Rūkytas kumpis ir dešrelės sukelia vėžį - Anglija.lt
 

Rūkytas kumpis ir dešrelės sukelia vėžį 

Perdirbta mėsa, pavyzdžiui, rūkytas kumpis ar dešrelės, sukelia vėžį – teigiama pirmadienį paskelbtose ilgai lauktose Pasaulio sveikatos organizacijos išvadose.
Ekspertų teigimu, greičiausiai onkologinius susirgimus sukelia ir raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena, kiauliena ar ėriena, skelbia nbcnews.com.

Ryšį patvirtina ne vienas tyrimas, teigiama organizacijos „Agency for Research on Cancer“ (IARC) išvadose, kurias pirmadienį paskelbė leidinys „Lancet“.

„Mūsų gauti rezultatai paremia jau seniau galiojančias visuomenės sveikatos rekomendacijas valgyti kuo mažiau mėsos“, – teigiama IARC vadovo Christopherio Wildo pareiškime.

Daugumą pranešimų apie mėsos ir vėžio ryšį sušvelnina abejonės, tačiau IARC teigia tiesiai šviesiai: perdirbta mėsa sukelia vėžį. Frazės „gali sukelti vėžį“ ataskaitoje nėra.

„Trumpiau tariant, darbo grupė perdirbtos mėsos vartojimą įvardija kaip „sukeliantį vėžį“, nes turime pakankamai įrodymų, kad tokia mityba tiesiogiai lemia žarnyno ir kitų rūšių vėžio atsiradimą“, – teigiama ataskaitoje.

„Be to, nustatytas ir perdirbtos mėsos bei skrandžio vėžio ryšis. Darbo grupė raudonos mėsos vartojimą įvardijo „kaip galimai sukeliantį vėžį“, – teigiama dokumente.

„Raudonos mėsos vartojimas siejamas su kasos ir prostatos vėžiu“, – konstatuoja specialistai ir tiksliai įvardija, kas yra raudona mėsa.

„Raudona mėsa – neperdirbta žinduolių raumeninė mėsa: pavyzdžiui, jautiena, veršiena, kiauliena, aviena, ėriena, arkliena ar ožkos mėsa. Tiek malta, tiek šaldyta. Dažniausiai ji vartojama termiškai apdorota“, – teigiama IARC tekste.

„Perdirbta mėsa – mėsa, kuri buvo apdorota sūdant, rūkant, fermentuojant, konservuojat ar atliekant kitus procesus, kurie sustiprina mėsos skonio savybes ir padeda ją ilgiau išlaikyti šviežią. Dažniausiai perdirbama kiauliena ar jautiena, tačiau tokiuose gaminiuose gali būti ir kitų rūšių mėsos, pavyzdžiui, paukštienos, kepenų ir kitų mėsos subproduktų, pavyzdžiui, kraujo“, – tvirtina ekspertai.

Naujiena tikrai nei nauja, nei netikėta – įrodymai, kad mėsa (ypač perdirbta) padidina vėžio riziką, kaupti gana seniai. Mėsa konkrečiai siejama su krūties, gaubtinės žarnos bei prostatos vėžiu. Surinktiems įrodymams įvertinti, IARC subūrė ekspertų komandą.

„Ekspertai padarė išvadą, kad 50 gramų persidirbtos mėsos porcija per dieną žarnyno vėžio riziką padidina 18 proc.“, – teigia IARC ir priduria, kad viskas priklauso nuo suvalgomos tokios mėsos kiekio.

Perdirbta mėsa, pavyzdžiui, rūkytas kumpis ar dešrelės, sukelia vėžį – teigiama pirmadienį paskelbtose ilgai lauktose Pasaulio sveikatos organizacijos išvadose.
Ekspertų teigimu, greičiausiai onkologinius susirgimus sukelia ir raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena, kiauliena ar ėriena, skelbia nbcnews.com.

Ryšį patvirtina ne vienas tyrimas, teigiama organizacijos „Agency for Research on Cancer“ (IARC) išvadose, kurias pirmadienį paskelbė leidinys „Lancet“.

„Mūsų gauti rezultatai paremia jau seniau galiojančias visuomenės sveikatos rekomendacijas valgyti kuo mažiau mėsos“, – teigiama IARC vadovo Christopherio Wildo pareiškime.

Daugumą pranešimų apie mėsos ir vėžio ryšį sušvelnina abejonės, tačiau IARC teigia tiesiai šviesiai: perdirbta mėsa sukelia vėžį. Frazės „gali sukelti vėžį“ ataskaitoje nėra.

„Trumpiau tariant, darbo grupė perdirbtos mėsos vartojimą įvardija kaip „sukeliantį vėžį“, nes turime pakankamai įrodymų, kad tokia mityba tiesiogiai lemia žarnyno ir kitų rūšių vėžio atsiradimą“, – teigiama ataskaitoje.

„Be to, nustatytas ir perdirbtos mėsos bei skrandžio vėžio ryšis. Darbo grupė raudonos mėsos vartojimą įvardijo „kaip galimai sukeliantį vėžį“, – teigiama dokumente.

„Raudonos mėsos vartojimas siejamas su kasos ir prostatos vėžiu“, – konstatuoja specialistai ir tiksliai įvardija, kas yra raudona mėsa.

„Raudona mėsa – neperdirbta žinduolių raumeninė mėsa: pavyzdžiui, jautiena, veršiena, kiauliena, aviena, ėriena, arkliena ar ožkos mėsa. Tiek malta, tiek šaldyta. Dažniausiai ji vartojama termiškai apdorota“, – teigiama IARC tekste.

„Perdirbta mėsa – mėsa, kuri buvo apdorota sūdant, rūkant, fermentuojant, konservuojat ar atliekant kitus procesus, kurie sustiprina mėsos skonio savybes ir padeda ją ilgiau išlaikyti šviežią. Dažniausiai perdirbama kiauliena ar jautiena, tačiau tokiuose gaminiuose gali būti ir kitų rūšių mėsos, pavyzdžiui, paukštienos, kepenų ir kitų mėsos subproduktų, pavyzdžiui, kraujo“, – tvirtina ekspertai.

Naujiena tikrai nei nauja, nei netikėta – įrodymai, kad mėsa (ypač perdirbta) padidina vėžio riziką, kaupti gana seniai. Mėsa konkrečiai siejama su krūties, gaubtinės žarnos bei prostatos vėžiu. Surinktiems įrodymams įvertinti, IARC subūrė ekspertų komandą.

„Ekspertai padarė išvadą, kad 50 gramų persidirbtos mėsos porcija per dieną žarnyno vėžio riziką padidina 18 proc.“, – teigia IARC ir priduria, kad viskas priklauso nuo suvalgomos tokios mėsos kiekio.

 (Komentarų: 0)

Susiję straipsniai:

Susiję straipsniai: