Tikėjosi darbo JK ūkyje, bet gavo darbą sekso vergijoje - Anglija.lt
 

Tikėjosi darbo JK ūkyje, bet gavo darbą sekso vergijoje 

Vos baigusios mokyklą jos emigravo, tikėjosi pradėti dirbti ūkyje, tačiau pateko į tikrų tikriausią pragarą – į prostitucijos liūną įpainiotos jaunos lietuvaitės iki šiol neranda ramybės.

Su tokiu atveju teko susidurti Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro atstovei Vaidai Matusevičiūtei.

Po to, kai 2015-ųjų pavasarį Jungtinėje Karalystėje, Kento grafystėje, buvo surengti reidai, būtent šiam centrui patikėta pasirūpinti 6-iomis iš Vilniaus rajono kilusiomis lietuvėmis, kurios buvo verčiamos pardavinėti savo kūnus.

Vos 18-20-ies metų merginos į Angliją vyko, nes šeimose jautė didelį nepriteklių, tačiau svajojusios svetur įsitvirtinti pateko į sekso vergiją – lietuvio jos buvo baugintos, mušamos, žeminamos ir pardavinėjamos. Per dieną kiekvienai jų tekdavo patenkinti juodžiausias kelių dešimčių vyrų svajas.

Šiuo metu tyrimas jau baigtas, o kaltuoju pripažintas Romas Drulia atsidūrė už grotų. Tiesa, keturiems viešnamiams vadovavęs suteneris įkalintas vos 4,5 metams.

Statistikoje – tik apskritas nulis

Savo ruožtu nukentėjusios merginos iki šiol gyvena nežinioje – tie asmenys, kurie nukentėjo užsienyje, buvo išnaudoti prostitucijoje, prieš kuriuos buvo smurtaujama, jie tapo prekybos žmonėmis aukomis, nori gyventi ir kurti ateitį Lietuvoje, tačiau jų nėra nukentėjusiųjų statistikoje mūsų šalyje.

„Šių ir kitų merginų neįtraukimas į Lietuvos statistiką klaidina visą visuomenę, nes atrodo, kad Lietuvoje prostitucijos aukų skaičius mažėja – matome sąmoningą ar ne klaidinimą. Duomenys yra reikalingi ne tik ataskaitoms Briuseliui, bet, visų pirma, visuomenei ir vietinėms tarnyboms. Kaip mes galime kurti veiksmingą prevenciją, jei, pavyzdžiui, šiuo atveju, Vidaus reikalų ministerija rodo apskritus nukentėjusių nulius Vilniaus regione?! Kalbame tik apie vieną tyrimą viename Anglijos mieste“, – dėmesį į problemą atkreipė V. Matusevičiūtė.

Išskirtinė – kiekvienos merginos istorija, tačiau siekdama padėti geriau suprasti situaciją pašnekovė sutiko papasakoti apie dviejų draugių atvejį.

Apgavo lietuvis

„Dvi iš šešių merginų darbą užsienyje susirado dar būdamos Lietuvoje, „per skelbimą“. Sandėliuose-šaldytuvuose jos turėjo rūšiuoti daržoves. Tas darbas toks ir buvo, tačiau net spec. aprangos nepadėdavo – būdavo fiziškai labai sunku, todėl jos nusprendė paieškoti kitokio darbo. Internete jos aptiko skelbimą, kad ieškomi darbuotojai ūkyje“, – istoriją pradėjo pasakoti V. Matusevičiūtė.

Nors minėtame skelbime nebuvo nurodytos konkrečios detalės – sąlygos, darbo valandos, atlygis, lietuvės nusprendė surizikuoti.

„Buvo savaitgalis, jos paskambino nurodytu numeriu. Atsiliepė labai malonus vyras, lietuvis, kuris pasiūlė savaitgalį – kas yra keista, atvykti pas jas, merginas pasiimti ir nuvežti į darbo vietą. Atvyko jis su kažkokia mergina, nusivežė lietuves ne į ūkį, o į butą, kur galiausiai joms buvo paaiškinta, kad šios privalės teikti seksualines paslaugas“, – sakė pašnekovė.

Ji pripažino – daug kam tai atrodys naivu, tačiau kalbame apie kiek kitam socialiniam ratui priklausančius asmenis.

„Kai žmonės yra iš pažeidžiamų šeimų, skurdo, nepritekliaus, dažnai jie net nesusimąsto, kur vyks, kaip gyvens, jie galvoja tik apie galimybę užsidirbti daugiau. Paskambinusios telefonu jos irgi neišsiaiškino konkrečios informacijos. Bent kažkokios darbinės patirties turintis žmogus klaustų, kokiu adresu jis vyks, koks tai darbas, iš karto pasidomėtų atlygiu ir darbo valandomis, tačiau joms užteko tik tos informacijos, kurią matė. Tai yra patiklios asmenybės, neturinčios ribų, baimės jausmo“, – aiškino specialistė.

Kas dieną sulaukdavo po 20-30 vyrų

V. Matusevičiūtės teigimu, merginos bandė priešintis, spėjo, gal įvyko nesusipratimas, tačiau joms tuoj buvo liepta pasidažyti, gražiai apsirengti ir laukti vyrų.

„Viena mergina dalijosi savo patirtimi, kad tą pirmąją dieną, kai pas ją atėjo vyras, jis paklausė, ar tą ji daro savo noru. Spėčiau, ji greičiausiai atrodė liūdna, pikta, nusiminusi, buvo apsiverkusi. Išgirdęs neigiamą atsakymą, jis sumokėjo, tačiau kambaryje jie tiesiog pusvalandį prabuvo kartu – šis prie jos nelindo“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Tiesa, kiti užsukantys taip maloniai nesielgė. Kas dieną lietuvės sulaukdavo ir po 20-30 vyrų. Klientai mokėdavo 50 svarų (56 eurus) už 30 minučių ir 120 svarus (133 eurus) už valandą. Didžiąją dalį pinigų suteneriai susirinkdavo, tačiau šiek tiek palikdavo ir skriaudžiamosioms.

„Jei atsisakydavo vykdyti nurodymus, jos, pasakojo, buvo tąsomos už plaukų, stumdomos į sieną, pargriaunamos ant lovos. Joms visą laiką liepdavo gražiai atrodyti, dažytis, tvarkytis nagus. Jos to nedarydavo, nes visiškai nenorėjo, bet į minėtą butą vis ateidavo vyras arba moteris, kurie prieš jas smurtaudavo, niekindavo, bandydavo paveikti psichologiškai. Tarkime: „Pažiūrėk, kaip čia atrodai, sutrė, ateis klientas, o tu nė moteris, nė ką“, – perpasakojo pašnekovė.

Buvo stipriai įbaugintos

Paklausta, kodėl merginos nebandė pabėgti iš buto, V. Matusevičiūtė aiškino, kad jos buvo stipriai įbaugintos, nuolat tikrinamos, nors turėjo ir būsto raktus, neretai likdavo vienos.

„Tik iš pat pradžių bute jos buvo prižiūrimos, tačiau vėliau joms buvo duoti raktai, gyveno jos tarsi ir laisvos. Tiesa, suteneriai vis paskambindavo, klausdavo, ką šios veikia, įspėdavo, kad netrukus bus patys ar ateis žmogus, iš tiesų atvykdavo jų patikrinti. Toks stiprus psichologinis spaudimas ir gąsdinimai: „Aš žinau, kur tu gyveni Lietuvoje, jei grįši arba kažkam pasiskųsi, tau bus blogai“, veikė“, – sakė ji.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro atstovės teigimu, pasakyti, kad reikėjo bėgti, labai lengva, tačiau kai reikia imtis iniciatyvos, dažnas pabūgsta.

„Jos bijojo, kad su jomis bus susidorota. Vykdamos į tariamą ūkį jos maždaug nupasakojo, kur gyvena, paminėjo tam tikras detales apie šeimą“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Planavo, tačiau pabėgti nepavyko

Tiesa, vieną dieną merginos išdrįso bandyti bėgti, susikrovė daiktus, laukė tinkamo momento, kai galės išeiti, tačiau suteneriai jas aptiko.

„Jie atvažiavo į butą, rado, kad jos susikrovė daiktus, nori sprukti, vėl ėmė prieš jas smurtauti. Suteneris tikino papirkęs policijos pareigūnus, esą jie vis tiek jas sugrąžintų atgal, tik tektų gyventi dar blogesnėmis sąlygomis“, – pasakojo pašnekovė.

Tačiau tiesa ta, kad pareigūnai šiuos nusikaltėlius ilgą laiką sekė ir surengė jiems pasalą. Minėtos merginos buvo išgelbėtos įvykdyto reido metu.

„Pareigūnai bandė įeiti kaip klientai, tačiau nebuvo įleisti. Suteneriai lietuves buvo iš anksto perspėję, kad tądien jokių klientų jos nepriimtų, durų neatidarytų. Tiesa, kai policininkai ėmė laužti duris, jos jas atvėrė. Galiausiai jos papasakojo, ką patyrė“, – pasakojo V. Matusevičiūtė.

Vertė vartoti alkoholį ir narkotikus

Savo ruožtu kitos lietuvės merginos butuose gyveno su užsienietėmis. Lietuvių pora buvo įkūrusi kažką panašaus į viešnamį.

„Kai imdavo priešintis, jos buvo verčiamos vartoti narkotines medžiagas ir alkoholį. Tai esą buvo reikalinga tam, kad atėjus klientui jos būtų patenkintos, „nesiardytų“. Viena mergina net grįžusi į Lietuvą negali atprasti nuo alkoholio, jai taip sunku tai pakelti.

Visos merginos – labai jaunos. Vienos jų tik baigė mokslus, kitos – vos 10 klasių ir išvyko to geresnio gyvenimo ieškoti. Kai kurios jų vergystėje prabuvo net apie metus“, – nurodė V. Matusevičiūtė.

Anot jos, viena mergina turėjo dar 3 ar 4 brolius ir seseris, kita gyveno ne su tėvais, o su seneliais, gaunančiais mažas pensijas.

„Mano aptartos merginos išvyko dviese – viena jų dirbo, kita vyko pas ją, kitos važiavo į Angliją po vieną“ , – pastebėjo specialistė.

Gyvenimai susiklostė skirtingai

V. Matusevičiūtės teigimu, iš 6 minėtų merginų Lietuvoje šiuo metu gyvena 4. Dvi jų – vėl Anglijoje, ten jos išvyko dėl ekonominių priežasčių.

„Viena esančių Lietuvoje dirba prie maisto, virtuvėje, baigė mokslus, kita šiuo metu augina mažą vaikelį, trečia mokosi profesinėje mokykloje, ketvirtoji dirba fabrike. Savo ruožtu esančios užsienyje iš pradžių dirbo paprasčiausius darbus, juos jos dažnai keitė. Pastaruoju metu, bendravome prieš mažiau nei mėnesį, jos dirbo parduotuvėje“, – pasakojo pašnekovė.

Ji džiaugėsi, kad merginų gyvenimai galiausiai susiklostė sėkmingai, nes į Lietuvą jos grįžo itin blogos būklės.

„Tik kelių merginų artimieji žino apie šią situaciją, tad, visų pirma, jos labai baiminosi, kad tik šeimos nariai nieko apie tai nesužinotų. Viena mergina turėjo net antrąją pusę. Be to, jos nežinojo, kas toliau bus, kas jų laukia – ar dar reikės vykti į užsienį, į apklausas. Jos buvo palūžusios, linkusios į depresiją, labai pažeistos ir sužalotos“, – kalbėjo specialistė.

Gavo vos 4,5 metų

Pats R. Drulia ilgai slapstėsi, tad tyrimą apsunkino ir tai. Surastas vyras buvo tik paskelbus Europos arešto orderį.

„Iš pat pradžių jis neigė savo kaltę, tačiau vėliau, spėčiau, paprotinus advokatui, ją jis pripažino. Kalėti jis pasiųstas 4,5 metų. Jam šiuo metu yra 35-eri, prostitucijos tinklą jis valdė apie dvejus ar trejus metus“, – pasakojo V. Matusevičiūtė.

Tuo metu kartu su juo veikusi mergina pastojo, šiuo metu ji yra Lietuvoje, jai paskirtas namų areštas.

„Kaip aš supratau, bus sprendžiama, ką su ja daryti. Tikėtina, Anglijai jos neišduos, ji bus nubausta Lietuvoje“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Skirta 4,5 metų laisvės atėmimo bausmė

Savo ruožtu Kento grafystės policijos atstovas spaudai Martin Very nurodė, kad šią bylą tyrė Kento ir Essexo sunkių nusikaltimų skyrius.

„R. Drulia kontroliavo 4 viešnamius Ročesteryje, Gilinghame, Čathame ir Maidstone nuo 2013 m. balandžio iki 2015 m. spalio“, – rašoma atsakyme.

Ištirta, kad oficialios gyvenamosios vietos neturėjęs lietuvis iš Jungtinės Karalystės pabėgo būtent 2015 m. Galiausiai jis suimtas šių metų vasarį, kai bandė kirsti sieną, skiriančią Lenkiją ir Vokietiją.

„2017 m. liepos 31-ąją jis buvo nuteistas ketverių su puse matų bausme, bus deportuotas vykdant bausmę. Teismas nustatė, kad R. Drulia dirbo organizuotoje grupėje, kuri reklamavo darbus internete. Šie skelbimai buvo jaukas, įtraukiantis aukas į sekso vergiją“, – rašoma atsakyme.

Jame taip pat nurodoma, kad R. Drulia dalyvavo pervežant dvi lietuves į Jungtinę Karalystę, privertė jas dirbti prostitutėmis.

„R. Drulia buvo įtrauktas į organizuotą nusikalstamą tinklą, kuriame žiauriai ir nesąžiningai išnaudotos moterys. Aukoms buvo suteikiama naujo gyvenimo viltis, tačiau vietoj to jos buvo priverstos nelegaliai dirbti prostitutėmis. Už gimtosios šalies ribų šios moterys jautėsi silpnos ir pažeidžiamos, tai R. Drulia panaudojo finansinei naudai gauti“, – cituojamas detektyvas ir seržantas Jason Booth, šią situaciją pavadinęs šiuolaikinės vergovės pavyzdžiu.

Vos baigusios mokyklą jos emigravo, tikėjosi pradėti dirbti ūkyje, tačiau pateko į tikrų tikriausią pragarą – į prostitucijos liūną įpainiotos jaunos lietuvaitės iki šiol neranda ramybės.

Su tokiu atveju teko susidurti Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro atstovei Vaidai Matusevičiūtei.

Po to, kai 2015-ųjų pavasarį Jungtinėje Karalystėje, Kento grafystėje, buvo surengti reidai, būtent šiam centrui patikėta pasirūpinti 6-iomis iš Vilniaus rajono kilusiomis lietuvėmis, kurios buvo verčiamos pardavinėti savo kūnus.

Vos 18-20-ies metų merginos į Angliją vyko, nes šeimose jautė didelį nepriteklių, tačiau svajojusios svetur įsitvirtinti pateko į sekso vergiją – lietuvio jos buvo baugintos, mušamos, žeminamos ir pardavinėjamos. Per dieną kiekvienai jų tekdavo patenkinti juodžiausias kelių dešimčių vyrų svajas.

Šiuo metu tyrimas jau baigtas, o kaltuoju pripažintas Romas Drulia atsidūrė už grotų. Tiesa, keturiems viešnamiams vadovavęs suteneris įkalintas vos 4,5 metams.

Statistikoje – tik apskritas nulis

Savo ruožtu nukentėjusios merginos iki šiol gyvena nežinioje – tie asmenys, kurie nukentėjo užsienyje, buvo išnaudoti prostitucijoje, prieš kuriuos buvo smurtaujama, jie tapo prekybos žmonėmis aukomis, nori gyventi ir kurti ateitį Lietuvoje, tačiau jų nėra nukentėjusiųjų statistikoje mūsų šalyje.

„Šių ir kitų merginų neįtraukimas į Lietuvos statistiką klaidina visą visuomenę, nes atrodo, kad Lietuvoje prostitucijos aukų skaičius mažėja – matome sąmoningą ar ne klaidinimą. Duomenys yra reikalingi ne tik ataskaitoms Briuseliui, bet, visų pirma, visuomenei ir vietinėms tarnyboms. Kaip mes galime kurti veiksmingą prevenciją, jei, pavyzdžiui, šiuo atveju, Vidaus reikalų ministerija rodo apskritus nukentėjusių nulius Vilniaus regione?! Kalbame tik apie vieną tyrimą viename Anglijos mieste“, – dėmesį į problemą atkreipė V. Matusevičiūtė.

Išskirtinė – kiekvienos merginos istorija, tačiau siekdama padėti geriau suprasti situaciją pašnekovė sutiko papasakoti apie dviejų draugių atvejį.

Apgavo lietuvis

„Dvi iš šešių merginų darbą užsienyje susirado dar būdamos Lietuvoje, „per skelbimą“. Sandėliuose-šaldytuvuose jos turėjo rūšiuoti daržoves. Tas darbas toks ir buvo, tačiau net spec. aprangos nepadėdavo – būdavo fiziškai labai sunku, todėl jos nusprendė paieškoti kitokio darbo. Internete jos aptiko skelbimą, kad ieškomi darbuotojai ūkyje“, – istoriją pradėjo pasakoti V. Matusevičiūtė.

Nors minėtame skelbime nebuvo nurodytos konkrečios detalės – sąlygos, darbo valandos, atlygis, lietuvės nusprendė surizikuoti.

„Buvo savaitgalis, jos paskambino nurodytu numeriu. Atsiliepė labai malonus vyras, lietuvis, kuris pasiūlė savaitgalį – kas yra keista, atvykti pas jas, merginas pasiimti ir nuvežti į darbo vietą. Atvyko jis su kažkokia mergina, nusivežė lietuves ne į ūkį, o į butą, kur galiausiai joms buvo paaiškinta, kad šios privalės teikti seksualines paslaugas“, – sakė pašnekovė.

Ji pripažino – daug kam tai atrodys naivu, tačiau kalbame apie kiek kitam socialiniam ratui priklausančius asmenis.

„Kai žmonės yra iš pažeidžiamų šeimų, skurdo, nepritekliaus, dažnai jie net nesusimąsto, kur vyks, kaip gyvens, jie galvoja tik apie galimybę užsidirbti daugiau. Paskambinusios telefonu jos irgi neišsiaiškino konkrečios informacijos. Bent kažkokios darbinės patirties turintis žmogus klaustų, kokiu adresu jis vyks, koks tai darbas, iš karto pasidomėtų atlygiu ir darbo valandomis, tačiau joms užteko tik tos informacijos, kurią matė. Tai yra patiklios asmenybės, neturinčios ribų, baimės jausmo“, – aiškino specialistė.

Kas dieną sulaukdavo po 20-30 vyrų

V. Matusevičiūtės teigimu, merginos bandė priešintis, spėjo, gal įvyko nesusipratimas, tačiau joms tuoj buvo liepta pasidažyti, gražiai apsirengti ir laukti vyrų.

„Viena mergina dalijosi savo patirtimi, kad tą pirmąją dieną, kai pas ją atėjo vyras, jis paklausė, ar tą ji daro savo noru. Spėčiau, ji greičiausiai atrodė liūdna, pikta, nusiminusi, buvo apsiverkusi. Išgirdęs neigiamą atsakymą, jis sumokėjo, tačiau kambaryje jie tiesiog pusvalandį prabuvo kartu – šis prie jos nelindo“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Tiesa, kiti užsukantys taip maloniai nesielgė. Kas dieną lietuvės sulaukdavo ir po 20-30 vyrų. Klientai mokėdavo 50 svarų (56 eurus) už 30 minučių ir 120 svarus (133 eurus) už valandą. Didžiąją dalį pinigų suteneriai susirinkdavo, tačiau šiek tiek palikdavo ir skriaudžiamosioms.

„Jei atsisakydavo vykdyti nurodymus, jos, pasakojo, buvo tąsomos už plaukų, stumdomos į sieną, pargriaunamos ant lovos. Joms visą laiką liepdavo gražiai atrodyti, dažytis, tvarkytis nagus. Jos to nedarydavo, nes visiškai nenorėjo, bet į minėtą butą vis ateidavo vyras arba moteris, kurie prieš jas smurtaudavo, niekindavo, bandydavo paveikti psichologiškai. Tarkime: „Pažiūrėk, kaip čia atrodai, sutrė, ateis klientas, o tu nė moteris, nė ką“, – perpasakojo pašnekovė.

Buvo stipriai įbaugintos

Paklausta, kodėl merginos nebandė pabėgti iš buto, V. Matusevičiūtė aiškino, kad jos buvo stipriai įbaugintos, nuolat tikrinamos, nors turėjo ir būsto raktus, neretai likdavo vienos.

„Tik iš pat pradžių bute jos buvo prižiūrimos, tačiau vėliau joms buvo duoti raktai, gyveno jos tarsi ir laisvos. Tiesa, suteneriai vis paskambindavo, klausdavo, ką šios veikia, įspėdavo, kad netrukus bus patys ar ateis žmogus, iš tiesų atvykdavo jų patikrinti. Toks stiprus psichologinis spaudimas ir gąsdinimai: „Aš žinau, kur tu gyveni Lietuvoje, jei grįši arba kažkam pasiskųsi, tau bus blogai“, veikė“, – sakė ji.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro atstovės teigimu, pasakyti, kad reikėjo bėgti, labai lengva, tačiau kai reikia imtis iniciatyvos, dažnas pabūgsta.

„Jos bijojo, kad su jomis bus susidorota. Vykdamos į tariamą ūkį jos maždaug nupasakojo, kur gyvena, paminėjo tam tikras detales apie šeimą“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Planavo, tačiau pabėgti nepavyko

Tiesa, vieną dieną merginos išdrįso bandyti bėgti, susikrovė daiktus, laukė tinkamo momento, kai galės išeiti, tačiau suteneriai jas aptiko.

„Jie atvažiavo į butą, rado, kad jos susikrovė daiktus, nori sprukti, vėl ėmė prieš jas smurtauti. Suteneris tikino papirkęs policijos pareigūnus, esą jie vis tiek jas sugrąžintų atgal, tik tektų gyventi dar blogesnėmis sąlygomis“, – pasakojo pašnekovė.

Tačiau tiesa ta, kad pareigūnai šiuos nusikaltėlius ilgą laiką sekė ir surengė jiems pasalą. Minėtos merginos buvo išgelbėtos įvykdyto reido metu.

„Pareigūnai bandė įeiti kaip klientai, tačiau nebuvo įleisti. Suteneriai lietuves buvo iš anksto perspėję, kad tądien jokių klientų jos nepriimtų, durų neatidarytų. Tiesa, kai policininkai ėmė laužti duris, jos jas atvėrė. Galiausiai jos papasakojo, ką patyrė“, – pasakojo V. Matusevičiūtė.

Vertė vartoti alkoholį ir narkotikus

Savo ruožtu kitos lietuvės merginos butuose gyveno su užsienietėmis. Lietuvių pora buvo įkūrusi kažką panašaus į viešnamį.

„Kai imdavo priešintis, jos buvo verčiamos vartoti narkotines medžiagas ir alkoholį. Tai esą buvo reikalinga tam, kad atėjus klientui jos būtų patenkintos, „nesiardytų“. Viena mergina net grįžusi į Lietuvą negali atprasti nuo alkoholio, jai taip sunku tai pakelti.

Visos merginos – labai jaunos. Vienos jų tik baigė mokslus, kitos – vos 10 klasių ir išvyko to geresnio gyvenimo ieškoti. Kai kurios jų vergystėje prabuvo net apie metus“, – nurodė V. Matusevičiūtė.

Anot jos, viena mergina turėjo dar 3 ar 4 brolius ir seseris, kita gyveno ne su tėvais, o su seneliais, gaunančiais mažas pensijas.

„Mano aptartos merginos išvyko dviese – viena jų dirbo, kita vyko pas ją, kitos važiavo į Angliją po vieną“ , – pastebėjo specialistė.

Gyvenimai susiklostė skirtingai

V. Matusevičiūtės teigimu, iš 6 minėtų merginų Lietuvoje šiuo metu gyvena 4. Dvi jų – vėl Anglijoje, ten jos išvyko dėl ekonominių priežasčių.

„Viena esančių Lietuvoje dirba prie maisto, virtuvėje, baigė mokslus, kita šiuo metu augina mažą vaikelį, trečia mokosi profesinėje mokykloje, ketvirtoji dirba fabrike. Savo ruožtu esančios užsienyje iš pradžių dirbo paprasčiausius darbus, juos jos dažnai keitė. Pastaruoju metu, bendravome prieš mažiau nei mėnesį, jos dirbo parduotuvėje“, – pasakojo pašnekovė.

Ji džiaugėsi, kad merginų gyvenimai galiausiai susiklostė sėkmingai, nes į Lietuvą jos grįžo itin blogos būklės.

„Tik kelių merginų artimieji žino apie šią situaciją, tad, visų pirma, jos labai baiminosi, kad tik šeimos nariai nieko apie tai nesužinotų. Viena mergina turėjo net antrąją pusę. Be to, jos nežinojo, kas toliau bus, kas jų laukia – ar dar reikės vykti į užsienį, į apklausas. Jos buvo palūžusios, linkusios į depresiją, labai pažeistos ir sužalotos“, – kalbėjo specialistė.

Gavo vos 4,5 metų

Pats R. Drulia ilgai slapstėsi, tad tyrimą apsunkino ir tai. Surastas vyras buvo tik paskelbus Europos arešto orderį.

„Iš pat pradžių jis neigė savo kaltę, tačiau vėliau, spėčiau, paprotinus advokatui, ją jis pripažino. Kalėti jis pasiųstas 4,5 metų. Jam šiuo metu yra 35-eri, prostitucijos tinklą jis valdė apie dvejus ar trejus metus“, – pasakojo V. Matusevičiūtė.

Tuo metu kartu su juo veikusi mergina pastojo, šiuo metu ji yra Lietuvoje, jai paskirtas namų areštas.

„Kaip aš supratau, bus sprendžiama, ką su ja daryti. Tikėtina, Anglijai jos neišduos, ji bus nubausta Lietuvoje“, – tikino V. Matusevičiūtė.

Skirta 4,5 metų laisvės atėmimo bausmė

Savo ruožtu Kento grafystės policijos atstovas spaudai Martin Very nurodė, kad šią bylą tyrė Kento ir Essexo sunkių nusikaltimų skyrius.

„R. Drulia kontroliavo 4 viešnamius Ročesteryje, Gilinghame, Čathame ir Maidstone nuo 2013 m. balandžio iki 2015 m. spalio“, – rašoma atsakyme.

Ištirta, kad oficialios gyvenamosios vietos neturėjęs lietuvis iš Jungtinės Karalystės pabėgo būtent 2015 m. Galiausiai jis suimtas šių metų vasarį, kai bandė kirsti sieną, skiriančią Lenkiją ir Vokietiją.

„2017 m. liepos 31-ąją jis buvo nuteistas ketverių su puse matų bausme, bus deportuotas vykdant bausmę. Teismas nustatė, kad R. Drulia dirbo organizuotoje grupėje, kuri reklamavo darbus internete. Šie skelbimai buvo jaukas, įtraukiantis aukas į sekso vergiją“, – rašoma atsakyme.

Jame taip pat nurodoma, kad R. Drulia dalyvavo pervežant dvi lietuves į Jungtinę Karalystę, privertė jas dirbti prostitutėmis.

„R. Drulia buvo įtrauktas į organizuotą nusikalstamą tinklą, kuriame žiauriai ir nesąžiningai išnaudotos moterys. Aukoms buvo suteikiama naujo gyvenimo viltis, tačiau vietoj to jos buvo priverstos nelegaliai dirbti prostitutėmis. Už gimtosios šalies ribų šios moterys jautėsi silpnos ir pažeidžiamos, tai R. Drulia panaudojo finansinei naudai gauti“, – cituojamas detektyvas ir seržantas Jason Booth, šią situaciją pavadinęs šiuolaikinės vergovės pavyzdžiu.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: