Įspėja apie gresiantį šokolado trūkumą - Anglija.lt
 

Įspėja apie gresiantį šokolado trūkumą 

Ligoms visame pasaulyje naikinant kakavos pupelių derlių, mokslininkai įspėja apie gręsiantį šokolado stygių.

Kai kurios daugiausiai šokolado pasaulyje pagaminančios šalys, tokios kaip Dramblio Kaulo Krantas, dėl to šiemet gali prarasti trečdalį derliaus.

Mokslininkai bando ištirti kakavos medžio DNR ir išskirti genus, kurie galėtų būti atsparūs ligoms, remdamasis žurnalu „New Scientist“ praneša telegraph.co.uk.

Vakarų Afrikoje kakavos medžius puola bei derlių sunaikina virusas, o kitoje didžiojoje šokolado gamintojoje Brazilijoje kakavmedžiai kenčia nuo grybelio.

Maždaug 70 proc. pasaulio šokolado, daromo fermentuojant ir skrudinant kakavos pupeles, atkeliauja iš Vakarų Afrikos.

Pastaraisiais metais, bandydami patenkinti išaugusią paklausą ir norėdami įsigyti brangių trąšų, ūkininkai ėmė tankiau sodinti kakavmedžius. Tai reiškė, kad anksčiau tarp kakavmedžių augę kitų rūšių medžiai buvo iškirsti.

Taip susidarė palankios sąlygos ligoms plisti. Medžių atsparumą mažina ir tai, kad jie dažniausiai auginami sausesnėse dirvose, nei jų gimtuosiuose Amazonės atogrąžų miškuose.

Vabzdžių pernešamo auglių viruso sunku išvengti, o pagrindinė apsaugos priemonė – užkrėstų medžių naikinimas.

Mokslininkai jau nustatė, kad kai kurios Afrikoje auginamos kakavos rūšys šiai ligai atsparios, dabar stengiamasi išvesti dar atsparesnes veisles.

Floridoje, Majamyje įsikūręs Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamentas taip pat stengiasi nustatyti, kokie medžių genai lemia atsparumą virusui.

Tikimasi, kad ši technologija padės sukurti testą, parodysiantį, kurių medžių virusas nepaveiks.

Ligoms visame pasaulyje naikinant kakavos pupelių derlių, mokslininkai įspėja apie gręsiantį šokolado stygių.

Kai kurios daugiausiai šokolado pasaulyje pagaminančios šalys, tokios kaip Dramblio Kaulo Krantas, dėl to šiemet gali prarasti trečdalį derliaus.

Mokslininkai bando ištirti kakavos medžio DNR ir išskirti genus, kurie galėtų būti atsparūs ligoms, remdamasis žurnalu „New Scientist“ praneša telegraph.co.uk.

Vakarų Afrikoje kakavos medžius puola bei derlių sunaikina virusas, o kitoje didžiojoje šokolado gamintojoje Brazilijoje kakavmedžiai kenčia nuo grybelio.

Maždaug 70 proc. pasaulio šokolado, daromo fermentuojant ir skrudinant kakavos pupeles, atkeliauja iš Vakarų Afrikos.

Pastaraisiais metais, bandydami patenkinti išaugusią paklausą ir norėdami įsigyti brangių trąšų, ūkininkai ėmė tankiau sodinti kakavmedžius. Tai reiškė, kad anksčiau tarp kakavmedžių augę kitų rūšių medžiai buvo iškirsti.

Taip susidarė palankios sąlygos ligoms plisti. Medžių atsparumą mažina ir tai, kad jie dažniausiai auginami sausesnėse dirvose, nei jų gimtuosiuose Amazonės atogrąžų miškuose.

Vabzdžių pernešamo auglių viruso sunku išvengti, o pagrindinė apsaugos priemonė – užkrėstų medžių naikinimas.

Mokslininkai jau nustatė, kad kai kurios Afrikoje auginamos kakavos rūšys šiai ligai atsparios, dabar stengiamasi išvesti dar atsparesnes veisles.

Floridoje, Majamyje įsikūręs Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamentas taip pat stengiasi nustatyti, kokie medžių genai lemia atsparumą virusui.

Tikimasi, kad ši technologija padės sukurti testą, parodysiantį, kurių medžių virusas nepaveiks.

 (Komentarų: 3)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: