Tyrimas: mažas vitamino D lygis organizme didina užsikrėtimo koronavirusu riziką 

Tyrimas: mažas vitamino D lygis organizme didina užsikrėtimo koronavirusu riziką
123RF nuotr.

Naujausio mokslinio tyrimo preliminarūs rezultatai rodo, kad mažas vitamino kiekis žmogaus organizme didina užsikrėtimo ir mirties nuo koronaviruso riziką.

Šio tyrimo metu mokslininkai lygino vidutinio vitamino D lygio žmonių organizme dvidešimtyje Europos šalių, kuriose plinta koronavirusas, su užsikrėtimo ir mirtingumo duomenimis. Tyrimo metu buvo nustatytas įtikinamas ryšys, jog šalyse, kur žmonių organizme vitamino D lygis yra mažesnis, yra didžiausias mirtingumas ir daugiausia užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Mes manome, kad galime rekomenduoti vartoti vitamino D papildų apsisaugoti nuo SARS-CoV2 infekcijos“, – nurodo „Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust“ ir East Anglia universiteto mokslininkai.

Naujausios tyrimo metu buvo panaudoti pernai atlikto tyrimo dėl vitamino D duomenys. Pastarąjį atliko Amsterdamo „Vrije Universiteit“ medicinos profesorius emeritas Paulis Lipsas. Savo tyrimo metu jis surinko informacijos apie vitamino D lygį žmonių organizme Europos ir Artimųjų Rytų šalyse. Tyrimui dėl vitamino D buvo ištirta tūkstančiai žmonių.

Naujausio tyrimo metu, kuomet buvo tiriamas šio vitamino efektyvumas prieš COVID-19, buvo paimti dvidešimties šalių duomenys, kad būtų atmesti bet kokie paveikti rezultatus galintys veiksniai, kaip, pavyzdžiu, geografinė platuma, kurioje yra šalis.

Nustatyta, kad vidutinis vitamino D kiekis serumo mėginiuose buvo 56 nmol/l. Mažesnis nei 30 nmol/l rezultatas rodė, kad vitamino D organizme „labai trūksta“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad nerimą keliantys maži vitamino D lygiai buvo nustatyti vyresnio amžiaus žmonėms, kurie patenka ir į rizikos grupę užsikrėsti koronavirusu.

„Tyrimas parodė, kad Ispanijoje vidutinis vitamino D lygis vyresnio amžiaus žmonių organizme yra 26nmol/L, Italijoje – 28 nmol/L, o Skandinavijos šalyse – 45 nmol/L, – rašo tyrimo autoriai. – Šveicarijoje slaugos namuose vidutinis vitamino D lygis yra 23 nmol/L, o Italijoje buvo nustatyta, kad 76 proc. vyresnių nei 70 metų moterų organizme vitamino D lygis buvo mažesnis už 30nmol/L. O tai yra šalys, kur yra daugiausia COVID-19 atvejų, o vyresnio amžiaus žmonės yra rizikos grupėje dėl sergamumo koronavirusu bei mirtingumo nuo jo.“

Kol kas neaišku, kodėl vitaminas D gali šiek tiek apsaugoti nuo koronaviruso. Tačiau žinoma, kad pakankamas šio vitamino kiekis mažina kitų kvėpavimo takų ligų, kaip sezoninis gripas, tuberkuliozė ir vaikų astma, riziką.

Daugiau apie šį tyrimą galite pasiskaityti Research Square portale.

Tyrimas: mažas vitamino D lygis organizme didina užsikrėtimo koronavirusu riziką
123RF nuotr.

Naujausio mokslinio tyrimo preliminarūs rezultatai rodo, kad mažas vitamino kiekis žmogaus organizme didina užsikrėtimo ir mirties nuo koronaviruso riziką.

Šio tyrimo metu mokslininkai lygino vidutinio vitamino D lygio žmonių organizme dvidešimtyje Europos šalių, kuriose plinta koronavirusas, su užsikrėtimo ir mirtingumo duomenimis. Tyrimo metu buvo nustatytas įtikinamas ryšys, jog šalyse, kur žmonių organizme vitamino D lygis yra mažesnis, yra didžiausias mirtingumas ir daugiausia užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Mes manome, kad galime rekomenduoti vartoti vitamino D papildų apsisaugoti nuo SARS-CoV2 infekcijos“, – nurodo „Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust“ ir East Anglia universiteto mokslininkai.

Naujausios tyrimo metu buvo panaudoti pernai atlikto tyrimo dėl vitamino D duomenys. Pastarąjį atliko Amsterdamo „Vrije Universiteit“ medicinos profesorius emeritas Paulis Lipsas. Savo tyrimo metu jis surinko informacijos apie vitamino D lygį žmonių organizme Europos ir Artimųjų Rytų šalyse. Tyrimui dėl vitamino D buvo ištirta tūkstančiai žmonių.

Naujausio tyrimo metu, kuomet buvo tiriamas šio vitamino efektyvumas prieš COVID-19, buvo paimti dvidešimties šalių duomenys, kad būtų atmesti bet kokie paveikti rezultatus galintys veiksniai, kaip, pavyzdžiu, geografinė platuma, kurioje yra šalis.

Nustatyta, kad vidutinis vitamino D kiekis serumo mėginiuose buvo 56 nmol/l. Mažesnis nei 30 nmol/l rezultatas rodė, kad vitamino D organizme „labai trūksta“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad nerimą keliantys maži vitamino D lygiai buvo nustatyti vyresnio amžiaus žmonėms, kurie patenka ir į rizikos grupę užsikrėsti koronavirusu.

„Tyrimas parodė, kad Ispanijoje vidutinis vitamino D lygis vyresnio amžiaus žmonių organizme yra 26nmol/L, Italijoje – 28 nmol/L, o Skandinavijos šalyse – 45 nmol/L, – rašo tyrimo autoriai. – Šveicarijoje slaugos namuose vidutinis vitamino D lygis yra 23 nmol/L, o Italijoje buvo nustatyta, kad 76 proc. vyresnių nei 70 metų moterų organizme vitamino D lygis buvo mažesnis už 30nmol/L. O tai yra šalys, kur yra daugiausia COVID-19 atvejų, o vyresnio amžiaus žmonės yra rizikos grupėje dėl sergamumo koronavirusu bei mirtingumo nuo jo.“

Kol kas neaišku, kodėl vitaminas D gali šiek tiek apsaugoti nuo koronaviruso. Tačiau žinoma, kad pakankamas šio vitamino kiekis mažina kitų kvėpavimo takų ligų, kaip sezoninis gripas, tuberkuliozė ir vaikų astma, riziką.

Daugiau apie šį tyrimą galite pasiskaityti Research Square portale.

 (Komentarų: 1)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai:

Kiti kategorijos straipsniai:

Kiti kategorijos straipsniai: