliojimo dienos. Jaunuolis turi pranešti savo regioniniam karo prievolės ir komplektavimo skyriui pagal esamą ar buvusią deklaruotą gyvenamąją vietą“, – tikslino A. Galdikaitė.

Kaip pranešti, jei gyveni užsienyje

Portalas Anglija.lt dar kartą paprašė KAM patikslinti, kaip elgtis užsienyje gyvenantiems lietuviams, jei telefono linija dažnai užimta – kaip darbo dienomis dirbančiam lietuviui susisiekti su skyriumi tokiu atveju?

KAM atstovė A. Galdikaitė patvirtino, kad sureaguoti turi kiekvienas ir paaiškino, jog, kontaktinius duomenis, adresus, gyvenančių užsienyje, jei savo vardą pavardę rado:
Alytaus regiono sąraše, galima siųsti el. paštu – rkpksalytus@mil.lt
Kauno regiono sąraše – rkpkskaunas@mil.lt
Klaipėdos regiono sąraše – rkpksklaipeda@mil.lt
Panevėžio regiono sąraše – rkpkspanevezys@mil.lt
Šiaulių regiono sąraše – rkpkssiauliai@mil.lt
Vilniaus regiono sąraše – rkpksvilnius@mil.lt arba sarunas.zalenas@mil.lt.

Nepaklusnūs šauktiniai žada būti baudžiami:

· Laiku nepateikus duomenų karinei įskaitai, gali būti skirta administracinė bauda nuo 28 iki 289 eurų.
· Pateikus melagingus duomenis bauda būtų nuo 144 iki 289 eurų.
· Tyčia vengiantiems tarnybos šauktiniams gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė iki dvejų metų nelaisvės.

Pasitikrinti, ar patekai į sąrašą gali suvedęs savo asmeninius duomenis čia: http://sauktiniai.kam.lt.

Jei nori pateikti prašymą dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos, kurią 9 mėn. tarnyba padarytų tavo interesams, tai gali padaryti ir nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, el.paštu. Regioninių skyrių kontaktus rasi čia: http://www.karys.lt/kontaktai.

Ką manai apie šią situaciją? Ar pateikai į sąrašą, o gal sąraše tavo draugas?

Jolanta Terminaitė, Anglija.lt

Į šauktinių sąrašą papuolę Anglijos lietuviai – sutrikę. Konkrečios informacijos, ką jiems daryti, nėra, o Krašto apsaugos ministerijos pateikti telefono numeriai – užimti. Anglija.lt aiškinosi, kaip elgtis į šauktinių sąrašą įtrauktiems Anglijos lietuviams.

Tarp šauktinių – ir Anglijos lietuviai

Praėjusią savaitę trečiadienį Krašto apsaugos ministerijos (KAM) išplatintame šauktinių sąraše savo pavardę atrado ne vienas 19-26 metų Anglijos lietuvis. Dauguma Anglija.lt kalbintų jaunuolių teigia, kad apie sąrašą, kuriame yra iš viso 36 825 šauktiniai, sužinojo tik per socialinį tinklą „Facebook“.

Visi buvo nustebę – vieni tikėjosi į sąrašą nepapulti, nes negyvena Lietuvoje, kiti buvo girdėję ar skaitę apie Krašto apsaugos ministerijos darbuotojų kalbas, jog emigrantų į kariuomenę nešauks.

„Viskas labai netikėta, sužinojau per „Facebook“. Galvoju, jog niekur jau nedingčiau. Nespjaučiau į tai. Būtų įdomu išmėginti save“, – sakė Anglijos lietuvis Donatas, patekęs tarp pirmųjų 200 šauktinių Vilniaus regiono sąraše.
Tikimybė, kad Donatas bus pakviestas atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą šį rudenį – kone šimtaprocentinė, kadangi iš šios rinktinės į karinius vienetus bus skiriama 1178 jaunuolių.

Tačiau tą dieną, kai pamatė sąrašus, Donatas to dar nežinojo – po kiek šauktinių žadama pakviesti iš kiekvieno regiono, KAM paskelbė tik ketvirtadienį. Trečiadienį Donatas buvo vienas iš daugelio sutrikusių emigrantų, nežinančių, kas laukia toliau.

Jaunuoliams, kurie nėra registruoti Lietuvoje, šalia informacijos apie patekimą į sąrašą, yra nurodytas telefono numeris, kuriuo kreiptis ir gauti daugiau nurodymų. Tačiau gauti informacijos šiuo telefono numeriu, kaip Anglija.lt informavo pašnekovai, trečiadienį buvo neįmanoma – numeris buvo nuolat užimtas.

„Skambinau gal penkis kartus. Visą laiką užimtas. Tai kaip su jais susisiekti?“, – praėjusį trečiadienį piktinosi Londone gyvenantis Dalius, taip pat įtrauktas į sąrašą. Dėl užimto numerio skundėsi dar keli pašauktieji, o vienas Anglijos lietuvis, palikęs komentarą Anglija.lt „Facebook“ paskyroje, teigė, kad pavyko susisiekti, tačiau jam buvo pasakytas tik jo eilės numeris – nei jo dabartinio adreso buvo paprašyta, nei daugiau nurodymų duota.

Emigrantams – aibė klausimų

Į šauktinių sąrašą patekusiam 26-erių Martynui kilo daug klausimų. „Gyvenu UK šešerius metus ir staiga mama parašė, kad esu pakviestas į tarnybą. Baigiau teisę, dirbu pilnu etatu, vykdau praktiką ir dabar turėčiau viską metęs vykti į Lietuvą? Ar aš to noriu? Ne. Žadu grįžti į Lietuvą gyventi, tad patriotiškumo man netrūksta, tačiau visiškai nepritariu bandos jausmui ir esu už profesionalų karį. Informacija yra, bet ar ji vertinga? Kaip jie man garantuos darbo vietą? Kas mokės už mano nuomą, telefoną, mašiną? Metų pradžioje sakė, emigrantų nekliudys, dabar, kaip suprantu, juos reikia informuoti telefonu apie gyvenamąją vietą. Kas toliau, negi jie pirks man bilietą pas juos atskristi?“, – tokie klausimai kilo Martynui praėjusį trečiadienį.

Donatas svarstė apie tai, kad jam daug nepatogumų sukels vykimas į karo prievolės skyrių. „Manau, nesąmonė, jei reikės grįžti į Lietuvą artimiausiu laiku, kad prisistatyčiau į tą skyrių. Man tai kainuos pinigus ir laiką, kurio neapmokės. Jei esu UK, tai tegul man atsiunčia tikslią žinią, arba ima arba ne. Jei grįšiu, kelias dienas tvarkysiu dokumentus, eisiu sveikatos patikrą ir manęs į armiją nepaims? Viskas veltui, manau, gyvenantiems svetur, tai sukelia nepatogumų. Mes dirbam metus čia, kad gautume dvidešimt kelias dienas atostogų, kurias galėtume išnaudoti šiltuose kraštuose, o dabar turime grįžti į Lietuvą tvarkytis tokių dalykų “, – svarstė Donatas.

Dėl to, ar pakviestas 9 mėnesių tarnybai, galėtų išsaugoti darbą, Donatas buvo tikras – darbdavys tiek laiko jo darbo vietos tikrai nelaikys ir jis grįžęs turėtų ieškoti naujo pajamų šaltinio.

Kiti Anglija.lt kalbinti Anglijos lietuviai, patekę į sąrašą, tikino, kad tarnyba Lietuvoje jiems nepriimtina dėl gyvenimo planų, karjeros ir šeimos – vieni turi šeimą ir vaikų, kiti – būsto paskolą arba planuoja ją imti, taip pat siekia karjeros – 9 mėnesių pertrauka padarytų tam didelę žalą.

Emigrantams kariams – jokių soc. garantijų

Anglija.lt susisiekė su Krašto apsaugos ministerija (KAM) pasiteirauti emigrantus dominančių klausimų. Visų pirma, Lietuvoje gyvenantiems ir dirbantiems karo prievolininkams yra numatytos tam tikros socialinės garantijos ir privilegijos: garantuojama darbo vieta, eitos pareigos ar studijų vieta, jie bus draudžiami pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu, darbdaviams bus mokamos atlyginimo subsidijos.

Anglija.lt pasiteiravo KAM atstovų, ar tokios pat taisyklės galios ir emigrantams? Ar valstybė ketina mokėti atlyginimų subsidijas ir darbdaviams užsienyje, gal tarsis, kad išsaugotų jaunuolio darbą?.

„Lietuvos Respublikos įstatymai neįpareigoja užsienio įmonių. Užsienio darbdaviai neprivalėtų išsaugoti darbo vietos, nebent įvyktų susitarimas tarp jaunuolio ir darbdavio. Užsienio darbdavių atlyginimų subsidijavimas taip pat nėra numatytas, o duomenų apie ruošiamus teisės aktų pakeitimus neturime“, – Anglija.lt informavo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyr. specialistas Julius Židonis, ir pridūrė, jog karo prievolininkams, gyvenantiems užsienyje, parvykimas kompensuojamas nebus.

Ar tai ne diskriminacija emigrantų atžvilgiu, kad ne Lietuvoje gyvenantys šauktiniai negali tikėtis tokių pat privilegijų, kaip gyvenantieji Lietuvoje? Atsakymą į šį klausimą Anglija.lt gavo iš KAM Visuomenės informavimo skyriaus patarėjos Astos Galdikaitės.

„Nėra jokios diskriminacijos emigrantų atžvilgiu, nes LR įstatymai taikomi vienodai visiems LR piliečiams. O tarnyba Lietuvos kariuomenėje yra kiekvieno Lietuvos Respublikos piliečio pareiga ir prievolė. Be to, karo prievolininkas, patekęs į šaukiamųjų sąrašus, gali pateikti prašymą, pagrįstą įrodymais, regioniniame karo prievolės ir komplektavimo skyriui dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos jo interesams ir jo prašymas būtų svarstomas specialios komisijos“, – aiškino KAM atstovė.

Pranešti reikalauja įstatymas

Anglijos lietuviams neaišku, ar visi į sąrašą įtraukti jaunuoliai privalo atvykti ar kitaip kitaip apie save pranešti – juk jei esi sąrašo viduryje ar gale, tikimybė, kad pateksi tarp 3000 karo prievolininkų, labai nedidelė.

Tačiau KAM tikina, kad sureaguoti turi visi. „Šaukiami yra visi karo prievolininkai, kurie yra įtraukti į šaukiamųjų sąrašus. Šaukimo pranešimo negavimas neatleidžia nuo karo prievolės“, – aiškino J. Židonis ir pridūrė, kad sąraše esantys jaunuoliai privalo susisiekti su jį šaukiančiu regioniniu skyriumi „ir pasitikslinti paskirtą atvykimo datą, galbūt aptarti galimus karo prievolės atidėjimo atvejus ir kitą su šaukimu susijusią informaciją“.

Beje, šis reikalavimas dabar reglamentuojamas nauja įstatymo tvarka, apie kurią girdėjo labai maža dalis emigrantų. „Naujausi Karo prievolės įstatymo pakeitimai numato, kad karo prievolininkai, išvykę į kitą valstybę nuolat ar laikinai, ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, privalo nedelsiant, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo išvykimo informuoti karo prievolę administruojančią krašto apsaugos sistemos instituciją apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą“, – Anglija.lt teigė J. Židonis.

Viskas aišku su dabar išvykstančiais gyventi į kitą šalį. Tačiau jei asmuo išvyko iš šalies prieš, tarkim, penkerius metus – karo prievolės tuomet nebuvo. Kaip elgtis jam? „Nauji LR Karo prievolės įstatymo pakeitimai įsigaliojo nuo šių metų balandžio 21 d. ir visi terminai turi būti skaičiuojami nuo įstatymo įsigaliojimo dienos. Jaunuolis turi pranešti savo regioniniam karo prievolės ir komplektavimo skyriui pagal esamą ar buvusią deklaruotą gyvenamąją vietą“, – tikslino A. Galdikaitė.

Kaip pranešti, jei gyveni užsienyje

Portalas Anglija.lt dar kartą paprašė KAM patikslinti, kaip elgtis užsienyje gyvenantiems lietuviams, jei telefono linija dažnai užimta – kaip darbo dienomis dirbančiam lietuviui susisiekti su skyriumi tokiu atveju?

KAM atstovė A. Galdikaitė patvirtino, kad sureaguoti turi kiekvienas ir paaiškino, jog, kontaktinius duomenis, adresus, gyvenančių užsienyje, jei savo vardą pavardę rado:
Alytaus regiono sąraše, galima siųsti el. paštu – rkpksalytus@mil.lt
Kauno regiono sąraše – rkpkskaunas@mil.lt
Klaipėdos regiono sąraše – rkpksklaipeda@mil.lt
Panevėžio regiono sąraše – rkpkspanevezys@mil.lt
Šiaulių regiono sąraše – rkpkssiauliai@mil.lt
Vilniaus regiono sąraše – rkpksvilnius@mil.lt arba sarunas.zalenas@mil.lt.

Nepaklusnūs šauktiniai žada būti baudžiami:

· Laiku nepateikus duomenų karinei įskaitai, gali būti skirta administracinė bauda nuo 28 iki 289 eurų.
· Pateikus melagingus duomenis bauda būtų nuo 144 iki 289 eurų.
· Tyčia vengiantiems tarnybos šauktiniams gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė iki dvejų metų nelaisvės.

Pasitikrinti, ar patekai į sąrašą gali suvedęs savo asmeninius duomenis čia: http://sauktiniai.kam.lt.

Jei nori pateikti prašymą dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos, kurią 9 mėn. tarnyba padarytų tavo interesams, tai gali padaryti ir nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, el.paštu. Regioninių skyrių kontaktus rasi čia: http://www.karys.lt/kontaktai.

Ką manai apie šią situaciją? Ar pateikai į sąrašą, o gal sąraše tavo draugas?

Jolanta Terminaitė, Anglija.lt

 (Komentarų: 43)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: