Britanijoje pristatytas pirmasis laboratorijoje užaugintas mėsainis - Anglija.lt
 

Britanijoje pristatytas pirmasis laboratorijoje užaugintas mėsainis 

Konferencijoje Londone pirmadienį visuomenei pristatytas pirmasis pasaulyje laboratorijoje užaugintas mėsainis, skelbia BBC.

Mokslininkai paėmė karvės ląstelių mėginį, kuris Nyderlandų institute buvo išaugintas į raumenų skaidulas, o iš jų vėliau suformuoti mėsos paplotėliai, naudojami įprastų mėsainių gamybai.

Tyrėjai tikina, kad ši technologija gali būti tvarus būdas patenkinti augantį mėsos poreikį pasaulyje.

Tačiau kritikai atkerta, kad mėsos suvartojimo mažinimas yra paprastesnis būdas maisto trūkumo problemai išspręsti.

BBC žurnalistai gavo galimybę apsilankyti laboratorijoje, kurioje tikrąja to žodžio prasme auginama mėsa.

215 tūkstančių svarų kainavusio projekto vadovas ir mėsainio kūrėjas profesorius Markas Postas iš Mastrichto universiteto aiškino, kad įprastinė gyvulinės mėsos gamyba „nėra gera aplinkai, nepatenkins pasaulio poreikių ir nėra gera gyvūnams“.

Nepriklausoma studija nustatė, kad laboratoriškai išauginti jautienai reikia 45 procentais mažiau energijos nei vidutiniškai pasaulyje sunaudojama užauginant galvijus. Tai pat naujasis būdas į aplinką išmeta net 96 procentais mažiau anglies dvideginio bei reikalauja 99 procentais mažiau žemės ploto.

Tiesa, mokslininkai susiduria su viena rimta problema – nepaisant to, kad laboratorinės mėsos skonis primena tikrą, ji yra visiškai bespalvė. Todėl prieš patiekiant ją reikia nudažyti, kad atrodytų natūraliai.

Konferencijoje Londone pirmadienį visuomenei pristatytas pirmasis pasaulyje laboratorijoje užaugintas mėsainis, skelbia BBC.

Mokslininkai paėmė karvės ląstelių mėginį, kuris Nyderlandų institute buvo išaugintas į raumenų skaidulas, o iš jų vėliau suformuoti mėsos paplotėliai, naudojami įprastų mėsainių gamybai.

Tyrėjai tikina, kad ši technologija gali būti tvarus būdas patenkinti augantį mėsos poreikį pasaulyje.

Tačiau kritikai atkerta, kad mėsos suvartojimo mažinimas yra paprastesnis būdas maisto trūkumo problemai išspręsti.

BBC žurnalistai gavo galimybę apsilankyti laboratorijoje, kurioje tikrąja to žodžio prasme auginama mėsa.

215 tūkstančių svarų kainavusio projekto vadovas ir mėsainio kūrėjas profesorius Markas Postas iš Mastrichto universiteto aiškino, kad įprastinė gyvulinės mėsos gamyba „nėra gera aplinkai, nepatenkins pasaulio poreikių ir nėra gera gyvūnams“.

Nepriklausoma studija nustatė, kad laboratoriškai išauginti jautienai reikia 45 procentais mažiau energijos nei vidutiniškai pasaulyje sunaudojama užauginant galvijus. Tai pat naujasis būdas į aplinką išmeta net 96 procentais mažiau anglies dvideginio bei reikalauja 99 procentais mažiau žemės ploto.

Tiesa, mokslininkai susiduria su viena rimta problema – nepaisant to, kad laboratorinės mėsos skonis primena tikrą, ji yra visiškai bespalvė. Todėl prieš patiekiant ją reikia nudažyti, kad atrodytų natūraliai.

 (Komentarų: 1)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: