Skelbiama Nacionalinė lietuviško maisto diena - Anglija.lt
 

Skelbiama Nacionalinė lietuviško maisto diena 

Lietuvoje inicijuojama nauja šventė – Nacionalinė lietuviško maisto diena. Prisiminti tradicinę šalies virtuvę ir pasimėgauti lietuviškais patiekalais skatinančios šventės diena skelbiama lapkričio 12-oji.

Pagrindinis šventės tikslas – paskatinti žmones trumpam pamiršti šalyje vis labiau plintančius greitojo maitinimo įstaigų ar kitų šalių virtuvių patiekalus ir tą dieną rinktis labiausiai lietuvių mėgstamą tradicinį maistą.

Prie pirmosios Nacionalinės lietuviško maisto dienos kviečiamas prisijungti kiekvienas. Lietuvos restoranai ir kavinės gali siūlyti savo svečiams išskirtinius lietuviškus patiekalus, nuolaidas ar akcijas. Namų šeimininkės – pamaloninti savo šeimyną skaniais lietuviškais patiekalais. Įmonių vadovai – leisti savo darbuotojams pietauti ne įprastinę valandą, bet ilgiau, kad žmonės galėtų nueiti į norimą restoraną, ilgiau pasidžiaugti valgymo teikiamais malonumais, pabendrauti su draugais ar kolegomis.

Lietuvišką virtuvę prisiminti skatinančios šventės idėją palaiko žymus šalies etnologas, gamtos mokslų daktaras, mokslo istorikas, profesorius Libertas Klimka. „Ši mintis – labai sveikintina, nes ji skatina atsigręžti į tai, ką vis dažniau užmirštame. Neseniai atliktoje apklausoje Lietuvos vaikai buvo paprašyti įvardinti, jų nuomone, lietuviškiausią patiekalą. Žinote, koks atsakymas buvo populiariausias? Šašlykas… Vadinasi, vis labiau tolstame nuo to, kas lietuviška, o tai neigiamai atsiliepia ne tik mūsų tautinės kultūros stiprinimui, bet ir žmonių sveikatai.

Viena iš priežasčių, dėl kurių pastaruoju metu sparčiai plinta įvairios alergijos, yra mūsų organizmui mažiau priimtino maisto, atėjusio iš kitų kraštų, vartojimas. Todėl prisiminti tai, ką lietuviai labiausiai mėgsta valgyti jau nuo senų laikų, yra gražu ir prasminga“, – sakė profesorius.

Pasak šventę inicijuojančios restoranų grupės „Čili kaimas“ direktoriaus Aivaro Lapės, tokia diena dabar yra ypač aktuali, nes į visas gyvenimo sritis sparčiai besiskverbianti globalizacija vis labiau užgožia turtingą lietuvišką virtuvę.

„Tradiciniai lietuviški patiekalai – tai ne vien paveldo ženklu pažymėti cepelinai ar šaltibarščiai. Galime didžiuotis tuo, kad pasauliniame kontekste turime labai savitą nacionalinę virtuvę. Bulviniai ir miltiniai patiekalai, pagal senas kaimiškas tradicijas gaminamos daržovių sriubos – visa tai neabejotinai išskiria mus iš pasaulio virtuvių, tačiau pastaruoju metu žmonės šį išskirtinumą vis labiau pamiršta“, – pasakojo A. Lapė.

Lietuvoje inicijuojama nauja šventė – Nacionalinė lietuviško maisto diena. Prisiminti tradicinę šalies virtuvę ir pasimėgauti lietuviškais patiekalais skatinančios šventės diena skelbiama lapkričio 12-oji.

Pagrindinis šventės tikslas – paskatinti žmones trumpam pamiršti šalyje vis labiau plintančius greitojo maitinimo įstaigų ar kitų šalių virtuvių patiekalus ir tą dieną rinktis labiausiai lietuvių mėgstamą tradicinį maistą.

Prie pirmosios Nacionalinės lietuviško maisto dienos kviečiamas prisijungti kiekvienas. Lietuvos restoranai ir kavinės gali siūlyti savo svečiams išskirtinius lietuviškus patiekalus, nuolaidas ar akcijas. Namų šeimininkės – pamaloninti savo šeimyną skaniais lietuviškais patiekalais. Įmonių vadovai – leisti savo darbuotojams pietauti ne įprastinę valandą, bet ilgiau, kad žmonės galėtų nueiti į norimą restoraną, ilgiau pasidžiaugti valgymo teikiamais malonumais, pabendrauti su draugais ar kolegomis.

Lietuvišką virtuvę prisiminti skatinančios šventės idėją palaiko žymus šalies etnologas, gamtos mokslų daktaras, mokslo istorikas, profesorius Libertas Klimka. „Ši mintis – labai sveikintina, nes ji skatina atsigręžti į tai, ką vis dažniau užmirštame. Neseniai atliktoje apklausoje Lietuvos vaikai buvo paprašyti įvardinti, jų nuomone, lietuviškiausią patiekalą. Žinote, koks atsakymas buvo populiariausias? Šašlykas… Vadinasi, vis labiau tolstame nuo to, kas lietuviška, o tai neigiamai atsiliepia ne tik mūsų tautinės kultūros stiprinimui, bet ir žmonių sveikatai.

Viena iš priežasčių, dėl kurių pastaruoju metu sparčiai plinta įvairios alergijos, yra mūsų organizmui mažiau priimtino maisto, atėjusio iš kitų kraštų, vartojimas. Todėl prisiminti tai, ką lietuviai labiausiai mėgsta valgyti jau nuo senų laikų, yra gražu ir prasminga“, – sakė profesorius.

Pasak šventę inicijuojančios restoranų grupės „Čili kaimas“ direktoriaus Aivaro Lapės, tokia diena dabar yra ypač aktuali, nes į visas gyvenimo sritis sparčiai besiskverbianti globalizacija vis labiau užgožia turtingą lietuvišką virtuvę.

„Tradiciniai lietuviški patiekalai – tai ne vien paveldo ženklu pažymėti cepelinai ar šaltibarščiai. Galime didžiuotis tuo, kad pasauliniame kontekste turime labai savitą nacionalinę virtuvę. Bulviniai ir miltiniai patiekalai, pagal senas kaimiškas tradicijas gaminamos daržovių sriubos – visa tai neabejotinai išskiria mus iš pasaulio virtuvių, tačiau pastaruoju metu žmonės šį išskirtinumą vis labiau pamiršta“, – pasakojo A. Lapė.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: