JK kovojant su nutukimu įvestas cukraus mokestis duoda rezultatų - Anglija.lt
 

JK kovojant su nutukimu įvestas cukraus mokestis duoda rezultatų 

Kai kurie gamintojai sumažino cukraus kiekį gėrimuose, taip išvengdami mokesčių.

Kembridžo universiteto mokslininkai palygino savaitinius pirkimo duomenis 2019 m. kovo mėn.,  remiantis esamomis tendencijomis, kaip pirkimai būtų atrodę tą mėnesį, jei nebūtų taikomas cukraus mokestis.

Tyrimas parodė, kad nealkoholinių gėrimų apimtys išliko tokios pačios, tačiau cukraus kiekis tuose gėrimuose sumažėjo beveik trečdaliu, t. y. maždaug 10 proc. vienam namų ūkiui per savaitę.

Dr. Davidas Pellas iš Kembridžo universiteto Dietos ir aktyvumo tyrimų centro sakė: „10 proc. sumažėjęs cukraus kiekis, tik iš gaiviųjų gėrimų, gali skambėti kukliai, tačiau mes žinome, kad yra ryšys tarp mūsų suvartojamų saldžių gėrimų kiekio ir nutukimo, 2 tipo cukrinis diabetas bei aukšto kraujospūdžio.

„Net palyginti nedidelio cukraus kiekio išėmimas turėtų turėti didelį poveikį nutukusių ir diabetu sergančių žmonių skaičiui”, – pridūrė jis.

Profesorius Martinas White'as, taip pat iš Kembridžo universiteto sakė: „Panašu, kad gaiviųjų gėrimų pramonės rinkliava sumažino cukraus kiekį, kurį žmonės perka gaiviuosiuose gėrimuose, nepaveikdami bendros parduodamų gaiviųjų gėrimų apimties. Jo teigimu, tai greičiausiai buvo dėl to, kad gamintojai pertvarkė savo produktus ir sumažino cukraus kiekį gėrimuose, taip pat vartotojai pasirinko mažesnes cukraus alternatyvas”.

„Tai yra naudinga visuomenės sveikatai ir maisto pramonei - ji gali pagerinti žmonių sveikatą ir neturi jokio neigiamo poveikio įmonių parduodamų gaiviųjų gėrimų kiekiui“, - pridūrė jis.

Duomenis surinko rinkos tyrimų bendrovė „Kantar Worldpanel“, kuri paprašė dalyvaujančių namų ūkių registruoti savaitinius maisto ir gėrimų pirkimus.

Kai kurie gamintojai sumažino cukraus kiekį gėrimuose, taip išvengdami mokesčių.

Kembridžo universiteto mokslininkai palygino savaitinius pirkimo duomenis 2019 m. kovo mėn.,  remiantis esamomis tendencijomis, kaip pirkimai būtų atrodę tą mėnesį, jei nebūtų taikomas cukraus mokestis.

Tyrimas parodė, kad nealkoholinių gėrimų apimtys išliko tokios pačios, tačiau cukraus kiekis tuose gėrimuose sumažėjo beveik trečdaliu, t. y. maždaug 10 proc. vienam namų ūkiui per savaitę.

Dr. Davidas Pellas iš Kembridžo universiteto Dietos ir aktyvumo tyrimų centro sakė: „10 proc. sumažėjęs cukraus kiekis, tik iš gaiviųjų gėrimų, gali skambėti kukliai, tačiau mes žinome, kad yra ryšys tarp mūsų suvartojamų saldžių gėrimų kiekio ir nutukimo, 2 tipo cukrinis diabetas bei aukšto kraujospūdžio.

„Net palyginti nedidelio cukraus kiekio išėmimas turėtų turėti didelį poveikį nutukusių ir diabetu sergančių žmonių skaičiui”, – pridūrė jis.

Profesorius Martinas White'as, taip pat iš Kembridžo universiteto sakė: „Panašu, kad gaiviųjų gėrimų pramonės rinkliava sumažino cukraus kiekį, kurį žmonės perka gaiviuosiuose gėrimuose, nepaveikdami bendros parduodamų gaiviųjų gėrimų apimties. Jo teigimu, tai greičiausiai buvo dėl to, kad gamintojai pertvarkė savo produktus ir sumažino cukraus kiekį gėrimuose, taip pat vartotojai pasirinko mažesnes cukraus alternatyvas”.

„Tai yra naudinga visuomenės sveikatai ir maisto pramonei - ji gali pagerinti žmonių sveikatą ir neturi jokio neigiamo poveikio įmonių parduodamų gaiviųjų gėrimų kiekiui“, - pridūrė jis.

Duomenis surinko rinkos tyrimų bendrovė „Kantar Worldpanel“, kuri paprašė dalyvaujančių namų ūkių registruoti savaitinius maisto ir gėrimų pirkimus.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: