Ramunė Rubinaitė
Tautų katilu vadinamame Londone savo skonį patenkinti gali ne tik kiniško, indiško ar greito maisto užkandinių gerbėjai, bet ir lietuviškus patiekalus mėgstantys žmonės. Šiuo metu Londone veikia apie pusšimtis lietuviškais produktais prekiaujančių parduotuvių ir keletas lietuviškus patiekalus siūlančių restoranų.
Lietuviško maisto parduotuvės pardavėja Neringa, paklausta, kokie produktai populiariausi tarp parduotuvės klientų, vardija platų prekių asortimentą: „Daugiausiai lietuviai perka lietuvišką duoną, kefyrą, grietinę, šaldytus cepelinus, čeburekus, koldūnus...“. Dešimtį metų Londone gyvenanti pardavėja pasakoja, jog jos pačios valgymo tradicijos gyvenant šiame mieste keitėsi nedaug, nes lietuviškas maistas moteriai skaniausias: „Dažniausiai valgom namuose, gaminam šaltibarščius, bulvinius blynus, na, viską, kaip ir Lietuvoje. Į greito maisto užkandines einam labai retai. Ir produktai lietuviški man labiau patinka. Atsimenu, kartą vietinėj parduotuvėj nusipirkau grietinės, uždėjau ant koldūnų, tai išsileido ir neliko nė matyt, kad grietinės dėta“, – prisimena Neringa.
Lietuviškas maistas – pelningas verslas
Dviejų lietuviško maisto parduotuvių „Rūtos gastronomas“ savininkė Rūta prisimena, jog pirmąją parduotuvę atidarė bijodama ir nežinodama, ar ji sulauks pakankamai lankytojų. Tačiau šiandien prekyba lietuviškais produktais plečiasi, moteris sako, jog klientų netrūksta ir džiaugiasi pelningu verslu: „Lietuviai lieka ištikimi lietuviškam skoniui, perka pieno produktus, mėsos gaminius, duoną. Žmonės nusiperka mūsų parduotuvėse viską, ko jiems reikia“, – sako Rūta. Į moteriai priklausančias parduotuves lietuviai ateina užsisakyti įvairių mišrainių, šaltienos, balandėlių, silkių, tortų ir kitų lietuvių mėgstamų patiekalų savo rengiamiems vakarėliams.
Lietuviško maisto prekybos verslu nesiskundžia ir parduotuvių tinklo „Smiltė“ vadovas Rimas Butkus: „Kai prieš penkerius metus nusprendėm atidaryti savo pirmą parduotuvę, man atrodė truputį juokinga – negi galima išgyventi iš lietuviškų dešrų prekybos? Bet jau po mėnesio supratau, kad tai gera idėja, kad tokia parduotuvė reikalinga. Lietuviai buvo išsiilgę lietuviško maisto, tad išpirkdavo viską, ką siūlydavome“. Šiandien R.Butkus kartu su žmona Dangira Jankauskaite vadovauja devynioms Londone ir kituose Didžiosios Britanijos miestuose įsikūrusioms lietuviškoms parduotuvėms. Prieš kelerius metus R.Butkus atidarė ir „Smiltės“ restoraną, kuriame lankytojų taip pat netrūksta: „Visus patiekalus gamina iš Lietuvos atvykusios virėjos. Pasirinkimas labai platus – nuo baltos mišrainės ir keptos duonos iki cepelinų, kepsnių ir šašlykų. Ir žmonių į restoraną ateina tiek, kad dažnai laisvų vietų pritrūksta“, – pasakoja R.Butkus.
Britams lietuviška virtuvė skani, bet riebi
Dauguma „Smiltės“ restorano klientų – lietuviškų patiekalų išsiilgę tautiečiai. Tačiau restorane apsilanko ir rusai, albanai, azijiečiai, o apie trečdalis lankytojų – anglai. R.Butkus sako, kad apie lietuvišką maistą iš anglų sulaukia tik gerų atsiliepimų, tačiau neslepia, jog lietuviškus patiekalus britiškam skrandžiui reikia priderinti: „Lietuviški patiekalai gana riebūs, todėl britams stengiamės patiekti valgius su kuo mažiau riebalų. Vis tik jie dažniausiai užsisako patiekalus, kurie jiems pažįstami – tai vištienos, žuvies, kiaulienos gaminiai. Britai ypač giria lietuvišką alų“, – apie klientus anglus pasakoja R.Butkus.
Kad britams lietuviška virtuvė per riebi, pastebi ir šiaurės Londone įsikūrusio lietuvių ir rusų restorano „Alfama“ padavėja Brigita: „Anglus gąsdina riebumas. Kaip atrodo mūsų cepelinas: mėsa, bulvė, maža to, dar ant jo uždėta riebi grietinė ir spirgučių padažas šalia. Visos mūsų mišrainės su majonezu. Dauguma patiekalų – iš bulvių ir mėsos. Tai sunkus maistas. Aš pati kai grįžtu į Lietuvą, pagalvoju, kaip riebiai lietuviai valgo. Net pienas, ir tas koks riebus“, – pasakoja penkerius metus Londone gyvenanti mergina.
Lietuviai pasiilgsta cepelinų
Brigita prisimena, jog prieš įsidarbindama lietuviško maisto restorane, lietuviškų patiekalų buvo pasiilgusi, nes gamindavo juos retai. Padavėja juokiasi, jog ir dabar pirmą kartą į restoraną užsukę seniai lietuviško maisto ragavę tautiečiai pirmiausiai užsisako cepelinų ir šaltibarščių. Paklausta, kaip gyvenant Londone keitėsi jos pačios valgymo įpročiai, Brigita pasakoja, jog išbandė indišką, kinišką ir japonišką virtuvę, labai pamėgo suši ir valgo kur kas daugiau jūros gėrybių nei Lietuvoje, nes pasirinkimas čia didesnis, o kaina – mažesnė. Tačiau didelių maitinimosi pokyčių mergina sako, neįgijusi.
Iš Sankt Peterburgo kilęs restorano „Alfama“ savininkas Maxim Vilochkin pasakoja, jog ateityje ketina kurti visą restoranų tinklą, kad buvusiose Sovietų sąjungos šalyse populiarūs valgiai būtų prieinami skirtinguose Londono rajonuose gyvenantiems žmonėms. M.Vilochkin tikslas – sudominti posovietinių šalių valgiais ne tik iš šių šalių atvykusius žmones, bet visus Londono gyventojus: „Mano restorano siekis buvo sujungti ir lankytojams pasiūlyti populiariausius ir geriausius posovietinėse šalyse gaminamus patiekalus, nes jie tuose regionuose gana panašūs – bulviniai blynai, plovas, šašlykai. Tačiau mes orientuojamės ne tik į šių šalių žmones, bet ir į britus, nes juk jų čia gyvena daugiausiai. Jei vietiniai gyventojai priėmė ir pamėgo kinų, japonų virtuvę, esu tikras, jie pamėgs ir buvusių Sovietų sąjungos šalių valgius“, – mano M.Vilochkin.
Komentarai
Geriausia paciam pagaminti cepelinus:))Ir zinai ka mali, ir maloniai paskui juos sunaikini:)) o restoranus galima ir kitu saliu pabandyti:))
Ar yra koks lietuviskas restoranas siaures Londone? O gal kas zino, kas pristato maista i namus? S londone 2 zona?
Dekui labai
o lincolno mieste yra kavine.ten tikri lietuviski cepelinai ,ar kas buvot////////////
kad antrarusiai, tai antrarusiai....ir nusirasiai cia nesamone, kad reiks uzeit...:))) ismaldos prasyt:))), nespjauk....gal tokiems antrarusiems ir reiks maldauti, kad pas juos ten kas uzsuktu, bet ne mums....pasislygstejusiems tokiu baisiu aptarnavimu, slygsciu maistu ir dar baisesne aplinka.....Yra daug vietu, kur galima jaukiau pasedeti, skaniau pavalgyti....kam valgyti ,,sava'' slygsciai pagaminta edala, jeigu gali skaniai pavalgyti kitokios salies virtuves?????? Gal lietuvisku arklidziu turetojai galvoja, kad ten leksim staciom galvom?? ne.....labai klystate, eskite patys savo arklidese ir kazin ar jusu pagaminta jovala estu arkliai?
Aptarnavimas siaubingas, toks jausmas,kad kaltas jog ten ateini
kaviniu lietuvisku lygis londone,primena sovietmety,bufetavis tokios snukeliais ispurtusiais,o ir kaineles nejuokingos,tik kad maistas nevertas,neisiu daugaiu niekas
NUOSTABI JAUKI KAVINE YRA WALTHAMSTOWE KRANTAS VADINASI
pritariu Airidai,tikra tiesa .Kad ir kaip bebutu bet nera noro net eiti i ta SMILTE nes daug negeru atsiliepimu girdejau.O del surauktu veidu taip pat.Na cia gi ant veidelio lietuviskas stampas uzdetas.
jus visi skundziates kad tai ar anip bet mes lietuviai kurie gyvename ispanijoje turime keles parduotuves ir tai ne lietuviskos ir mokam nezmoniskus pinigus uz kelis maist produktus taip kad nesiskuskyte a
nepatarciau vaziuoti i smilte valgyti paskutini karta valgydama saslyka galejai krtamtyt kaip guma mesa tikriausiai pati pigiausia su gyslom ir kremzlem. salia sedeje trys vaikinai grazino neisvirusius zirnius o uzsisakius stikline sulciu laukiau 15 minuciu. Padavejos veido israiska tolygisenos bobutes uzpakaliui,amzinai suraukta roza. Kiek girdejau is pazystamu Smilte jau bankrutuoja nes pastoviai tuscia klientai atrado nauja gera kokybiska maista restorane Juoda Balta.Puikus restoranas ,malonus aptarnavimas ir tikrai kokybiskai pagamintas maistas.Tai mano nuomone .
Girdejau nesenai atsidarys lietuviska virtuve potione Ilforde sekmadieniai, o cepelinai bus dideli kaip karmelavoje.
o ko cia parieniesi? ar eidavai pats/pati Lietuvoje i koki nors padugnyna valgyti ar laika praleisti? Nesakau, kad visi lietuviski restoranai Londone blogi, bet kiek esu buves, tai lygis tikrai toks pats kaip kokiame Lietuvos uzkampyje.
o tai jus bent buve tose lietuviskose kavine, a???? Ar matet koks ten lygis ir kokia fauna renkasi? A?
brangi lietuvaite!kur tu bebutum ir ka besakytum vis vien esi lietuvaite ir nevadink antrarusiais kabokeliais nes teks ir paciai uzsukti pavalgyt ar ismaldos prasyti.tad nespjauk,nes gali tekti paciai isgerti!!!!!
ar lietuvaite esi buvus visuose, kad taip kategoriskai gali sakyt, jog visi jie antrarusiai ir kabokeliai?:)
nedomina tokie antrarusiai lietuviski kabokeliai su visokiais neprasutaburniais:) Galetu kas nors rimtesni atidaryt
dar kazkoks gi stratforde yra
su kuo teko pakalbeti, kurie lankesi ir ten ir ten tai visi sako kad alfamoj pigiau ir skaniau, tik kad tarp ju atstumas, smilte rytuose, o alfama siaurej, maciau ju reklama yra kataloge sito puslapio
Ar galetumet kas nors patarti - kur yra isikure restoranai Smilte ir Alfama? Kaip supratau neturi jokio web puslapio.