Dietiniuose gėrimuose naudojamas saldiklis galimai sukelia vėžį - Anglija.lt
 

Dietiniuose gėrimuose naudojamas saldiklis galimai sukelia vėžį 

Įprastas saldiklis, naudojamas tokiuose produktuose kaip dietiniai limonadai, kitą mėnesį bus paskelbtas potencialiai vėžiu sukeliančiu veiksniu.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC), Pasaulio sveikatos organizacijos vėžio tyrimų padalinys, pirmą kartą pasirengusi pažymėti aspartamą kaip galimą kancerogeną, naujienų agentūrai Reuters sakė du su šiuo procesu susipažinę šaltiniai.

Aspartamas – balta, bekvapė medžiaga, yra mažai kaloringas dirbtinis saldiklis, kuris yra maždaug 200 kartų saldesnis už cukrų ir priskiriamas E numeriui – terminui, apibūdinančiam maisto priedus gėrimuose. IARC sprendimas, priimtas anksčiau šį mėnesį po grupės išorės ekspertų susitikimo, yra skirtas įvertinti, ar kažkuri medžiaga kelia galimą pavojų, ar ne, remiantis visais paskelbtais įrodymais.

Neatsižvelgiama į tai, kiek produkto žmogus gali saugiai suvartoti. Šį patarimą asmenims teikia atskiras PSO maisto priedų ekspertų komitetas, žinomas kaip JECFA, kartu su nacionalinių reguliavimo institucijų sprendimais. Tačiau panašūs IARC sprendimai praeityje dėl skirtingų medžiagų sukėlė vartotojų susirūpinimą dėl jų vartojimo, sulaukė teismo ieškinių ir spaudė gamintojus iš naujo kurti receptus. Tai sukėlė kritiką, kad IARC vertinimai gali klaidinti visuomenę.

Įprastas saldiklis, naudojamas tokiuose produktuose kaip dietiniai limonadai, kitą mėnesį bus paskelbtas potencialiai vėžiu sukeliančiu veiksniu.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC), Pasaulio sveikatos organizacijos vėžio tyrimų padalinys, pirmą kartą pasirengusi pažymėti aspartamą kaip galimą kancerogeną, naujienų agentūrai Reuters sakė du su šiuo procesu susipažinę šaltiniai.

Aspartamas – balta, bekvapė medžiaga, yra mažai kaloringas dirbtinis saldiklis, kuris yra maždaug 200 kartų saldesnis už cukrų ir priskiriamas E numeriui – terminui, apibūdinančiam maisto priedus gėrimuose. IARC sprendimas, priimtas anksčiau šį mėnesį po grupės išorės ekspertų susitikimo, yra skirtas įvertinti, ar kažkuri medžiaga kelia galimą pavojų, ar ne, remiantis visais paskelbtais įrodymais.

Neatsižvelgiama į tai, kiek produkto žmogus gali saugiai suvartoti. Šį patarimą asmenims teikia atskiras PSO maisto priedų ekspertų komitetas, žinomas kaip JECFA, kartu su nacionalinių reguliavimo institucijų sprendimais. Tačiau panašūs IARC sprendimai praeityje dėl skirtingų medžiagų sukėlė vartotojų susirūpinimą dėl jų vartojimo, sulaukė teismo ieškinių ir spaudė gamintojus iš naujo kurti receptus. Tai sukėlė kritiką, kad IARC vertinimai gali klaidinti visuomenę.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: