Sostinės vaikų darželiuose – salmoneliozės protrūkis - Anglija.lt
 

Sostinės vaikų darželiuose – salmoneliozės protrūkis  

Vilniaus darželiuose – salmoneliozės protrūkis. Per kelias paskutines savaites net keturiuose sostinės darželiuose užfiksuotos salmoneliozės bangos. Šia sunkia ir ūmia žarnyno liga susirgo maži vaikai, daugeliui jų nėra trejų metukų. Vaikai, Vilniaus miesto vaikų darželiuose „Molinukas“, „Obelėlė“, „Žilvitis“ ir „Raktelis“, vėmė, viduriavo ir karščiavo. Susirgo apie 20 vaikų, daugelis mažylių guli ligoninėse, juos stebi gydytojai.

Dar nežinoma, nuo kokio maisto užsikrėtė vaikai, bet įtariama, kad salmonelėmis galėjo būti užkrėsta vištiena, kurią vaikai valgo itin dažnai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Biruta Zdanevičienė tikino, kad ją itin baugina mažų vaikų sergamumas salmonelioze. „Serga visai maži vaikai, liga gana sunki. Ištyrėme darželius, jie ten valgo beveik vien paukštieną. Nežinia, kas užnešė ligą, gal net kažkas iš personalo“, – sakė B. Zdanevičienė.

Visi susirgę vaikai – 2-6 metų amžiaus, lankantys skirtingas lopšelių-darželių amžiaus grupes. Salmoneliozė išplito tarp daugumos darželio grupių. Vilniaus miesto maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Vaida Barkovskienė tikino, kad jau yra atliktas visų darželių patikrinimas, laukiama tyrimų rezultatų. „Kalbėsimės su darželių vadovais, žiūrėsime, kodėl taip nutiko. Liga išplito dėl nepakankamai iškeptos ar išvirtos mėsos, nešvarių indų ar rankų“, – sakė V. Barkovskienė.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja B.Zdanevičienė pataria, kaip teisingai apdoroti žalią paukštieną.

Žalią mėsą laikykite įpakuotą taip, kad išvengtumėte sąlyčio su jau paruoštu maistu. Nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą. Sušaldytą vištieną, kitą mėsą atitirpinkite šaldytuve, o prieš gamindami, visada gausiai nuplaukite vištieną bei kitą mėsą vandeniu. Žalius produktus šaldytuve laikykite taip, kad jie nesiliestų su termiškai paruoštu maistu. Po vištienos ar žalios mėsos apdorojimo, kruopščiai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas, kad išvengtumėte kito maisto taršos. Pakankamai gerai virkite, kepkite, troškinkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš valgydami šį maistą, įsitikinkite, ar nebėga rausvas skystis. Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo. Kiaušinius laikykite tik šaldytuve. Vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Virtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant. Nelaikykite šiltų kiaušinių daugiau nei dvi valandas kambario temperatūroje.

Tiek suaugusieji, tiek vaikai privalo dažnai plauti rankas, ypač prieš valgį.

Vilniaus darželiuose – salmoneliozės protrūkis. Per kelias paskutines savaites net keturiuose sostinės darželiuose užfiksuotos salmoneliozės bangos. Šia sunkia ir ūmia žarnyno liga susirgo maži vaikai, daugeliui jų nėra trejų metukų. Vaikai, Vilniaus miesto vaikų darželiuose „Molinukas“, „Obelėlė“, „Žilvitis“ ir „Raktelis“, vėmė, viduriavo ir karščiavo. Susirgo apie 20 vaikų, daugelis mažylių guli ligoninėse, juos stebi gydytojai.

Dar nežinoma, nuo kokio maisto užsikrėtė vaikai, bet įtariama, kad salmonelėmis galėjo būti užkrėsta vištiena, kurią vaikai valgo itin dažnai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Biruta Zdanevičienė tikino, kad ją itin baugina mažų vaikų sergamumas salmonelioze. „Serga visai maži vaikai, liga gana sunki. Ištyrėme darželius, jie ten valgo beveik vien paukštieną. Nežinia, kas užnešė ligą, gal net kažkas iš personalo“, – sakė B. Zdanevičienė.

Visi susirgę vaikai – 2-6 metų amžiaus, lankantys skirtingas lopšelių-darželių amžiaus grupes. Salmoneliozė išplito tarp daugumos darželio grupių. Vilniaus miesto maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Vaida Barkovskienė tikino, kad jau yra atliktas visų darželių patikrinimas, laukiama tyrimų rezultatų. „Kalbėsimės su darželių vadovais, žiūrėsime, kodėl taip nutiko. Liga išplito dėl nepakankamai iškeptos ar išvirtos mėsos, nešvarių indų ar rankų“, – sakė V. Barkovskienė.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja B.Zdanevičienė pataria, kaip teisingai apdoroti žalią paukštieną.

Žalią mėsą laikykite įpakuotą taip, kad išvengtumėte sąlyčio su jau paruoštu maistu. Nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą. Sušaldytą vištieną, kitą mėsą atitirpinkite šaldytuve, o prieš gamindami, visada gausiai nuplaukite vištieną bei kitą mėsą vandeniu. Žalius produktus šaldytuve laikykite taip, kad jie nesiliestų su termiškai paruoštu maistu. Po vištienos ar žalios mėsos apdorojimo, kruopščiai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas, kad išvengtumėte kito maisto taršos. Pakankamai gerai virkite, kepkite, troškinkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš valgydami šį maistą, įsitikinkite, ar nebėga rausvas skystis. Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo. Kiaušinius laikykite tik šaldytuve. Vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Virtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant. Nelaikykite šiltų kiaušinių daugiau nei dvi valandas kambario temperatūroje.

Tiek suaugusieji, tiek vaikai privalo dažnai plauti rankas, ypač prieš valgį.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: