Po euro įvedimo Lietuvoje tautiečiai masiškai plūsta apsipirkti į Lenkiją, nes ten maisto produktų kainos mažesnės. O kaip Londone? Juk čia lenkiškų parduotuvių nė kiek ne mažiau, negu lietuviškų. Gal ir jose pigiau? O lenkų ir lietuvių skonis juk nelabai skiriasi – ir tie, ir tie mėgsta dešrą, raugintus kopūstus, kefyrą ar varškę.
Paskatinta Lietuvoje įsiliepsnojusio ginčo dėl maisto kainų, sumaniau pasižvalgyti po lietuviškas ir lenkiškas parduotuves Londone. Tiesa, tos parduotuvės kelio viena kitai, galima sakyti, nepastoja – lenkiškos įsikūrusios vakarų Londone, lietuviškos – rytų.
Tačiau lenkiškos produkcijos yra ir rytuose, tik ji dažniausiai pardavinėjama ne sklepais, bet Rytų Europos maisto šopais vadinamose siaurose ir ankštose patalpose, kur du pirkėjai take tarp lentynų alkūnėmis nepasibadę neprasilenkia.
Nepagailėjau laiko ir atlikau nedidelį, į mokslinę studiją nepretenduojantį tyrimėlį - pasižvalgiau į dažniausiai perkamų produktų, dėl kurių net penkerius ir daugiau metų Londone pragyvenę lietuvaičiai vis dar mina į krautuves primenančias gimtąjį kraštą, kainas ir palyginau jas su lenkiškomis tokių pat produktų kainomis.
Lenkiškose liesa varškė (250 g.) kainuoja 1,07 arba 1,25 £, lietuviškose – be svaro trisdešimt nenupirksi. Lenkiškose sūrio „Gauda“ šimtas gramų – 0,79 svaro, o „Morski“ – tik 0,66 sv. kaina gerokai nusileidžia lietuviškojo „Dvaro“ (200 gr.) pakuotei, siekiančiai beveik du svarus.
Gal tik dešrų kainos ne itin skiriasi: lenkiškų parūkytų dešrelių 100 g. – 0,84, lietuviškų – irgi panašiai. 100 g. rūkytos šoninės ar palendrico lenkiškose parduotuvėse kainuoja apie 70 pensų, lietuviškose – maždaug dešimčia pensų brangiau.
Mesti kelią į lietuviškas parduotuves dėl kelių sutaupytų „pyškių“ vargu ar verta. Na, nebent tada, kai lietuvių prekybininkai, nujausdami padidėjusią kai kurių produktų paklausą sukelia kainas, kaip atsitiko su silke prieš pernykštes Kūčias – bent jau taip pasakojo rytiniame Londono pakrašty gyvenantys pažįstami.
Aš pati į lietuviškas parduotuves užsuku retai – nepasigendu to nežinia už ką išliaupsinto lietuviško maisto. Daržovių yra visur, kaina ir kokybė ne blogesnė nei iš Lietuvos atgabentų, silkės nuo vaikystės į burną neimu, o dešrų irgi beveik nevalgau.
Net mano mėgstamų burokėlių, dėl kurių (mat, angliški būna negyvai užmarinuoti, arba jei perki virtus - negyvai pervirti), keliaudavau į lietuviškas parduotuves, problemą radau kaip išspręsti – perku juos žalius turgelyje, ir virdama sriubą ar taisydama salotas parūgštinu citrinos sultimis.
Su raugintais kopūstais – irgi mėgstu – gerokai sunkiau. Pačiai raugti – daug darbo, o tie, kurie parduodami – nesvarbu, ar vokiški, ar lenkiški, ar lietuviški, būna perrūgę, ištežę, be traškesio burnoje, be šviežios rūgštelės skonio. O juk būtent tokius anais laikais lenkės parduodavo Halės turguje (kol jis dar buvo stiklu neuždengtas); vatinukais apsitaisiusios moteriškės tiesiai iš kubilų, tada dar medinių, su kaupu prikabindavo stiklainį gardaus, fermentuotis ką tik pradėjusio, su morkytėmis ir kmynais, antaninių obuolių skiltelėmis bei vienur kitur raudonuojančiomis spanguolėmis paskaninto ne senesnio kaip poros savaičių kopūstų rauginio.
O kas Londone pardavinėjamuose kopūstuose matė nors vieną kmyną? Aš nepastebėjau. Beje, žmonės pasakoja, kad tuos kopūstus čia vietoje raugia. Gal ukrainiečiai, gal lenkai, bet nenustebčiau, jei kinai, visada atspėjantys, ko kam reikia ir už kokią kainą.
Rauginti kopūstai buvo paskutinis lietuviškas produktas, kurį nustojau pirkti. Pasiilgstu to skonio, tačiau geriau apsieisiu, bet neapsimetinėsiu, kad man tai tinka.
Ką padarysi, neparankus esu žmogus lietuviškai prekeivių publikai – nei kopūstų perku, nei už dešrą parsiduodu. Jokios iš manęs pridėtinės vertės.
Zita Čepaitė
Komentarai
LT neperku,sudas ira
Pritariu 100% tik avinu banda gali skaloti toki straipsni :)vjfj
KMYNU lenkiskuose kopustuose tikrai YRA!
Praitas straipsnis kebabai uzkliuvo o dabar lenku kopustai ,apgailetinas mastymas.
Prasom nesip*zdavoti is musu pacios geriausios rasytojos!be jos cia butu nyku
Lekstas straipsnis ukininkams ir namu seimininkems :D Sekmes skutant lenkiskas/lietuviskas bulves !
Nesamoningu klausimu nekyla- gal pas lenkus pigiau.......pirma karta isvis girdziu,ar cia Zitai tokia nesamone pati prisisvajojus kad tipo lietuviai traidalioja cia del kainu...perdaug jau jai tie lietuviai visur vaidenas su tipo visokiom,,problemom,,
Labai geros ir skanios bulves LIDLO parduotuvese dideliuse ipokavimuose,
tikrai skanios ir nevandeningos.
East Hamo turguj perku raudonas pailgas bulves cepelinams, jos Prancuziskos, nuostabus cepelinai, beveik nereikia nuspausti sulciu darant ..paieskokit! Ten kur daug darzoviu, viduje turgaus, po 5kg maiseliai, ir nebrangios, sekmes ! ir skanaus...
Perku is bulves is lietuviu parduotuves ir tikrai zinau,kad jos lietuviskos!Nes angliskos praskysta ir pavirsta I vandeninga bulviu kose net nemaigius!Viena kart bulviu nusipirkau pas lenkus,buvo visos minkstos ir susirausleje...kaip isviriau buvo vanduo tamsiAi rudas ir bulves su rudom demem...atrode labai itartinai...Panasi istorija buvo ir su angliskais kiausiniais( kur vistos uzauga narvuos ir niekad laisvai nelaksto!) ir kitais produktais...Esu viskam labai jautri,tai is kart supykina ir ypac nuo anglisku produktu...Stengiuos,kaip tik galiu pirkt maiata is lietuviu parduotuves ,ar bent lenku.
ATIDARYTI RAUGINTU KOPUSTU TURGU....
O JEI TINGI DARYT PATI IR REIKIA KMYNUKU, MORKYCIU, SPANGOULYCIU
PIRK TUOS JAU PADARYTUS BE PRIEDU IR DADEK KO TAU TRUKSTA, SUMAISYK, PALAIKYK TRUPUTUKA IR TRASKES BURNOJE VAWLGANT SPANGUOLYTES IR MORKYTES,
AS TAIP DARAU, NEREIKIA VARGTI, PJAUSTYTI, VISKAS PADARYTA,
ARGI TAIP SUNKU IR BRANGU NUSIPIRKTI KMYNU, ARBATOS SKYRELYJE LIETUVIU PARDUOTUVESE, NUVAZIAVAI BRANGIOJI SU KOPUSTAIS I MALUNA....
DAROM BIZNI? PRISIPERKAM MEDINIU KUBILU, RAUGINAM KOPUSTELIUS IR PARDUODAM, SPANGUOLYCIU TAIP PAT PILNOS PARDUOTUVES,PRODUKTAS VIETOJ IPERKAMAS, NUOSTOLIU MANAU NEBUS.....KAIP MANOTE?
nottinghame nera lt parduotuviu , yra viena latviu kur prekiauja ir lt prekem , bet palyginus su lenkiskom prekem kainu skirtumas neatitinka kokybes skirtumo ,,, dabar cia lenkai net "palangos" duona kepa , ir tikrai nelabai kuom skiriasi...
visada stengiuosi uzsukti i lenku restorana ar parduotuve, tikrai kaskas labiau jaudinancio, geras vaziuosiu is londono i lenkija juk irgi uzsienis, o kainos kaip lietuvoj, tik darba reiktu susirasti, o kalba panasi i rusu, na reikia lenkti Donatela greiciau
lenkiskas kefyras 100kart skanesnis ir pigesnis. tik 1.09£-palyginus su lietuvisku "dvaro" birzgalu su kazkokiais gumuliukais uz 1.29£.
lietuviska tik duona beperkam, daugiau nieko neimanoma. galiavimo laikas pasibaiges, desros rugscios kazkokios,saldainiu kainos kosmosines............
na kaip buve lietuviai dabar suangleje tai ir delikatesai pasikeite jei neklystu anglai ji (dick) vadina.nei lietuviu nei lenku sklepuose tokio nerasi.
Koks apgailetinas, kaimietiskas mastymas... Jeigu neperki lietuviskose parduotuvese, reiskia neiperki!:-D
Perku kur noriu,kiek reikia,turiu galimybe rinktis.
virtus angliskus burokus perku ir visai jie ok man :D
Lietuviška grietinė, sviestas, lietuviški lašiniai ir rūkyto dešros, lietuviški suasianiai bei saldainiai, galų gale alus, tai tos prekės kurioms mūsų racione lenkiškos prekės konkurencijos nesudaro. Aišku jeigu neįperkate, na tai jau kitas klausimas, apsilankykite dienos pabaigoje, paprastai nukainuoja su besibaigiančiu galiojimo laiku ir problema išspręsta.