Kaip užkirsti kelią peršalimo ligoms ir kaip elgtis susirgus? 

Šildymo sezono metu patalpos turi būti gerai vėdinamos, oro drėgnumas pakankamas.
Taip pat svarbu laikytis racionalaus darbo ir poilsio režimo, nes žmonės dažnai negalvoja apie savo sveikatą - daug dirba, nekokybiškai ilsisi, mažai miega. Praktikoje tenka stebėti, kad tie, kurie nepailsi, peršalimo ligomis serga dažniau.
Valgyti reikia įvairų maistą, nes valgant monotonišką maistą organizmas negauna visų jam reikalingų medžiagų. Alkoholis ir rūkymas taip pat silpnina imunitetą.

Iš imunitetą stimuliuojančių medžiagų rekomenduoju vartoti imbiero, medaus (jei žmogus nėra šiems produktams alergiškas), česnako.

Susirgus nepadauginkite vitaminų ir paracetamolio. Jeigu organizmui trūko vitaminų prieš susergant, susirgus gerti dideles jų dozes jau per vėlu.

Pasireiškus negalavimo simptomams, visų pirma patartina gulėti lovoje. Nedelsiant kreiptis į gydytoją reikėtų, jei atsirado dusulys, pradėjote kosėti, karščiuoti (>38,90C). Aukšta temperatūra, vidutinio stiprumo ir stiprūs raumenų, kaulų skausmai būdingesni gripui nei paprastam peršalimui. Jei ligonis karščiuoja, prakaituoja, yra varginamas šaltkrėčio, stipriai kosėja, - jis gali sirgti pneumonija, tad reikia gydymo antibiotikais.

Apskritai, būtina kreiptis į gydytoją, jei peršalimo simptomai užtrunka ilgiau nei savaitę (nes reikia įsitikinti, ar neatsirado komplikacijų). Sergant lėtinėmis ligomis padidėja komplikacijų rizika, todėl į gydytoją reiktų kreiptis anksčiau.
Noriu atkreipti dėmesį, kad mažesnės nei 38,5 laipsnių kūno temperatūros mažinti vaistais suaugusiajam nėra būtina. Temperatūra padeda organizmo imuninei sistemai kovoti su infekcija. Reikia gulėti lovoje, gerti daug skysčių.

Pabaigai priminsiu apie vištienos sriubą su riekele skrudintos duonos, dar vadinamą „žydišku penicilinu“, kuri padeda greičiau susidoroti su peršalimu. Senąjį naminį vaistą jau pripažino mokslininkai. Mat vištienos sultinyje yra daug įvairių naudingų sudedamųjų dalių: cinko, kuris neleidžia virusams daugintis, baltymo cisteino, kuris slopina uždegimą. Poveikį sustiprina prieskoniai, pvz., aitriosios paprikos arba imbiero šaknis.

Parengė Ala Ragauskienė,
„Baltic Medical Centre“ vidaus ligų gydytoja

Anglija.lt

Anglija.lt naujienas ar jų dalį publikuoti ir/ar kitaip naudoti be raštiško "Anglija.lt Ltd." sutikimo draudžiama.

Šildymo sezono metu patalpos turi būti gerai vėdinamos, oro drėgnumas pakankamas.
Taip pat svarbu laikytis racionalaus darbo ir poilsio režimo, nes žmonės dažnai negalvoja apie savo sveikatą - daug dirba, nekokybiškai ilsisi, mažai miega. Praktikoje tenka stebėti, kad tie, kurie nepailsi, peršalimo ligomis serga dažniau.
Valgyti reikia įvairų maistą, nes valgant monotonišką maistą organizmas negauna visų jam reikalingų medžiagų. Alkoholis ir rūkymas taip pat silpnina imunitetą.

Iš imunitetą stimuliuojančių medžiagų rekomenduoju vartoti imbiero, medaus (jei žmogus nėra šiems produktams alergiškas), česnako.

Susirgus nepadauginkite vitaminų ir paracetamolio. Jeigu organizmui trūko vitaminų prieš susergant, susirgus gerti dideles jų dozes jau per vėlu.

Pasireiškus negalavimo simptomams, visų pirma patartina gulėti lovoje. Nedelsiant kreiptis į gydytoją reikėtų, jei atsirado dusulys, pradėjote kosėti, karščiuoti (>38,90C). Aukšta temperatūra, vidutinio stiprumo ir stiprūs raumenų, kaulų skausmai būdingesni gripui nei paprastam peršalimui. Jei ligonis karščiuoja, prakaituoja, yra varginamas šaltkrėčio, stipriai kosėja, - jis gali sirgti pneumonija, tad reikia gydymo antibiotikais.

Apskritai, būtina kreiptis į gydytoją, jei peršalimo simptomai užtrunka ilgiau nei savaitę (nes reikia įsitikinti, ar neatsirado komplikacijų). Sergant lėtinėmis ligomis padidėja komplikacijų rizika, todėl į gydytoją reiktų kreiptis anksčiau.
Noriu atkreipti dėmesį, kad mažesnės nei 38,5 laipsnių kūno temperatūros mažinti vaistais suaugusiajam nėra būtina. Temperatūra padeda organizmo imuninei sistemai kovoti su infekcija. Reikia gulėti lovoje, gerti daug skysčių.

Pabaigai priminsiu apie vištienos sriubą su riekele skrudintos duonos, dar vadinamą „žydišku penicilinu“, kuri padeda greičiau susidoroti su peršalimu. Senąjį naminį vaistą jau pripažino mokslininkai. Mat vištienos sultinyje yra daug įvairių naudingų sudedamųjų dalių: cinko, kuris neleidžia virusams daugintis, baltymo cisteino, kuris slopina uždegimą. Poveikį sustiprina prieskoniai, pvz., aitriosios paprikos arba imbiero šaknis.

Parengė Ala Ragauskienė,
„Baltic Medical Centre“ vidaus ligų gydytoja

 (Komentarų: 6)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai:

Kiti kategorijos straipsniai:

Kiti kategorijos straipsniai: