Europai teks atsisveikinti su rūkytais lašiniais ir dešromis? [atnaujinta] - Anglija.lt
 

Europai teks atsisveikinti su rūkytais lašiniais ir dešromis? [atnaujinta] 

Šimtmečius Europoje gyvavusiai tradicijai medienos dūmais rūkyti dešras, kumpius, lašinius ar žuvis ateina galas.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, nuo rugsėjo mėnesio taip rūkyti produktai Europos Sąjungoje bus priskiriami prie pavojingų sveikatai. Tikėtina, kad dėl to bankrutuos ne viena kulinarinio paveldo produkciją gaminanti įmonė.

Uždrausti medienos dūmais rūkyti mėsos gaminius Europos Komisija rengėsi jau kelerius metus, tačiau būsimiems pokyčiams neprieštaravo nė viena iš 28 ES valstybių. Dabar, likus 9 mėnesiams iki naujų reikalavimų įsigaliojimo šiemet rudenį, sukruto prieštarauti vienintelė Lenkija.

EK šiuo metu jau svarsto, ar dar įmanoma sušvelninti reikalavimų įgyvendinimą, kad neišnyktų tūkstantmečius Europoje gyvavęs maisto produktų apdorojimo būdas. Tačiau, kad taip rūkytuose gaminiuose nėra sveikatai pavojingų medžiagų, turės įrodyti patys gamintojai.

Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas, teigė, kad buvo nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis, kuris baigiasi 2014 metų rugsėjo 1 dieną. „Įgyvendinti reikalavimą dėl sumažinto policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekio turėtų būti įmanoma taikant gerąją rūkymo praktiką“, - tikino jis.

Dienraščio kalbinti gamintojai teigė pirmą kartą girdintys apie būsimus reikalavimus.

Panikuoti neverta? Teisininko komentaras

Teisininkas, europarlamentarės Radvilės Morkūnaitės–Mikulienės padėjėjas Jonas Urbanavičius nurodė, kad Lietuvos gyventojai gali būti ramūs – niekas į rūkytus lašinius ar kumpius nesikėsina.

„Prieš dešimt metų šiuo klausimu buvo priimtas bendro pobūdžio teisės aktas, kuriame numatyta, kad maisto produktų rūkymui turi būti naudojama chemiškai neapdorota mediena ir tokios natūralios medžiagos, kaip vaistažolės, prieskoninės žolės, kadagio šakelės, spygliai, kankorėžiai. Vėliau Komisija, pasitarusi su Europos Maisto saugos tarnyba, patvirtino ir leidžiamų naudoti cheminių medžiagų sąrašą, kurios žmogaus sveikatai yra nekenksmingos. Gruodžio mėnesį kaip tik šis sąrašas ir buvo patvirtintas. Būtent apie tai ir kalbama Lietuvos žiniasklaidoje“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, Lietuvos žiniasklaidoje pasirodę straipsniai remiasi rėksmingomis Lenkijos laikraščių antraštėmis, o pirminius teisės aktus kartais rasti būna gana sudėtinga.

„Paprasčiau sakant – uždraudžiama naudoti visokias chemines medžiagas, imituojančias dūmo kvapą. Man atrodo, kad šaršalą sukėlė būtent tokias medžiagas naudojančios įmonės, nebegalėsiančios pilti srutų į mėsos produktus. O tradiciškai dūmuose rūkyti produktus ir toliau bus galima“, – teigė J.Urbanavičius.

Šimtmečius Europoje gyvavusiai tradicijai medienos dūmais rūkyti dešras, kumpius, lašinius ar žuvis ateina galas.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, nuo rugsėjo mėnesio taip rūkyti produktai Europos Sąjungoje bus priskiriami prie pavojingų sveikatai. Tikėtina, kad dėl to bankrutuos ne viena kulinarinio paveldo produkciją gaminanti įmonė.

Uždrausti medienos dūmais rūkyti mėsos gaminius Europos Komisija rengėsi jau kelerius metus, tačiau būsimiems pokyčiams neprieštaravo nė viena iš 28 ES valstybių. Dabar, likus 9 mėnesiams iki naujų reikalavimų įsigaliojimo šiemet rudenį, sukruto prieštarauti vienintelė Lenkija.

EK šiuo metu jau svarsto, ar dar įmanoma sušvelninti reikalavimų įgyvendinimą, kad neišnyktų tūkstantmečius Europoje gyvavęs maisto produktų apdorojimo būdas. Tačiau, kad taip rūkytuose gaminiuose nėra sveikatai pavojingų medžiagų, turės įrodyti patys gamintojai.

Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas, teigė, kad buvo nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis, kuris baigiasi 2014 metų rugsėjo 1 dieną. „Įgyvendinti reikalavimą dėl sumažinto policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekio turėtų būti įmanoma taikant gerąją rūkymo praktiką“, - tikino jis.

Dienraščio kalbinti gamintojai teigė pirmą kartą girdintys apie būsimus reikalavimus.

Panikuoti neverta? Teisininko komentaras

Teisininkas, europarlamentarės Radvilės Morkūnaitės–Mikulienės padėjėjas Jonas Urbanavičius nurodė, kad Lietuvos gyventojai gali būti ramūs – niekas į rūkytus lašinius ar kumpius nesikėsina.

„Prieš dešimt metų šiuo klausimu buvo priimtas bendro pobūdžio teisės aktas, kuriame numatyta, kad maisto produktų rūkymui turi būti naudojama chemiškai neapdorota mediena ir tokios natūralios medžiagos, kaip vaistažolės, prieskoninės žolės, kadagio šakelės, spygliai, kankorėžiai. Vėliau Komisija, pasitarusi su Europos Maisto saugos tarnyba, patvirtino ir leidžiamų naudoti cheminių medžiagų sąrašą, kurios žmogaus sveikatai yra nekenksmingos. Gruodžio mėnesį kaip tik šis sąrašas ir buvo patvirtintas. Būtent apie tai ir kalbama Lietuvos žiniasklaidoje“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, Lietuvos žiniasklaidoje pasirodę straipsniai remiasi rėksmingomis Lenkijos laikraščių antraštėmis, o pirminius teisės aktus kartais rasti būna gana sudėtinga.

„Paprasčiau sakant – uždraudžiama naudoti visokias chemines medžiagas, imituojančias dūmo kvapą. Man atrodo, kad šaršalą sukėlė būtent tokias medžiagas naudojančios įmonės, nebegalėsiančios pilti srutų į mėsos produktus. O tradiciškai dūmuose rūkyti produktus ir toliau bus galima“, – teigė J.Urbanavičius.

 (Komentarų: 12)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: