Nuo stalų Britanijoje gali dingti ... žuvis su bulvytėmis - Anglija.lt
 

Nuo stalų Britanijoje gali dingti ... žuvis su bulvytėmis 

Nuo stalų Britanijoje gali dingti ... žuvis su bulvytėmis
123RF nuotr.

Tradicinis JK patiekalas – kepta žuvis su bulvytėmis – gali visam laikui dingti nuo stalų dėl pasaulinio atšilimo, perspėja mokslininkai.

Jų teigimu, dėl kylančios temperatūros, kuri mažina deguonies kiekį vandenynuose, gali išnykti tokios didesnės jūrų gyvūnijos rūšys, kaip juodadėmė menkė ir atlantinė menkė, kurios yra naudojamos minėtam patiekalui ruošti.

Tokia mokslininkių prognozė yra paremta analize, atlikta atliekant tyrimus su skirtingų dydžių vėžiagyviais, kurių yra gausu Antarkties regione. Kai vandenyje sumažėdavo deguonies kiekis, sumažėdavo šių vėžiagyvių dydis. Mokslininkai sako, kad tokie rezultatai paremia teoriją, kad didesni gyviai jautriau reaguoja į klimato pokyčius.

Ankstesni tyrimai leidžia teigti, kad Britanijos aludžių klasikos – žuvies su bulvytėmis – porcijos iki 2050 metų sumažės penktadaliu.

Specialistai aiškina, kad minėtų rūšių menkių populiacijai itin pakenkė perteklinė žvejyba. Visai neseniai trys žūklės rajonai Šiaurės jūroje ir vakarinėje Škotijos dalyje buvo pašalinti iš tvaraus jūrų gėrybių sąrašo, nes žuvų kiekis juose 2017 metais sumažėjo žemiau priimtino lygio.

Dešimtajame dešimtmetyje prie Niūfaundlendo Kanadoje valdžia buvo priverstas uždrausti menkių žvejybą, nes kilo grėsmė, jog šios žuvys visai išnyks.

Mokslininkai taip pat sako, kad kylanti jūrų temperatūra ne tik mažina menkių dydį, bet ir skatina jas keltis į vėsesnius vandenis šiauriau. Savo ruožtu JK vandenyse gali atsirasti žuvų, kurių iki šiol tradiciškai čia nebuvo pagaunama. Jau dabar pagauname vis daugiau sepijų ir sardinių.

Nuo stalų Britanijoje gali dingti ... žuvis su bulvytėmis
123RF nuotr.

Tradicinis JK patiekalas – kepta žuvis su bulvytėmis – gali visam laikui dingti nuo stalų dėl pasaulinio atšilimo, perspėja mokslininkai.

Jų teigimu, dėl kylančios temperatūros, kuri mažina deguonies kiekį vandenynuose, gali išnykti tokios didesnės jūrų gyvūnijos rūšys, kaip juodadėmė menkė ir atlantinė menkė, kurios yra naudojamos minėtam patiekalui ruošti.

Tokia mokslininkių prognozė yra paremta analize, atlikta atliekant tyrimus su skirtingų dydžių vėžiagyviais, kurių yra gausu Antarkties regione. Kai vandenyje sumažėdavo deguonies kiekis, sumažėdavo šių vėžiagyvių dydis. Mokslininkai sako, kad tokie rezultatai paremia teoriją, kad didesni gyviai jautriau reaguoja į klimato pokyčius.

Ankstesni tyrimai leidžia teigti, kad Britanijos aludžių klasikos – žuvies su bulvytėmis – porcijos iki 2050 metų sumažės penktadaliu.

Specialistai aiškina, kad minėtų rūšių menkių populiacijai itin pakenkė perteklinė žvejyba. Visai neseniai trys žūklės rajonai Šiaurės jūroje ir vakarinėje Škotijos dalyje buvo pašalinti iš tvaraus jūrų gėrybių sąrašo, nes žuvų kiekis juose 2017 metais sumažėjo žemiau priimtino lygio.

Dešimtajame dešimtmetyje prie Niūfaundlendo Kanadoje valdžia buvo priverstas uždrausti menkių žvejybą, nes kilo grėsmė, jog šios žuvys visai išnyks.

Mokslininkai taip pat sako, kad kylanti jūrų temperatūra ne tik mažina menkių dydį, bet ir skatina jas keltis į vėsesnius vandenis šiauriau. Savo ruožtu JK vandenyse gali atsirasti žuvų, kurių iki šiol tradiciškai čia nebuvo pagaunama. Jau dabar pagauname vis daugiau sepijų ir sardinių.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: