Dėl superbakterijos plitimo JK kaltos ... po tualeto neplaunamos rankos - Anglija.lt
 

Dėl superbakterijos plitimo JK kaltos ... po tualeto neplaunamos rankos 

Dėl superbakterijos plitimo JK kaltos ... po tualeto neplaunamos rankos
123RF nuotr.

Tai, kad žmonės po tualeto neplauna rankų, o ne netinkamai apdorota mėsa, yra pagrindinė priežastis, kodėl Didžiojoje Britanijoje plinta vaistams itin atspari žarninės lazdelės atmaina, paskelbė ekspertai.

Jie ištyrė tūkstančių kraujo, išmatų ir maisto mėginių ir nustatė, kad pagrindinė žmogaus žmogui perdavimo priežastis yra „vieno žmogaus fekalinių dalelių patekimas į kito žmogaus burną“. „Public Health England“ pabrėžia, kad rankų plovimas ir tinkama higiena yra itin svarbu užkertant kelią infekcijų plitimui.

Egzistuoja daug skirtingų žarninės lazdeles (E. Coli) atmainų. Dauguma jų yra nepavojingos, tačiau kai kurios sukelia rimtų ligų. Specialistai perspėja, kad šiuo metu plinta antibiotikams atspari žarninės lazdelės forma, ir tai kelia didelį nerimą.

Žarninė lazdelė yra dažniausia kraujo užkrėtimo priežastis, atsakinga už maždaug trečdalį visų Jungtinėje Karalystėje fiksuojamų atvejų. O antibiotikams atspari jos forma yra atsakinga už maždaug 10 proc. šių atvejų ir siekia apie 5 tūkst. atvejų per metus.

Žurnale „Lancet: Infectious Diseases“ paskelbtose tyrimo išvadose mokslininkai rašo, kad jų komanda išanalizavo 20 tūkst. žmogaus išmatų mėginių, 300 kraujo mėginių bei šimtus mėginių iš kanalizacijos, galvijų srutų ir mėsos, įskaitant jautieną, kiaulieną ir vištieną, bei nuo vaisių ir daržovių.

Viena bakterijos atmaina – ST131 – buvo aptikta daugumoje žmonių mėginių, paimtų iš visų trijų šaltinių. Ji taip pat buvo aptikta ir žarnyne, tačiau gali per šlapimo takus sukelti rimtų infekcijų.
Tačiau mėsoje bei galvijų srutose rastos atmainos buvo kitokios.

„Svarbiausia yra tai, kad yra labai nedidelis bakterijos atmainų perdavimas tarp žmogaus, vištų ir galvijų. Labiausiai tikėtinas antibiotikams atsparios žarninės lazdelės perdavimo kelias yra tiesiogiai žmogaus žmogui, kuomet vieno žmogaus fekalinės dalelės patenka į kito burną“, – sakė East Anglia universiteto Norwicho medicinos mokyklos profesorius Davidas Livermore'as.

Tačiau jis pabrėžė, kad vis tiek svarbu užtikrinti tinkamą maisto higieną ir atsargiai apdoroti žalią mėsą, nes egzistuoja ir kitų bakterijų, kuriuos šia maisto grandine gali patekti į žmonių organizmą ir sukelti apsinuodijimą maistu.

„Tačiau antibiotikams atsparios žarninės lazdelės atveju gerokai svarbiausia yra plauti rankas pasinaudojus tualetu“, – pabrėžė specialistas.

Dėl superbakterijos plitimo JK kaltos ... po tualeto neplaunamos rankos
123RF nuotr.

Tai, kad žmonės po tualeto neplauna rankų, o ne netinkamai apdorota mėsa, yra pagrindinė priežastis, kodėl Didžiojoje Britanijoje plinta vaistams itin atspari žarninės lazdelės atmaina, paskelbė ekspertai.

Jie ištyrė tūkstančių kraujo, išmatų ir maisto mėginių ir nustatė, kad pagrindinė žmogaus žmogui perdavimo priežastis yra „vieno žmogaus fekalinių dalelių patekimas į kito žmogaus burną“. „Public Health England“ pabrėžia, kad rankų plovimas ir tinkama higiena yra itin svarbu užkertant kelią infekcijų plitimui.

Egzistuoja daug skirtingų žarninės lazdeles (E. Coli) atmainų. Dauguma jų yra nepavojingos, tačiau kai kurios sukelia rimtų ligų. Specialistai perspėja, kad šiuo metu plinta antibiotikams atspari žarninės lazdelės forma, ir tai kelia didelį nerimą.

Žarninė lazdelė yra dažniausia kraujo užkrėtimo priežastis, atsakinga už maždaug trečdalį visų Jungtinėje Karalystėje fiksuojamų atvejų. O antibiotikams atspari jos forma yra atsakinga už maždaug 10 proc. šių atvejų ir siekia apie 5 tūkst. atvejų per metus.

Žurnale „Lancet: Infectious Diseases“ paskelbtose tyrimo išvadose mokslininkai rašo, kad jų komanda išanalizavo 20 tūkst. žmogaus išmatų mėginių, 300 kraujo mėginių bei šimtus mėginių iš kanalizacijos, galvijų srutų ir mėsos, įskaitant jautieną, kiaulieną ir vištieną, bei nuo vaisių ir daržovių.

Viena bakterijos atmaina – ST131 – buvo aptikta daugumoje žmonių mėginių, paimtų iš visų trijų šaltinių. Ji taip pat buvo aptikta ir žarnyne, tačiau gali per šlapimo takus sukelti rimtų infekcijų.
Tačiau mėsoje bei galvijų srutose rastos atmainos buvo kitokios.

„Svarbiausia yra tai, kad yra labai nedidelis bakterijos atmainų perdavimas tarp žmogaus, vištų ir galvijų. Labiausiai tikėtinas antibiotikams atsparios žarninės lazdelės perdavimo kelias yra tiesiogiai žmogaus žmogui, kuomet vieno žmogaus fekalinės dalelės patenka į kito burną“, – sakė East Anglia universiteto Norwicho medicinos mokyklos profesorius Davidas Livermore'as.

Tačiau jis pabrėžė, kad vis tiek svarbu užtikrinti tinkamą maisto higieną ir atsargiai apdoroti žalią mėsą, nes egzistuoja ir kitų bakterijų, kuriuos šia maisto grandine gali patekti į žmonių organizmą ir sukelti apsinuodijimą maistu.

„Tačiau antibiotikams atsparios žarninės lazdelės atveju gerokai svarbiausia yra plauti rankas pasinaudojus tualetu“, – pabrėžė specialistas.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: