Pirkėjų dėmesiui - nauja produktų sudėties ženklinimo tvarka - Anglija.lt
 

Pirkėjų dėmesiui - nauja produktų sudėties ženklinimo tvarka 

Nuo kitų metų Jungtinės Karalystės parduotuvėse visi maisto produktai bus žymimi pagal naująją tvarką, informuoja Vyriausybės atstovai spaudai, informuoja BBC žinių tarnyba.

Naujasis ženklinimas nebus privalomas, gamintojai galės savo ruožtu apsispręsti, ar nori jį taikyti, tačiau Vyriausybės atstovai įsitikinę, kad gamintojai bus geranoriški.

Etikečių dizainas bus tikslinamas ir aptariamas vėliau šią savaitę, tačiau jau dabar aišku esminė informacija, kuri bus nurodoma etiketėse: skirtingomis spalvomis ir žodžiais "high", "medium" ir "low" bus nurodomi produkto sudėtyje esantys riebalų, druskos, cukraus ir kalorijų kiekiai.

Iki prieita šio sprendimo įvesti bendrą produktų ženklinimo sistemą, diskusijos truko kelerius metus, o įvesti vienodą ženklinimo sistemą pasirodė kone neįmanoma misija, tad per kelerius metus rinkoje pasirodydavo vis kitoniško žymėjimo pavyzdžių.

Manoma, kad naujoji sistema padės suvaldyti vieną didžiausių Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistemos problemų - augantį žmonių su viršsvoriu ir nutukimu kiekį.

Tiesa, bandymų kovoti su viršsvoriu gerinant maisto produktų ženklinimo sistemą jau būta. Nemaža perpardavinėtojų ar gamintojų jau kurį laiką produktus žymėjo taikydami vadinamąją "šviesoforo sistemą", kitaip tariant, sveikiausi produktai buvo ženklinami žaliomis etiketėmis, o labiausiai pavojingi sveikatai - raudonomis. Kiti gamintojai mieliau taikė "paros normos" ženklinimo sistemą, kai ant produkto pakuotės pažymima, kiek nuošimčių paros normos kalorijų esama produkte.

Sunkiausia užduotis vyriausybei pasirodė ne nuspręsti, kokiu būdu gamintojai turėtų ženklinti produktus, o apsispręsti, ar ženklinimas turi tapti privalomas, ar ne. Po ilgų konsultacijų su Europos Sąjungos ekspertais, Vyriausybė atsisakė ketinimų naująjį ženklinimą įvesti kaip privalomą tvarką - tokiu atveju ženklinimas būtų privalomas visoms ES valstybėms, o tai praktiškai neįmanoma.

Visuomenės sveikatos ministrė Anna Soubry aiškina, kad viena ženklinimo sistema būtų naudinga vartotojams, mat, anot tyrėjų, jie sumyšta nuo daugybės skirtingų ženklinimo būdų, o esant vienodai sistemai, jie iš pirmo žvilgsnio matys, kokia jų pasirinkto maisto sudėtis ir turės galimybę greičiau išsirinkti sveikiausią produktą.

"Nutukimas ir netinkama mityba Nacionalinei sveikatos agentūrai kasmet kainuoja milijardus svarų sterlingų. Net ir nedideli mitybos pokyčiai gali turėti didelį poveikį žmonių sveikatai ir užkirsti kelią rastis sunkioms - pavyzdžiui, širdies - ligoms," aiškina A.Soubry.


Nuo kitų metų Jungtinės Karalystės parduotuvėse visi maisto produktai bus žymimi pagal naująją tvarką, informuoja Vyriausybės atstovai spaudai, informuoja BBC žinių tarnyba.

Naujasis ženklinimas nebus privalomas, gamintojai galės savo ruožtu apsispręsti, ar nori jį taikyti, tačiau Vyriausybės atstovai įsitikinę, kad gamintojai bus geranoriški.

Etikečių dizainas bus tikslinamas ir aptariamas vėliau šią savaitę, tačiau jau dabar aišku esminė informacija, kuri bus nurodoma etiketėse: skirtingomis spalvomis ir žodžiais "high", "medium" ir "low" bus nurodomi produkto sudėtyje esantys riebalų, druskos, cukraus ir kalorijų kiekiai.

Iki prieita šio sprendimo įvesti bendrą produktų ženklinimo sistemą, diskusijos truko kelerius metus, o įvesti vienodą ženklinimo sistemą pasirodė kone neįmanoma misija, tad per kelerius metus rinkoje pasirodydavo vis kitoniško žymėjimo pavyzdžių.

Manoma, kad naujoji sistema padės suvaldyti vieną didžiausių Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistemos problemų - augantį žmonių su viršsvoriu ir nutukimu kiekį.

Tiesa, bandymų kovoti su viršsvoriu gerinant maisto produktų ženklinimo sistemą jau būta. Nemaža perpardavinėtojų ar gamintojų jau kurį laiką produktus žymėjo taikydami vadinamąją "šviesoforo sistemą", kitaip tariant, sveikiausi produktai buvo ženklinami žaliomis etiketėmis, o labiausiai pavojingi sveikatai - raudonomis. Kiti gamintojai mieliau taikė "paros normos" ženklinimo sistemą, kai ant produkto pakuotės pažymima, kiek nuošimčių paros normos kalorijų esama produkte.

Sunkiausia užduotis vyriausybei pasirodė ne nuspręsti, kokiu būdu gamintojai turėtų ženklinti produktus, o apsispręsti, ar ženklinimas turi tapti privalomas, ar ne. Po ilgų konsultacijų su Europos Sąjungos ekspertais, Vyriausybė atsisakė ketinimų naująjį ženklinimą įvesti kaip privalomą tvarką - tokiu atveju ženklinimas būtų privalomas visoms ES valstybėms, o tai praktiškai neįmanoma.

Visuomenės sveikatos ministrė Anna Soubry aiškina, kad viena ženklinimo sistema būtų naudinga vartotojams, mat, anot tyrėjų, jie sumyšta nuo daugybės skirtingų ženklinimo būdų, o esant vienodai sistemai, jie iš pirmo žvilgsnio matys, kokia jų pasirinkto maisto sudėtis ir turės galimybę greičiau išsirinkti sveikiausią produktą.

"Nutukimas ir netinkama mityba Nacionalinei sveikatos agentūrai kasmet kainuoja milijardus svarų sterlingų. Net ir nedideli mitybos pokyčiai gali turėti didelį poveikį žmonių sveikatai ir užkirsti kelią rastis sunkioms - pavyzdžiui, širdies - ligoms," aiškina A.Soubry.


 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: