Po Seimo rinkimų prakalbo JK lietuviai: ko iš naujųjų parlamentarų nori emigrantai? - Anglija.lt
 

Po Seimo rinkimų prakalbo JK lietuviai: ko iš naujųjų parlamentarų nori emigrantai? 

Įkėlė UK Emigrantai. Tai yra skaitytojo įkelta informacija, ir Anglija.lt Ltd už turinį neatsako.

Lietuvoje išrinkus naują Seimą netyli niekas – savo nuomonės neslepia nei visuomenės lyderiai, nei eiliniai Lietuvos piliečiai. Vis dėlto, dažnai pamirštama, kad nuomonę turi ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

Po praėjusių Seimo rinkimų Anglija.lt redakcija sulaukė laiško, kuriame JK lietuviai bando užmegzti pokalbį su naujaisiais parlamentarais. Naujasis Seimas Anglijos lietuviams – viltis, jog iki šiol kiekvieno emigranto gyvenimą kartinusios problemos bus pradėtos spręsti. Apie tai, ko iš Lietuvos valdžios nori Anglijos lietuviai, skaitykite redakcijai atsiųstame laiške apačioje.

*Kalba netaisyta

"Gerbiami naujai išrinkti seimo nariai,

Tuo tarpu, kol galvosite kur dingo mūsų, emigrantų, balsai ir kodėl mes nenorime grįžti į Tėvynę? Mes norime priminti kodėl jaučiamės nereikalingi Lietuvai. Kodėl nejaučiame gylaus ryšio su gimtąją šalim ir kodėl greičiausiai dauguma Lietuvos piliečių rinksis kitos šalies pilietybę netrukus kuo sparčiau.

Nuoširdžiai tikimės, kad šis laiškas suvirpins naujai išrinktų Seimo narių sąžines dėl dvigubos pilietybės ir kitų problemų, slegiančių mūsų pečius. Kreipiamės į Jus pirmiausia su prašymu, kad atkreiptumėte dėmesį į Jungtinės Karalystės (toliau –UK) gyvenančių tautiečių rūpesčius ir lūkesčius.

Kaip žinia, tvarkantis dokumentus Lietuvos Respublikos Ambasadoje UK, gali nutikti taip, kad mūsų dokumentai bus negaliojantys, notaro patvirtinti dokumentai nebus priimti Lietuvoje, o už pasų keitimą mokėsime net 2,5 karto daugiau nei Lietuvoje.

Ir tai mums pavyks padaryti, tik jei prisiskambinsime į LR Ambasadą UK iš maždaugA 20-to karto. Jei taip atsitiktų, kad pavėluojama laiku atvykti į ambasadą, mums nebus leidžiama registruotis pakartotinai ilgą laiką.

Šiuo metu pasą ir asmens tapatybės kortelę (ATK) galime išsiimti LR ambasadoje UK. Už suaugusio pasą mokame 100 eurų, tiek pat tenka pakloti ir už ATK, nepilnamečiams pasas kainuoja 35 eurai.

Tuo tarpu, Lietuvoje ATK kaina bendra tvarka (per vieną mėnesį) - 8,60 EUR, paso keitimas bendra tvarka (per vieną mėnesį) - 43 EUR. Už nepilnamečių paso išdavimą Lietuvoje tenka mokėti kiek mažesnę sumą, - 21,50 EUR. Ir tokį mokesčio dydį numato LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSULINIO MOKESČIO ĮSTATYMO
4 straipsnis:

„1. Konsulinis mokestis yra ne mažesnis kaip 2 eurai ir ne didesnis kaip 500 eurų. Jis apskaičiuojamas atsižvelgiant į:

1) išlaidas, kurias patiria Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijos ar įstaigos vykdydamos konsulinių įstaigų prašymus dėl su konsulinių veiksmų atlikimu susijusių paslaugų teikimo;
2) išlaidas darbui, susijusiam su konsulinių įstaigų atliekamais konsuliniais veiksmais, apmokėti;
3) Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus;
4) išlaidas teisės aktų nustatytų reikalavimų įvykdymui patikrinti“.
10 straipsnis skelbia, jog „konsulinis mokestis įskaitomas į valstybės biudžetą.“

Viskas atrodo gražu ir teisinga, jei nebūtų vieno „bet“. Pastaruoju metu vis labiau kelia nerimą keletas aspektų, į kuriuos ir norime atkreipti dėmesį, paviešinti bei informuoti visus emigrantus ar turistus besilankančius Didžiojoje Britanijoje ir Jus, Seimo nariai.

2011 m. kovo mėn. surašymo duomenimis, Anglijoje gyveno 95 tūkst. 730 Lietuvoje gimusių žmonių. Vien sostinėje, Londone, – 39 tūkst. Jungtinės Karalystės ambasadorius Davidas Huntas gruodį paskelbtame interviu „Lietuvos žinioms“ teigė, kad UK gyveno apie 230 tūkst. lietuvių.

Praeitą savaitę LR ambasados UK Ministras Patarėjas Antanas Muralis patvirtino, kad 2015 metais oficialiai registruotų lietuvių padaugėjo net 156 tūkstančiais, vadinasi, galima drąsiai teigti, kad greičiausiai emigrantų iš Lietuvos Didžiojoje Britanijoje gali būti daugiau nei 300 tūkstančių.

Ši statistika verčia nerimauti, nes pats ambasados darbas UK yra visiškai neefektyvus, be to, labai brangus, o pats aptarnavimo lygis gali būti prilyginamas diktatūrai, nes emigrantai neturi jokių teisių. Jie negali gauti skubios pagalbos ir dar baudžiami neatvykus laiku į ambasadą.

Vienai tautietei šiaip ne taip pavyko susisiekti su Ministro patarėju Antanu Muraliu telefonu. Jis sutiko atsakyti į keletą klausimų.

Anot A.Muralio, į klausimą, kodėl taip sunku prisiskambinti į ambasadą, atsakė, jog taip yra dėl to, kad daug skambinančių. Į klausimą, ar nebus planuojama ateityje tobulinama skambučių priėmimo sistema, A. Muralis teigė, kad jiems būtų daug patogiau atsakyti į elektroninius laiškus. Mat UK ambasada sulaukia apie 500-600 žmonių per savaitę, darbuotojams tenka didžiulis krūvis, bet kol kas gerinti aptarnavimo lygį nesiruošia.

Į piliečių skundus ambasada nereaguoja. Panašiai kaip ir lietuvių, plūstančių į Didžiąją Britaniją, didžiulis skaičius, nekelia rūpesčio. Nustatyta ambasados tvarka, jog pavėlavus laiku atvykti į ambasadą, negalima pakartotinai registruotis kitas dvi savaites dėl ambasados užimtumo (kitą kartą patekti į ambasadą galima tikėtis maždaug po dviejų, trijų mėnesių), ši sistema ambasados atstovų visiškai neglumina.

Konsulatą labiau piktina pakartotinai kas dvi savaites užsirašančiųjų piktnaudžiavimas. Kokios priežastys verčia taip dažnai užsirašyti, A.Muralis nesugebėjo paaiškinti. Juolab, anot jo, sistema sukurta būtent tam, kad būtų galima išvengti pasikartojančių užsirašymų. Vis tik ši sistema nėra tobulinama, neįdiegtas efektyvesnis užsirašymo būdas su galimybe keisti ar atšaukti paskirtą laiką. Duotu telefonu prisiskambinti yra neįmanoma ir ypatingai tomis dienomis, kai vyksta priėmimai. Tai patvirtino ir pats ambasados atstovas.

Atsakydamas į kitą klausimą, apie galimybę daugumą dokumentų tvarkyti internetu, A.Muralis kategoriškai atsakė, kad to nežadama daryti, nes, pavyzdžiui, žmogaus tapatybės be piršto antspaudų nebus įmanoma patvirtinti. Mums belieka tik stebėtis, kaip iki tol mūsų tapatybės buvo nustatomos dar gerokai prieš įdiegiant pirštų antspaudų sistemą.

Į šią repliką A.Muralis atsakė teigdamas, jog kartą per metus atliekama konsulinė misija, kai važiuojama į kai kuriuos tolimesnius miestus. Jos metu galima susitvarkyti dokumentus. Taip pat jis paminėjo, jog Londono teritorijoje žmonės su negalia gali išsikviesti ambasados darbuotoją į namus. Už kelionės išlaidas tenka sumokėti kviečiančiajam darbuotoją asmeniui. Koks konsulinio mokesčio dydis, A.Muralis atsakyti negalėjo. Apskritai, jo manymu, patys piliečiai turi kreiptis į Lietuvos valstybę visais neaiškiais klausimais. Kitaip tariant, ambasada neatstovauja emigrantų interesų.

Komentaras dėl nelaimės ištiktų Lietuvos piliečių Didžiojoje Britanijoje nejuokais nuliūdino. Jei pilietį ištiko nelaimė, ko pasekoje jis liko be dokumentų ir pinigų, ambasada tokiu atveju duos telefoną susisiekti su artimaisiais, kad nukentėjęs galėtų paprašyti finansinės pagalbos. O jei žmogus neturi tokios galimybės, tai ambasada paskolina pinigų kelionei namo, bet visos lėšos turi būti grąžintos per 3 mėnesius. Anot A. Muralio, tą patį patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija.

Taigi šiuo metu UK ambasada yra patenkinta finansavimo tvarka ir nežada kreiptis dėl emigrantų interesų į Lietuvos Vyriausybę. Dėl didelių krūvių ambasada nesugeba kokybiškai teikti paslaugų. Nors prieš keletą metų ambasada ir rado kur kas erdvesnes patalpas, tačiau daugybės lankytojų sulaukianti ambasada vis viena nesugeba tinkamai aptarnauti. Didelės eilės ir ne itin malonus aptarnaujantis personalas kelia vis daugiau nepasitenkinimo tarp emigrantų, gyvenančių UK.

Šiuo metu Facebook‘e yra įkurta grupė „Lietuvos Respublikos Ambasada UK SKUNDAI“. Čia mes, emigrantai, diskutuojame ir dalinamės patirtimi apsilankius Lietuvos ambasadoje UK. Pastebėję minėtus nesklandumus, norime, kad mus išgirstų.

Norime, kad už konsulinio mokesčio surinktas lėšas nelaimės ištikti tautiečiai gautų tinkamą pagalbą ir valstybė nereikalautų už tai grąžinti pinigų. Labai svarbu, kad emigrantai turėtų galimybę bent dalį dokumentų susitvarkyti internetu. Ir labai norime išgirsti atsakymą, kada bus priimtas įstatymas dėl dvigubos pilietybės?

Mieli seimo nariai, supraskite, kad dideli atstumai/laiko gaišimas vykstant į Londoną ir milžiniški dokumentų mokesčiai ir mums, emigrantams, yra didžiulė prabanga. Todėl, mūsų manymu, ambasada privalo įdiegti efektyvią telefono liniją, kuri būtų pasiekiama be vargo kiekvienam tautiečiui.

Papildomų ambasados filialų atidarymas, suprantama, būtų per brangu ir vis vien neišspręstų visų problemų. Taupant valstybės ir Lietuvos piliečių lėšas pats efektyviausias būdas pasirūpinti emigrantų poreikiais, mūsų manymu, būtų internetinės svetainės įkūrimas, kuri suteiktų galimybę rasti atsakymus į mums rūpimus klausimus (su funkcija „pokalbis gyvai“), kur būtų galima iš anksto užsisakyti reikiamus dokumentus, o tai paspartintų greitesnį ir efektyvesnį jų gavimą.

Ambasada pirmiausia turėtų atstovauti mūsų, emigrantų, interesams sprendžiant visus klausimus, susijusius su Lietuvos valstybe, o ne savo ir kad to nereikėtų daryti patiems emigrantams.

Jei greitu laiku nebus sprendžiamos emigrantų problemos, tai galime spėti, kad ateityje daugės lietuvių, atsisakančių Lietuvos pilietybės, kadangi tai jiems neparanku, nes jais nesirūpina valstybė. Todėl naujai išrinktam Seimui metame iššūkį ir laukiame įstatymų korekcijos.

Dviguba pilietybė, konsulinio mokesčio įstatymo keitimas (mokesčių mažinimas), efektyvus emigrantų aptarnavimas ir ryšių gerinimas su emigrantais UK privalo būti įrašyti į Seimo darbotvarkę. Ar taip bus padaryta, laukiame komentaro.

Pagarbiai
UK emigrantai"

Įkėlė UK Emigrantai. Tai yra skaitytojo įkelta informacija, ir Anglija.lt Ltd už turinį neatsako.

Lietuvoje išrinkus naują Seimą netyli niekas – savo nuomonės neslepia nei visuomenės lyderiai, nei eiliniai Lietuvos piliečiai. Vis dėlto, dažnai pamirštama, kad nuomonę turi ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

Po praėjusių Seimo rinkimų Anglija.lt redakcija sulaukė laiško, kuriame JK lietuviai bando užmegzti pokalbį su naujaisiais parlamentarais. Naujasis Seimas Anglijos lietuviams – viltis, jog iki šiol kiekvieno emigranto gyvenimą kartinusios problemos bus pradėtos spręsti. Apie tai, ko iš Lietuvos valdžios nori Anglijos lietuviai, skaitykite redakcijai atsiųstame laiške apačioje.

*Kalba netaisyta

"Gerbiami naujai išrinkti seimo nariai,

Tuo tarpu, kol galvosite kur dingo mūsų, emigrantų, balsai ir kodėl mes nenorime grįžti į Tėvynę? Mes norime priminti kodėl jaučiamės nereikalingi Lietuvai. Kodėl nejaučiame gylaus ryšio su gimtąją šalim ir kodėl greičiausiai dauguma Lietuvos piliečių rinksis kitos šalies pilietybę netrukus kuo sparčiau.

Nuoširdžiai tikimės, kad šis laiškas suvirpins naujai išrinktų Seimo narių sąžines dėl dvigubos pilietybės ir kitų problemų, slegiančių mūsų pečius. Kreipiamės į Jus pirmiausia su prašymu, kad atkreiptumėte dėmesį į Jungtinės Karalystės (toliau –UK) gyvenančių tautiečių rūpesčius ir lūkesčius.

Kaip žinia, tvarkantis dokumentus Lietuvos Respublikos Ambasadoje UK, gali nutikti taip, kad mūsų dokumentai bus negaliojantys, notaro patvirtinti dokumentai nebus priimti Lietuvoje, o už pasų keitimą mokėsime net 2,5 karto daugiau nei Lietuvoje.

Ir tai mums pavyks padaryti, tik jei prisiskambinsime į LR Ambasadą UK iš maždaugA 20-to karto. Jei taip atsitiktų, kad pavėluojama laiku atvykti į ambasadą, mums nebus leidžiama registruotis pakartotinai ilgą laiką.

Šiuo metu pasą ir asmens tapatybės kortelę (ATK) galime išsiimti LR ambasadoje UK. Už suaugusio pasą mokame 100 eurų, tiek pat tenka pakloti ir už ATK, nepilnamečiams pasas kainuoja 35 eurai.

Tuo tarpu, Lietuvoje ATK kaina bendra tvarka (per vieną mėnesį) - 8,60 EUR, paso keitimas bendra tvarka (per vieną mėnesį) - 43 EUR. Už nepilnamečių paso išdavimą Lietuvoje tenka mokėti kiek mažesnę sumą, - 21,50 EUR. Ir tokį mokesčio dydį numato LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSULINIO MOKESČIO ĮSTATYMO
4 straipsnis:

„1. Konsulinis mokestis yra ne mažesnis kaip 2 eurai ir ne didesnis kaip 500 eurų. Jis apskaičiuojamas atsižvelgiant į:

1) išlaidas, kurias patiria Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijos ar įstaigos vykdydamos konsulinių įstaigų prašymus dėl su konsulinių veiksmų atlikimu susijusių paslaugų teikimo;
2) išlaidas darbui, susijusiam su konsulinių įstaigų atliekamais konsuliniais veiksmais, apmokėti;
3) Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus;
4) išlaidas teisės aktų nustatytų reikalavimų įvykdymui patikrinti“.
10 straipsnis skelbia, jog „konsulinis mokestis įskaitomas į valstybės biudžetą.“

Viskas atrodo gražu ir teisinga, jei nebūtų vieno „bet“. Pastaruoju metu vis labiau kelia nerimą keletas aspektų, į kuriuos ir norime atkreipti dėmesį, paviešinti bei informuoti visus emigrantus ar turistus besilankančius Didžiojoje Britanijoje ir Jus, Seimo nariai.

2011 m. kovo mėn. surašymo duomenimis, Anglijoje gyveno 95 tūkst. 730 Lietuvoje gimusių žmonių. Vien sostinėje, Londone, – 39 tūkst. Jungtinės Karalystės ambasadorius Davidas Huntas gruodį paskelbtame interviu „Lietuvos žinioms“ teigė, kad UK gyveno apie 230 tūkst. lietuvių.

Praeitą savaitę LR ambasados UK Ministras Patarėjas Antanas Muralis patvirtino, kad 2015 metais oficialiai registruotų lietuvių padaugėjo net 156 tūkstančiais, vadinasi, galima drąsiai teigti, kad greičiausiai emigrantų iš Lietuvos Didžiojoje Britanijoje gali būti daugiau nei 300 tūkstančių.

Ši statistika verčia nerimauti, nes pats ambasados darbas UK yra visiškai neefektyvus, be to, labai brangus, o pats aptarnavimo lygis gali būti prilyginamas diktatūrai, nes emigrantai neturi jokių teisių. Jie negali gauti skubios pagalbos ir dar baudžiami neatvykus laiku į ambasadą.

Vienai tautietei šiaip ne taip pavyko susisiekti su Ministro patarėju Antanu Muraliu telefonu. Jis sutiko atsakyti į keletą klausimų.

Anot A.Muralio, į klausimą, kodėl taip sunku prisiskambinti į ambasadą, atsakė, jog taip yra dėl to, kad daug skambinančių. Į klausimą, ar nebus planuojama ateityje tobulinama skambučių priėmimo sistema, A. Muralis teigė, kad jiems būtų daug patogiau atsakyti į elektroninius laiškus. Mat UK ambasada sulaukia apie 500-600 žmonių per savaitę, darbuotojams tenka didžiulis krūvis, bet kol kas gerinti aptarnavimo lygį nesiruošia.

Į piliečių skundus ambasada nereaguoja. Panašiai kaip ir lietuvių, plūstančių į Didžiąją Britaniją, didžiulis skaičius, nekelia rūpesčio. Nustatyta ambasados tvarka, jog pavėlavus laiku atvykti į ambasadą, negalima pakartotinai registruotis kitas dvi savaites dėl ambasados užimtumo (kitą kartą patekti į ambasadą galima tikėtis maždaug po dviejų, trijų mėnesių), ši sistema ambasados atstovų visiškai neglumina.

Konsulatą labiau piktina pakartotinai kas dvi savaites užsirašančiųjų piktnaudžiavimas. Kokios priežastys verčia taip dažnai užsirašyti, A.Muralis nesugebėjo paaiškinti. Juolab, anot jo, sistema sukurta būtent tam, kad būtų galima išvengti pasikartojančių užsirašymų. Vis tik ši sistema nėra tobulinama, neįdiegtas efektyvesnis užsirašymo būdas su galimybe keisti ar atšaukti paskirtą laiką. Duotu telefonu prisiskambinti yra neįmanoma ir ypatingai tomis dienomis, kai vyksta priėmimai. Tai patvirtino ir pats ambasados atstovas.

Atsakydamas į kitą klausimą, apie galimybę daugumą dokumentų tvarkyti internetu, A.Muralis kategoriškai atsakė, kad to nežadama daryti, nes, pavyzdžiui, žmogaus tapatybės be piršto antspaudų nebus įmanoma patvirtinti. Mums belieka tik stebėtis, kaip iki tol mūsų tapatybės buvo nustatomos dar gerokai prieš įdiegiant pirštų antspaudų sistemą.

Į šią repliką A.Muralis atsakė teigdamas, jog kartą per metus atliekama konsulinė misija, kai važiuojama į kai kuriuos tolimesnius miestus. Jos metu galima susitvarkyti dokumentus. Taip pat jis paminėjo, jog Londono teritorijoje žmonės su negalia gali išsikviesti ambasados darbuotoją į namus. Už kelionės išlaidas tenka sumokėti kviečiančiajam darbuotoją asmeniui. Koks konsulinio mokesčio dydis, A.Muralis atsakyti negalėjo. Apskritai, jo manymu, patys piliečiai turi kreiptis į Lietuvos valstybę visais neaiškiais klausimais. Kitaip tariant, ambasada neatstovauja emigrantų interesų.

Komentaras dėl nelaimės ištiktų Lietuvos piliečių Didžiojoje Britanijoje nejuokais nuliūdino. Jei pilietį ištiko nelaimė, ko pasekoje jis liko be dokumentų ir pinigų, ambasada tokiu atveju duos telefoną susisiekti su artimaisiais, kad nukentėjęs galėtų paprašyti finansinės pagalbos. O jei žmogus neturi tokios galimybės, tai ambasada paskolina pinigų kelionei namo, bet visos lėšos turi būti grąžintos per 3 mėnesius. Anot A. Muralio, tą patį patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija.

Taigi šiuo metu UK ambasada yra patenkinta finansavimo tvarka ir nežada kreiptis dėl emigrantų interesų į Lietuvos Vyriausybę. Dėl didelių krūvių ambasada nesugeba kokybiškai teikti paslaugų. Nors prieš keletą metų ambasada ir rado kur kas erdvesnes patalpas, tačiau daugybės lankytojų sulaukianti ambasada vis viena nesugeba tinkamai aptarnauti. Didelės eilės ir ne itin malonus aptarnaujantis personalas kelia vis daugiau nepasitenkinimo tarp emigrantų, gyvenančių UK.

Šiuo metu Facebook‘e yra įkurta grupė „Lietuvos Respublikos Ambasada UK SKUNDAI“. Čia mes, emigrantai, diskutuojame ir dalinamės patirtimi apsilankius Lietuvos ambasadoje UK. Pastebėję minėtus nesklandumus, norime, kad mus išgirstų.

Norime, kad už konsulinio mokesčio surinktas lėšas nelaimės ištikti tautiečiai gautų tinkamą pagalbą ir valstybė nereikalautų už tai grąžinti pinigų. Labai svarbu, kad emigrantai turėtų galimybę bent dalį dokumentų susitvarkyti internetu. Ir labai norime išgirsti atsakymą, kada bus priimtas įstatymas dėl dvigubos pilietybės?

Mieli seimo nariai, supraskite, kad dideli atstumai/laiko gaišimas vykstant į Londoną ir milžiniški dokumentų mokesčiai ir mums, emigrantams, yra didžiulė prabanga. Todėl, mūsų manymu, ambasada privalo įdiegti efektyvią telefono liniją, kuri būtų pasiekiama be vargo kiekvienam tautiečiui.

Papildomų ambasados filialų atidarymas, suprantama, būtų per brangu ir vis vien neišspręstų visų problemų. Taupant valstybės ir Lietuvos piliečių lėšas pats efektyviausias būdas pasirūpinti emigrantų poreikiais, mūsų manymu, būtų internetinės svetainės įkūrimas, kuri suteiktų galimybę rasti atsakymus į mums rūpimus klausimus (su funkcija „pokalbis gyvai“), kur būtų galima iš anksto užsisakyti reikiamus dokumentus, o tai paspartintų greitesnį ir efektyvesnį jų gavimą.

Ambasada pirmiausia turėtų atstovauti mūsų, emigrantų, interesams sprendžiant visus klausimus, susijusius su Lietuvos valstybe, o ne savo ir kad to nereikėtų daryti patiems emigrantams.

Jei greitu laiku nebus sprendžiamos emigrantų problemos, tai galime spėti, kad ateityje daugės lietuvių, atsisakančių Lietuvos pilietybės, kadangi tai jiems neparanku, nes jais nesirūpina valstybė. Todėl naujai išrinktam Seimui metame iššūkį ir laukiame įstatymų korekcijos.

Dviguba pilietybė, konsulinio mokesčio įstatymo keitimas (mokesčių mažinimas), efektyvus emigrantų aptarnavimas ir ryšių gerinimas su emigrantais UK privalo būti įrašyti į Seimo darbotvarkę. Ar taip bus padaryta, laukiame komentaro.

Pagarbiai
UK emigrantai"

 (Komentarų: 2)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: