Ataskaita: JK gyventojai dėl klimato turėtų sumažinti mėsos suvartojimą 20 proc. - Anglija.lt
 

Ataskaita: JK gyventojai dėl klimato turėtų sumažinti mėsos suvartojimą 20 proc. 

Ataskaita: JK gyventojai dėl klimato turėtų sumažinti mėsos suvartojimą 20 proc.
123RF nuotr.

Didžiosios Britanijos gyventojai turėtų mėsos ir pieno suvartojimą sumažinti 20 proc. bei mažinti maisto švaistymo apimtis, kad šalyje iki 2050 metų būtų pasiektas nulinis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, arba vadinamoji klimatui neutrali ekonomika.

Klimato kaitos komitetas savo ataskaitoje nurodo, kad šaliai siekiant įvykdyti užsibrėžtus tikslus, būtina keisti žemės naudojimą. Didžioji dalis tokių pokyčių būtų nacionaliniame lygmenyje, įskaitant naujo mokesčio įvedimą taršiausiems sektoriams, kad gautomis lėšomis būtų finansuojamas miškų atsodinimas.

Ekspertai taip pat sako, kad svarbus vaidmuo tenka ir atskiriems žmonėms bei žemių savininkams. Komitetas ragina vyriausybę sukurti schemas, kaip būtų skatinami ūkininkai, mažinantys dujų išmetimą ir apsaugantys laukinę gamtą.

Taip pat raginama statybos sektoriuje daugiau naudoti medienos ir atsisakyti statybinių medžiagų, kaip plienas, kurių gamybos metu į atmosferą išmetama daug dujų.

„Atsižvelgiant į iššūkio mastą, reikalingas jungtinis požiūris, kuris apimtų gamtos atkūrimą, ir tai nėra kažkoks pasirinktinas papildomas dalykas, net tai turi būti viso plano centrinė ašis“, – sakė „Natural England“ valdybos pirmininkas Tony Juniperis.

Jo teigimu, toks planas būtų skirtas „tiek ir sugauti anglį, tiek ir padėti mums prisitaikyti dabar prie neišvengiamo klimato kaitos poveikio“.

Savo ruožtu Nacionalinė ūkininkų sąjunga pažymi, kad Jungtinėje Karalystėje pagaminami maisto produktai yra vieni tvariausių pasaulyje, o jautienos gamybos metu išmetamas dujų kiekis sudaro pusę pasaulinio vidurkio.

Minėto komiteto ataskaitoje įvardijami penki tikslai siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos:

  1. Padidinti šalyje miškų plotą iki 2050 metų nuo 13 iki mažiausiai 17 proc., kiekvienais metais pasodinant maždaug 90-120 mln. medžių.
  2. Skatinti ūkininkavimo praktikas, kurios į aplinką išmeta mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų.
  3. Atkurti mažiausiai 50 aukštumų durpynų ir mažiausiai 25 proc. žemumų durpynų.
  4. Didinti energijai auginamų kultūrų plotus iki maždaug 23 tūkst. hektarų kiekvienais metais.
  5. Mažinti maisto švaistymo apimtis, dabar sudarančias 13.6 mln. tonų, kasmet po 20 proc. Be to, jautienos, avienos ir pieno produktų suvartojimas turėtų sumažėti mažiausiai 20 proc. žmogui, tačiau tai turėtų būti daroma laikantis dabartiniu sveikos mitybos gairių.

Ataskaita: JK gyventojai dėl klimato turėtų sumažinti mėsos suvartojimą 20 proc.
123RF nuotr.

Didžiosios Britanijos gyventojai turėtų mėsos ir pieno suvartojimą sumažinti 20 proc. bei mažinti maisto švaistymo apimtis, kad šalyje iki 2050 metų būtų pasiektas nulinis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, arba vadinamoji klimatui neutrali ekonomika.

Klimato kaitos komitetas savo ataskaitoje nurodo, kad šaliai siekiant įvykdyti užsibrėžtus tikslus, būtina keisti žemės naudojimą. Didžioji dalis tokių pokyčių būtų nacionaliniame lygmenyje, įskaitant naujo mokesčio įvedimą taršiausiems sektoriams, kad gautomis lėšomis būtų finansuojamas miškų atsodinimas.

Ekspertai taip pat sako, kad svarbus vaidmuo tenka ir atskiriems žmonėms bei žemių savininkams. Komitetas ragina vyriausybę sukurti schemas, kaip būtų skatinami ūkininkai, mažinantys dujų išmetimą ir apsaugantys laukinę gamtą.

Taip pat raginama statybos sektoriuje daugiau naudoti medienos ir atsisakyti statybinių medžiagų, kaip plienas, kurių gamybos metu į atmosferą išmetama daug dujų.

„Atsižvelgiant į iššūkio mastą, reikalingas jungtinis požiūris, kuris apimtų gamtos atkūrimą, ir tai nėra kažkoks pasirinktinas papildomas dalykas, net tai turi būti viso plano centrinė ašis“, – sakė „Natural England“ valdybos pirmininkas Tony Juniperis.

Jo teigimu, toks planas būtų skirtas „tiek ir sugauti anglį, tiek ir padėti mums prisitaikyti dabar prie neišvengiamo klimato kaitos poveikio“.

Savo ruožtu Nacionalinė ūkininkų sąjunga pažymi, kad Jungtinėje Karalystėje pagaminami maisto produktai yra vieni tvariausių pasaulyje, o jautienos gamybos metu išmetamas dujų kiekis sudaro pusę pasaulinio vidurkio.

Minėto komiteto ataskaitoje įvardijami penki tikslai siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos:

  1. Padidinti šalyje miškų plotą iki 2050 metų nuo 13 iki mažiausiai 17 proc., kiekvienais metais pasodinant maždaug 90-120 mln. medžių.
  2. Skatinti ūkininkavimo praktikas, kurios į aplinką išmeta mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų.
  3. Atkurti mažiausiai 50 aukštumų durpynų ir mažiausiai 25 proc. žemumų durpynų.
  4. Didinti energijai auginamų kultūrų plotus iki maždaug 23 tūkst. hektarų kiekvienais metais.
  5. Mažinti maisto švaistymo apimtis, dabar sudarančias 13.6 mln. tonų, kasmet po 20 proc. Be to, jautienos, avienos ir pieno produktų suvartojimas turėtų sumažėti mažiausiai 20 proc. žmogui, tačiau tai turėtų būti daroma laikantis dabartiniu sveikos mitybos gairių.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: